Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt na budowę domu.

Napisany przez Nuernberger90
Witaj,

oto co:

My (ja i moja partnerka) planujemy zbudować Dom w ciągu 2-5 lat.
Najpierw odnośnie naszej sytuacji finansowej:

Ja prowadzę firmę od 3 lat - (firma działa dobrze - nie mogę narzekać)
Partnerka jest zatrudniona

Zarabiamy średnio około 3000€ netto razem.

Możemy oszczędzić około 1000-1200€/miesiąc.

Nasz kapitał własny wynosi około 30.000€ razem

Teraz do mojego właściwego pytania. W przyszłym roku mamy być może zamiar kupić działkę (bez pomocy banku, w pełni finansowane własnymi środkami - tak aby działka stała się kapitałem własnym) - a następnie przez kolejne 2-4 lata kontynuować oszczędzanie pieniędzy na kredyt na Dom.

Na jaki kredyt możemy liczyć?
Czy ten plan jest korzystny, czy raczej nie?

Na marzenie o naszym domu potrzebujemy kredytu w wysokości około 200.000€ - 250.000€. - Jakie są nasze szanse?

Ponieważ jestem samozatrudniony, szanse prawdopodobnie nie są zbyt dobre, czyż nie? Czy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Warto również nadmienić, że chcemy w miarę możliwości samodzielnie budować ten Dom - ponieważ doświadczenia (przynajmniej w dużej części) są obecne.

Już teraz czekamy na Wasze odpowiedzi.

Pozdrowienia

Napisany przez Schlumpf
Cześć Norymberczyku,

to brzmi jak dobry plan :-) Oczywiście, posiadanie działki przed rozpoczęciem budowy jest korzystne. Dzięki temu otrzymasz zdecydowanie korzystniejsze odsetki, ponieważ poziom obciążenia hipotecznego będzie niższy.

Dostarczenie informacji na temat kredytu zawsze bywa problematyczne dla samozatrudnionych. Pracownik musi tylko dostarczyć ostatnie trzy wypłaty, podczas gdy Ty musiałbyś dostarczyć dochody z ostatnich trzech lat, a dochód zostanie obliczony na podstawie najgorszego roku. Im więcej kapitału własnego zbudujesz, tym mniejsze ryzyko dla banku.

Napisany przez verschaukelt
Jutro,

ponieważ chcesz budować dopiero w przyszłości, na pewno przetrwasz pierwsze lata samodzielności i będziesz mógł udokumentować swoje dochody. Osoby prowadzące działalność samodzielnie zazwyczaj płacą wyższą stopę procentową, a procedura oceny jest bardziej rygorystyczna, co moim zdaniem nie jest zrozumiałe, biorąc pod uwagę sytuację na rynku pracy. Nawet osoba zatrudniona może stracić pracę w ciągu trzech miesięcy. (Ale wtedy przysługuje jej zasiłek dla bezrobotnych, przynajmniej przez rok) być może to jest powodem.

Jeśli chodzi o budowanie samemu. Ostrzeżenie – uważaj, aby się nie przeciążyć! Jak łatwo można się zranić przy tych czynnościach i przez to przez długi czas nie móc pracować. Dodatkowo samodzielne budowanie wiąże się z większym nakładem czasu. Dlatego dokładnie przemyśl, czy w tym samym czasie nie moglibyście zarobić więcej pracując niż zaoszczędzić wykonując prace ręczne samodzielnie. A gwarancje wtedy nie obowiązują... a im starsza osoba staje się, tym mniej jest w stanie pracować...

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Czy uważasz, że pożyczka w takiej wysokości jest realna, czy raczej mało prawdopodobna?

Jeśli faktycznie możesz odłożyć na bok 1000 euro każdego miesiąca, w ciągu 3 do 4 lat będziesz miał już działkę oraz własny kapitał w wysokości około 30 000 euro lub więcej? Z dzisiejszej perspektywy byłoby to możliwe. To, czego jednak nikt nie może przewidzieć, to jakie będą warunki odsetkowe w przyszłości. Jeśli chcesz mieć chociaż część na wszelki wypadek, warto teraz rozważyć założenie dobrze oprocentowanego systemu oszczędzania (np. Bausparvertrag na kwotę 50 000 euro z żądaniem wypłaty w 100% i dodatkową alokacją). W ten sposób zabezpieczysz sobie już pierwsze 100 000 euro. Przypisanie środków, jeśli dobrze obliczysz, może nastąpić po 48-52 miesiącach. To zbliżyłoby Cię do Twojego marzenia o budowie.

Napisany przez Ravemaster84
Sprawdź również możliwość skorzystania z programu Riester. Dla Ciebie jako osoby samozatrudnionej sprawa ta jest zamknięta, ale może być interesująca dla Twojej partnerki.

Jak to działa? Z Riesterem?

Riester dla partnerki jest możliwy, ponieważ jest ona uprawniona do wsparcia, jako pracownica. Jeśli bylibyście wtedy małżeństwem, to Ty także byłbyś pośrednio uprawniony.

Patrząc teraz tylko na dochód partnerki - bez dzieci - korzystanie z konta riester do finansowania wydaje się być pomijalne... Dużo pracy i biurokracji dla niewielkiej kwoty. Odradzam...

Napisany przez Ravemaster84
[cytat=verschaukelt">
Zależnie od dochodu partnerki - bez dzieci - wydaje się, że wykorzystanie konta Riester do finansowania jest tu raczej pomijane... dużo zachodu i biurokracji za małe pieniądze. Lepiej odpuścić....
[/cytat]
Świetna ocena. Być może pojawią się jeszcze dzieci?

Ponadto zachęciłem do zaznajomienia się z Riesterem i przeanalizowania sytuacji. Nigdy bym nie przypuszczał, że ktoś inny od razu zrobi analizę za niego....

Napisany przez 99vips
Uzyskanie kredytu na Dom jako osoba samozatrudniona jest dość trudne - przynajmniej moim doświadczeniem. Oczywiście, wszystko zależy również od formy prowadzenia działalności i dotychczasowych bilansów.

Napisany przez 3eugh
[cytat=verschaukelt">
... Jeśli chodzi o budowanie samemu. Ostrzegam, uważaj, nie bierz wszystkiego na swoje barki! Jak szybko można się zranić przy tych czynnościach i potem być przez długi czas niezdolnym do pracy. Zwłaszcza że samodzielne budowanie wiąże się z dodatkowym nakładem czasu. ...
[/cytat]
Zgadzam się w pełni, ponadto trzeba wziąć pod uwagę odsetki za zablokowane środki, które naliczają się, gdy od określonego momentu nie została w pełni wykorzystana kwota kredytu. Przy budowie samodzielnej opóźnienie moim zdaniem jest już przesądzone, a wymienione odsetki będą dodatkowo naliczone. W jakim stopniu te kwoty będą istotne, zależy od warunków, całkowitej kwoty kredytu i od tego, kiedy zaciągnięto pełną kwotę (od tego momentu oczywiście nie będą naliczane już odsetki za zablokowane środki). Jeśli źle to opisałem, proszę o poprawkę.

Napisany przez NaTwoim13
Interesujące byłoby zapytać, jaka jest obecna sytuacja threadera po 2 latach, bo taki jest wiek tego posta

Napisany przez 3eugh

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata