Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Porady książkowe Bolitho: Sztuka klarownego myślenia / Rolf Dobelli

Napisany przez 2Bolitho
Na pierwszy rzut oka z pewnością nie jest to książka finansowa. Ale już podczas czytania zauważa się wiele przykładów z dziedziny inwestycji. Nic dziwnego, ponieważ autor Rolf Dobelli był dyrektorem generalnym różnych spółek-córek Swiss-Air i jest współzałożycielem największego dostawcy skondensowanej literatury ekonomicznej.

W 52 błędach myślowych podjęto właściwe tematy. Błąd myślowy jest krótko i zwięźle przedstawiony na przykładzie praktycznym, a następnie zrozumiale wyjaśniony, po czym otrzymuje się instrukcję, jak unikać tego błędu za pomocą prostych środków. Przykład? Co przychodzi wam na myśl, gdy słyszycie termin start-up? ... Jeśli myślicie o sukcesowych firmach typu Facebook czy Google, wpadliście w pułapkę błędu myślowego. Tak jak ja. Większość przedsiębiorstw start-upowych upada w ciągu pierwszych lat lub pozostaje niewielką firmą z poniżej 10 pracownikami. Ale takie firmy nie znajdują się w percepcji publicznej. Podobnie będzie w dalszym ciągu. Nie chcę zdradzać zbyt wiele. Podczas czytania błędów myślowych miałem wiele przyjemności i często byłem zaskakiwany. Chciałbym się tym z wami podzielić.

Aspekt techniczny obchodzenia się z pieniędzmi i inwestycjami w tej książce naturalnie nie jest omawiany. W końcu nie jest to jej celem. Jednak dla tych, którzy chcą pracować nad psychologiczną stroną obchodzenia się z pieniędzmi, lektura książki pozwoli podejmować lepsze decyzje. I dostrzegać wiele wzorców.

W sumie uważam tę książkę za bardzo godną polecenia i warta przeczytania. Jest zarówno zabawna, jak i pouczająca. Będę od czasu do czasu do niej zaglądał i uświadamiał sobie pewne rzeczy.

Książka na Amazonie:
Die Kunst des klaren Denkens: 52 Denkfehler, die Sie besser anderen überlassen: Amazon.de: Rolf Dobelli: Bücher

Fragment książki do pobrania:
https://files.hanser.de/hanser/docs/2..._Leseprobe.pdf

Autor:
Rolf Dobelli - Hanser Literaturverlage

Napisany przez Oterio
Przeczytałem teraz kilka wierszy z fragmentu i muszę powiedzieć, że jestem naprawdę zafascynowany. Bardzo interesujące i zawiera wiele prawd. Będę musiał zdobyć tę książkę, aby przeczytać ją w całości.

Napisany przez soundjunk
Kupione! :-)

Napisany przez 2Bolitho
Jestem pewien, że będziecie mieli wiele radości z tej książki. Cieszę się, że moja rekomendacja przypadła Wam do gustu. Po przeczytaniu piszcie śmiało feedback.

Napisany przez Oterio
Zrobię to, jak tylko skończę czytać książkę. Jednak najpierw muszę ją dostać.
Dzięki jeszcze raz!

Napisany przez admin
Książka kupiona!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata