Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Kiedy obowiązuje podatek od dochodów kapitałowych?

Napisany przez Zinsi
Cześć

Pan X kupuje akcje za 40 000 euro i sprzedaje z powrotem za 50 000 euro.

Pomińmy kwotę wolną od podatku w wysokości 801 euro - na przykład jest już zużyta.

Pytanie brzmi.
Teraz X ma zysk w wysokości 10 000 euro, który musi opodatkować - czyli 2500 euro podatku.

Czy otrzyma teraz przy sprzedaży akcji 50 000 euro na konto i będzie musiał zapłacić (w pewnym momencie) podatek?

Czy otrzyma przy sprzedaży od razu tylko 47 500 euro na konto - a 2500 automatycznie zostaną odebrane?

Dzięki

Napisany przez 2Bolitho
Automatyczne opłaty drogowe w Niemczech, dopłata w przypadku podróży za granicę.

Napisany przez Andi25
Bank automatycznie pobiera 25% podatek od zysków kapitałowych ze sprzedaży akcji i przekazuje go do urzędu skarbowego.

Napisany przez der graf
Cześć,
znalazłem dodatkowe informacje na temat podatku od zysków kapitałowych i pomyślałem, że mogą być one pomocne dla tych, którzy chcą dowiedzieć się o tym więcej. Nie znalazłem żadnego innego konkretnego wątku na forum na ten temat.
Pozdrowienia

Napisany przez AV-Planer
W przypadku handlu nie prowadzonego za granicą bank pobiera podatek od zysków kapitałowych (podatek od dochodów kapitałowych). Jednakże nie tylko 25%, ale również dodatkowo solidarnościowy i ewentualnie podatek kościelny.

Jeśli inwestor znajduje się w wyższej skali podatkowej niż ten podatek, to jego zobowiązanie podatkowe zostaje uregulowane, stąd nazwa podatek u źródła. Jeśli jest w niższej (lub ma straty do odliczenia), może rozliczyć to według własnej skali podatkowej i odzyskać różnicę podczas rozliczenia podatkowego w następnym roku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata