Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy wszystkie bankomaty za granicą są odpowiednie dla kart Maestro?

Napisany przez ADMCI4
Mój syn chciałby latem pojechać do Wielkiej Brytanii i tam przez jakiś czas mieszkać, studiować i pracować. Ma zwykłą kartę Maestro oraz kartę Master Card, z którymi może płacić lub wypłacać do 500 euro. Niedawno usłyszeliśmy od przyjaciół, że podczas ich wakacji w Anglii nie mogli wypłacić gotówki we wszystkich bankomatach. Jest to oczywiście bardzo niekorzystne w sytuacji, gdy jest się akurat w okolicy, gdzie nie ma dużej liczby banków. Dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy za granicą z zasady nie da się wypłacać pieniędzy z wszystkich bankomatów za pomocą karty Maestro. Które bankomaty są wyłączone? Dziękuję

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

niestety, nie można płacić kartą Maestro we wszystkich automatach. W niektórych krajach nawet w ogóle nie można używać karty Maestro.

To samo dotyczy Mastercard, ale ta karta jest oczywiście bardziej rozpowszechniona.

Jeśli Twój syn zamierza mieszkać przez jakiś czas w Anglii, powinien otworzyć konto tam i albo opłacić kwotę z tego konta albo przelać ją z Niemiec. Wtedy otrzyma kartę do wypłat gotówki (zwykle Visa / Mastercard Debit).

Nie ma żadnych ogólnych zasad, kto akceptuje Maestro, a kto nie.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez bjoern-ma
O ile mi wiadomo, w Europie można teraz wypłacać gotówkę z kartą Maestro ze wszystkich bankomatów. Jednak istnieje limit. Na przykład w Austrii nie obowiązuje limit z Niemiec. Możesz wypłacić tylko 400 euro dziennie i ani grosza więcej - na jedną kartę.

Napisany przez 2Escorpio

O ile mi wiadomo, w Europie teraz można wypłacić gotówkę za pomocą karty Maestro we wszystkich bankomatach. Pytanie tylko o ograniczenia. Na przykład w Austrii nie obowiązuje twoje niemieckie ograniczenie. Możesz tam wypłacić tylko 400 euro dziennie i ani grosza więcej - na jednej karcie.

To zależy od konkretnego banku. Zazwyczaj mówi się o maksymalnie 500 euro dziennie... ale zawsze są wyjątki.... Jeśli jesteś wielokrotnym milionerem, twój bank domowy na pewno ustanowi dla ciebie zupełnie inne limity poza granicami kraju... w takim przypadku być może będziesz musiał wypłacić więcej niż raz, ponieważ istnieje limit na jedną wypłatę.

Napisany przez Miara
Nie we wszystkich krajach, ale w regionach wakacyjnych, takich jak Turcja/Antalya, jest to rzekomo możliwe. Jednak z wykorzystaniem karty kredytowej typu prepaid, twój syn powinien być na bezpiecznej stronie.

Napisany przez Doso
Przez rok mieszkałem w Wielkiej Brytanii. Nie spotkałem żadnego bankomatu, który odmówiłby wypłacenia pieniędzy.

Napisany przez degusto11
Karty Maestro oraz wypłaty z banków w Wielkiej Brytanii to sprawa skomplikowana.
Oczywiście wypłaty są możliwe. Niemniej jednak w większości przypadków obowiązują (niebagatelne) opłaty.

W zależności od długości pobytu (ok. 6 miesięcy) może być opłacalne otworzenie konta bankowego w Wielkiej Brytanii.

Niektóre niemieckie banki oferują tzw. karty zagraniczne (równolegle do standardowego konta osobistego) z preferencyjnymi warunkami przy wypłacie pieniędzy.

Napisany przez der graf
Cześć,
sprawdźcie u waszego banku, czy ma on partnera w Wielkiej Brytanii? Tam zazwyczaj można wypłacać pieniądze, często nawet bez dodatkowych opłat.
Moje bank też oferuje ten serwis. Zawsze przed wakacjami sprawdzam, czy w danym kraju jest partnerbank. Dotychczas nie miałem z tym żadnych problemów.
Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata