- ndz lut 10, 2013 4:52 pm
Witaj,
oto co:
My (ja i moja partnerka) planujemy zbudować Dom w ciągu 2-5 lat.
Najpierw odnośnie naszej sytuacji finansowej:
Ja prowadzę firmę od 3 lat - (firma działa dobrze - nie mogę narzekać)
Partnerka jest zatrudniona
Zarabiamy średnio około 3000€ netto razem.
Możemy oszczędzić około 1000-1200€/miesiąc.
Nasz kapitał własny wynosi około 30.000€ razem
Teraz do mojego właściwego pytania. W przyszłym roku mamy być może zamiar kupić działkę (bez pomocy banku, w pełni finansowane własnymi środkami - tak aby działka stała się kapitałem własnym) - a następnie przez kolejne 2-4 lata kontynuować oszczędzanie pieniędzy na kredyt na Dom.
Na jaki kredyt możemy liczyć?
Czy ten plan jest korzystny, czy raczej nie?
Na marzenie o naszym domu potrzebujemy kredytu w wysokości około 200.000€ - 250.000€. - Jakie są nasze szanse?
Ponieważ jestem samozatrudniony, szanse prawdopodobnie nie są zbyt dobre, czyż nie? Czy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Warto również nadmienić, że chcemy w miarę możliwości samodzielnie budować ten Dom - ponieważ doświadczenia (przynajmniej w dużej części) są obecne.
Już teraz czekamy na Wasze odpowiedzi.
Pozdrowienia
oto co:
My (ja i moja partnerka) planujemy zbudować Dom w ciągu 2-5 lat.
Najpierw odnośnie naszej sytuacji finansowej:
Ja prowadzę firmę od 3 lat - (firma działa dobrze - nie mogę narzekać)
Partnerka jest zatrudniona
Zarabiamy średnio około 3000€ netto razem.
Możemy oszczędzić około 1000-1200€/miesiąc.
Nasz kapitał własny wynosi około 30.000€ razem
Teraz do mojego właściwego pytania. W przyszłym roku mamy być może zamiar kupić działkę (bez pomocy banku, w pełni finansowane własnymi środkami - tak aby działka stała się kapitałem własnym) - a następnie przez kolejne 2-4 lata kontynuować oszczędzanie pieniędzy na kredyt na Dom.
Na jaki kredyt możemy liczyć?
Czy ten plan jest korzystny, czy raczej nie?
Na marzenie o naszym domu potrzebujemy kredytu w wysokości około 200.000€ - 250.000€. - Jakie są nasze szanse?
Ponieważ jestem samozatrudniony, szanse prawdopodobnie nie są zbyt dobre, czyż nie? Czy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Warto również nadmienić, że chcemy w miarę możliwości samodzielnie budować ten Dom - ponieważ doświadczenia (przynajmniej w dużej części) są obecne.
Już teraz czekamy na Wasze odpowiedzi.
Pozdrowienia