Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Obliczanie dochodów emerytalnych

Napisany przez proto
Cześć.

Szukam programu komputerowego, który na podstawie danych dostarczanych przez zakład ubezpieczeń społecznych i uwzględniając moje osobiste warunki (dodatkowe renty, inne dochody, itp.) może obliczyć i przedstawić różne scenariusze przyszłego przejścia na emeryturę.

Nie zależy mi na weryfikowaniu danych dostarczanych przez zakład ubezpieczeń społecznych ani na sprawdzaniu decyzji emerytalnych. Chcę po prostu możliwe dokładnie, na podstawie dzisiejszego punktu widzenia i znanych danych, obliczyć moje przyszłe dochody emerytalne (wraz z podatkami i składkami, ze współdzieleniem dochodów małżonka, oraz ze i bez emerytury partnera) dla różnych dat rozpoczęcia emerytury.

Nie musi to być darmowe narzędzie, ale powinno być przystępne cenowo dla użytkowników prywatnych. W sieci znalazłem bardzo niewiele informacji na ten temat.

Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Nie chcę korzystać z kalkulatorów online, ponieważ zazwyczaj nie są one wystarczająco elastyczne. Więc nie potrzebuję o nich informacji.

Dziękuję bardzo.

Napisany przez 2Bolitho
Excel czy Open Office? Nie znam gotowego programu.
Nie zapomnij też o uwzględnieniu siły nabywczej.

Napisany przez proto

Excel czy Open Office? Nie znam gotowego programu.
Nie zapomnij również o uwzględnieniu siły nabywczej.

Excel i OpenOffice miałem już za sobą. Za każdym razem, gdy myślałem, że jestem skończony, znajdowałem coś nowego, czego nie uwzględniłem lub źle uwzględniłem. Jako laik często nie wie się, na co zwrócić uwagę. To tylko marnowanie czasu, jeśli nie wie się dokładnie, co i jak trzeba uwzględnić.

Znalazłem przynajmniej dwa programy. Jednak jeszcze nie jestem pewien, czy są w stanie zrealizować to, czego szukam. Chciałbym skorzystać z doświadczeń innych, jeśli ktoś miał coś podobnego na myśli.

Uwzględnij siłę nabywczą! To chyba najłatwiejsze, gdy już masz resztę.

W każdym razie dziękuję.

Napisany przez proto
Cześć,

jestem lekko zaskoczony, że na pozór nikt nie wie nic więcej na temat tego tematu. Czy jestem jednym z niewielu, który się tym interesuje?

Lub jak to się zwykle robi, jeśli ktoś chce zaplanować i zoptymalizować swój własny start do emerytury i chce wiedzieć, ile prawdopodobnie zostanie z systemu ubezpieczenia emerytalnego, wraz z dodatkowymi dochodami emerytalnymi i innymi dochodami w różnych warunkach i czy będzie w stanie pokryć w pełni lub w ograniczonym zakresie ponoszone wtedy nadal konieczne wydatki.

Prawdopodobnie będę musiał zagłębić się głębiej w kieszeń i poszukać profesjonalnej pomocy.

Pozdrowienia

Napisany przez Birgit
Cześć,

jak chcesz to policzyć?

Nie wiesz, jak potoczy się Twoje życie w przyszłości.

Czy w ogóle będziesz w stanie pracować do ustawowego wieku emerytalnego? (choroba, wypadek)

Jak będą rozwijać się Twoje inwestycje kapitałowe?

Ile pieniędzy będziesz mógł zainwestować w przyszłości?

W życiu mogą szybko zdarzyć się zmiany.

Jak chcesz to obliczyć, skoro nie możesz spojrzeć w przyszłość?

Napisany przez proto
Oh, nie należy się tam mylić! Można bardzo wiele obliczyć stosunkowo dokładnie. Dzięki temu, ogromne ilości doradców emerytalnych zarabiają między innymi także Twoje pieniądze!

Cóż stoi temu na przeszkodzie, aby obliczyć to z dzisiejszej perspektywy, korzystając z dostępnych danych? Dla mnie nie ma tylu niepewności (oprócz choroby i wypadku oczywiście), jeśli przyjmiemy okres od 3 do 6 lat. Plan opodatkowania dochodów emerytalnych został już dawno ustalony z góry. Po prostu jako laik jest trudno go zrozumieć. Ważne jest tylko to, jak dokładne są wprowadzone dane i co trzeba obliczyć.

W każdym razie dla mnie ważne jest, aby w przybliżeniu oszacować, czy mogę przejść na wcześniejszą emeryturę o 3 lata z do zaakceptowania stratami, czy nie. Innych to może nie obchodzić, albo nie wiedzą lepiej, albo myślą, że nie można niczego wcześniej obliczyć.

Być może dostanę jednak przydatne wskazówki, przynajmniej mój post zostanie przeczytany.

Napisany przez verschaukelt
Kalkulator (BWK miniMAX - Volksrechner.com)

Programy, których szukasz, są raczej kupowane przez duże firmy ubezpieczeniowe / finansowe i przekazywane pracownikom.

Wydawnictwo Schallöhr oferuje bardzo dobre tabele. Może warto tam spojrzeć?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata