- pt lut 08, 2013 2:57 pm
Podpisałem obligacje SIP Gruppe Altena w 2006 roku. Jednorazowe i miesięczne wpłaty. 5000 euro i 75 euro miesięcznie. W zeszłym roku dowiedziałem się o terminach wypowiedzenia i zostałem poinformowany, że jeśli wypowiem umowę w 2012 roku, pieniądze zostaną przelane na moje konto w 2019 roku. W tym tygodniu chciałem uzyskać pisemne potwierdzenie, że faktycznie otrzymam kwotę 15 800 euro i dostałem odpowiedź, że to niemożliwe, ponieważ nikt nie wie, jak rynek się rozwinie. Mój doradca finansowy zapewniał mnie w 2006 roku, że wszystko jest zgodne z prawem i że powinienem traktować udział jako książeczkę oszczędnościową. Dzisiaj byłem w moim banku, który zbadał te obligacje i zwrócił moją uwagę na rzetelność SIP. Na stronie internetowej prawnika Dr. Dregera w Monachium zamieszczono następujące oświadczenie: SIP AG w roku 2011 zawiesiła przewidziane w prospekcie wypłaty. Jesteśmy zdania, że inwestorzy powinni obawiać się, że kolejne wypłaty zostaną wstrzymane, a już wypłacone kwoty zostaną zwrócone przez spółkę. Inwestorzy powinni zgłosić swoje roszczenia przeciwko spółce do prawnika, aby wypłacić kapitałową inwestycję bez strat. Czy ktoś w tym forum może mi powiedzieć, jak teraz postępować? Dziękuję