Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Dlaczego opłata za wypłaty gotówki kartą kredytową jest różna?

Napisany przez ADMCI4
Ostatnio musiałem wypłacić gotówkę dwa razy praktycznie jeden po drugim za pomocą karty kredytowej. Pierwszy raz była to większa kwota, którą potrzebowałem na opłacenie rachunku w warsztacie samochodowym, wynosiło to 450 euro. Drugi raz wypłaciłem tylko 50 euro, które pilnie potrzebowałem. Przy wypłacie 450 euro została pobrana opłata w wysokości 9 euro, a przy wypłacie 50 euro było to tylko 5 euro. Dlaczego opłata jest różna i dlaczego klient nie dowiaduje się o tym od razu? Myślałem, że opłaty za wypłaty gotówki kartą kredytową zostały ostatnio ogólnie obniżone.

Napisany przez Birgit
Oplaty różnią się w zależności od banku.

Wiadomo, że w większości banków jest to 2% kwoty pieniężnej, ale minimum 5 €.

2% z 450 € to 9 €.

Przy 50 € płacisz minimum 5 €.

Na bankomacie zawsze jest informacja, ile musisz zapłacić prowizji. (w formie naklejki)

Napisany przez calaidoska
Oczywiście istnieje także możliwość, że wszystkie opłaty zostaną pokryte przez bank, w którym jesteś klientem, nawet jeśli chcesz wypłacić pieniądze z innych bankomatów. Nie jest to zbyt powszechne, ale z odpowiednią kartą kredytową również to działa.

Napisany przez adam-herzog
Wysokie opłaty są pobierane w Sparkassen oraz bankach spółdzielczych. Ogólnie każdy bank w Niemczech ma swobodę ustalania wysokości opłat za wypłaty z obcych bankomatów. W ramach obowiązków transparentności z 2011 roku większość banków ujednoliciła swoje opłaty. Średnio jako nieklient płaci się tu od 2 do 5€.
Sparkassen i banki spółdzielcze nie wzięły udziału w obniżaniu opłat. Dlatego tutaj nadal płaci się horrendalne kwoty.
Następnym razem po prostu nie idź do Sparkasse, gdy będziesz pobierać pieniądze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata