Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy kurs może zostać manipulowany legalnie?

Napisany przez ADMCI4
Cześć Załóżmy: Jestem dużym inwestorem z kilkoma setkami tysięcy CHF. Teraz inwestuję całe pieniądze w akcje o dużej zmienności, czyli takie, które są niewiele handlowane. Dzięki temu akcja zyskuje impet dzięki wysokiemu popytowi. Po tej transakcji sprzedaję wszystkie akcje z zyskiem. Czy to legalne? W przeciwnym razie byłoby dość łatwo osiągać zyski... SimonCH

Napisany przez Karat
Śni dalej! Karat

Napisany przez ADMCI4
Śnić dalej! Karat Kompetencja na tym forum, które, jak sądzę, jest przeważnie opanowane przez starsze osoby, zaskakuje mnie za każdym razem na nowo! pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Simon Pytanie brzmi tylko, kto jest kupującym twoich akcji...? Więc... Jeśli tytuł ma tylko niewielki obrót, to na pewno nie możesz kupić super dużej partii po tej cenie. Musisz zatem kupić resztę akcji po wyższej wartości, po cenie, za którą ktoś jest znowu gotowy sprzedać tytuł. Teraz masz akcje w swoim portfelu (po różnych cenach nabycia). Wszyscy inni uczestnicy rynku uważają teraz, że akcja jest przewartościowana. Komu chcesz teraz sprzedać akcje po najwyższej cenie nabycia, skoro wszyscy uważają, że kurs jest zbyt wysoki? Musisz obniżyć swoją ofertę... Aż ktoś zgodzi się kupić te akcje... I cena prawdopodobnie będzie niższa niż ta, za którą je sprzedał. Ponieważ perspektywy akcji się nie zmieniły. Więc musisz jeszcze potrafić wyjaśnić rynkowi, dlaczego akcja nagle jest teraz warta znacznie więcej... A to prawdopodobnie będzie dość trudne. Dlatego twoje zamierzenie pozostaje tylko teorią...

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję. Pierwszy post był naprawdę pouczający... Słyszałem również o tzw. Snake-Traderach, którzy pracują z takimi samymi metodami. Czy to zupełnie coś innego? Czy ktoś coś o tym wie? SimonCH

Napisany przez beta
Tak samo uważam jak technisch. Tylko przez zakup akcji nie zwiększasz automatycznie wartości firmy. Jeśli jednak w końcu zostaniesz dużym akcjonariuszem, na przykład TUI ;-), to naturalnie będziesz mieć więcej prawa głosu, czyli władzy. Będziesz mógł interweniować, odesłać zarząd na pustynię i spróbować wytłumaczyć rynkowi, dlaczego teraz akcje TUI są warte więcej ;-) (np. ponieważ kierownictwo będzie w przyszłości mniej zarabiać) Pozdrawiam

Napisany przez beta
SimonCH pisze: Ale słyszałem także o tzw. snake traderach, którzy działają przy użyciu tych samych metod.
Istnieje stary dokument PDF Komisji Bankowej, ....nie czytałem go, ...może ci pomoże. https://www.ebk.admin.ch/d/publik/mitteil/1998/m9-98-3.pdf Pozdrowienia

Napisany przez Springer
Tutaj jest poprzednie oświadczenie Swx dotyczące Snake-Tradingu (nieuczciwej akwizycji papierów wartościowych): https://www.swx.com/swx_messages/1999/swx3199d.pdf Oto komunikat Komisji Bankowej: https://www.ebk.admin.ch/d/archiv/2000/pdf/neu10-00.pdf Teraz sam możesz ocenić, jak wygląda kwestia Snake-Tradingu. Jak wiem, zdarzyło się to także w Swisslog, skutkiem było anulowanie transakcji poniżej określonej wartości kursu (wtedy było to gdzieś w okolicach 1.2.-)

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję za wiele informacji.... Będę to sprawdzać....: O Swisslog: Chyba kiedyś było to także w Von Roll. SimonCH

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata