Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt budowlany przy nowej pracy z okresem próbnym.

Napisany przez Bonfire
Dobry wieczór,

moja żona i ja chcemy sfinansować zakup mieszkania w nowym budownictwie, które będzie gotowe za półtora roku. Jeśli chodzi o dochody i posiadany kapitał własny, moim zdaniem stoimy bardzo dobrze, jednak istnieje jeden mały haczyk: zmieniłem pracodawcę na 1.1. i mam 6-miesięczny okres próbny. Jak banki oceniają taką sytuację?

Oto dane dotyczące naszego planu:
Koszt mieszkania: 326.000 EUR (możliwe dofinansowanie KfW 70)
Posiadany kapitał własny: 100.000 euro
Bez prowizji dla pośrednika
Dochód Pani: 1.300 euro netto * 13
Dochód Pan: 3.600 euro netto * 12 (plus premia, ale nie jest pewna)

Byłoby kłopotliwe, gdybyśmy mieli problemy związane z okresem próbnym. Co mówią eksperci?

Dziękujemy
Bonfire

Napisany przez Biomuell
Finansowanie nie może czekać do 01.07. (jeśli piszesz, projekt zostanie zakończony za 1,5 roku... wygląda na to, że jest to większy projekt/obszar), czy po zakończeniu okresu próbnego od razu udajesz się na rozmowy do banku?

Z punktu widzenia prawa pracy, obecnie nie masz pewnej pracy.... banki raczej nie będą tego uznawać. Nie masz (prawie, trzymasz się 2 tygodnie) okresu wypowiedzenia i możesz zostać zwolniony bez powodu i bez możliwości skutecznego działania. Pomysł: Czy rozmowa z szefem i skrócenie okresu próbnego na na przykład 3 lub 4 miesiące byłoby możliwe?

Pozdrowienia
Biomuell

Napisany przez Bonfire
Znam sytuację związaną z prawem pracy i nie pójdę do szefa po 6 tygodniach i nie zapytam o skrócenie okresu próbnego. Do 1.7. nie mogę czekać na ten projekt, ponieważ mieszkanie jest w sprzedaży i prawdopodobnie do tego czasu ktoś inny je już zakupi.

Nie martwię się o pracę, ponieważ jestem pewien, że zdam okres próbny oraz znam swoje szanse na rynku pracy. W grudniu miałem do wyboru 4 dobre oferty pracy i dlatego miałem bezproblemowe przejście do nowego pracodawcy.

Napisany przez Biomuell
Pomysł rozmowy z szefem powinien być tylko miłym sugestią :-)

Jestem m.in. specjalistą w dziedzinie prawa pracy i zawsze uważam 6 miesięcy za zbyt długi okres... większość moich klientów skraca go automatycznie po zadowoleniu. Większość projektów lub zadań oraz pracownika można ocenić w znacznie krótszym czasie. W moim przypadku szef przyszedł po 4 miesiącach i ogłosił zadowolenie z zakończenia okresu próbnego. Każdy pracodawca boi się, że nowy i dobry pracownik odejdzie do konkurencji w trakcie okresu próbnego!

Jeśli nie chcesz pytać po 6 tygodniach, to po prostu nie rób tego. Zawsze uważam, że można porozmawiać ze wszystkimi o wszystkim.

Nie martwisz się o swoją pracę, bo miałaś do wyboru 4 oferty. W obecnej sytuacji bank prawdopodobnie będzie miał trudności... ale ponieważ nikt tu nie jest jasnowidzem, a wasze dochody jako rodziny na pewno wystarczają na sfinansowanie, sugeruję po prostu umówić się na rozmowę z bankiem (i ewentualnie zabrać ze sobą jakieś dokumenty, które potwierdzą twoją atrakcyjność na rynku pracy... to może sprawić, że okres próbny nie będzie miał znaczenia!).

Pozdrowienia
Biomuell

Napisany przez Bonfire
Przepraszam Biomüll, ale wskazówki niewiele mi pomagają, czy opierają się na doświadczeniach w zakresie pośrednictwa w finansowaniu budowy?

Szukałem tutaj ocen specjalistów od finansowania budowy na podstawie ich praktycznych doświadczeń. To, że bank A może postąpić w ten sposób, a bank B inaczej, i że dla niektórych ryzyko jest zbyt duże, jest dla mnie jasne. Chcę po prostu ogólnej oceny, czy dostaniemy kredyt na korzystnych warunkach, a jeśli tak, to na jakich warunkach.

Wspomniałem o ofertach, ponieważ moim zdaniem istnieje różnica między kimś, kto płynnie przechodzi z jednego zatrudnienia do drugiego, a kimś, kto szuka pracy pomiędzy nimi.

Napisany przez Biomuell
I czy ja nie wyraziłem na ten temat swojej opinii?!

Jeszcze raz - z okresem próbnym = raczej małe szanse u dostawców usług i banków, z którymi rozmawialiśmy przez ostatnie 2 miesiące. Zawsze pytali o to wyraźnie i pozwalają sobie płacić trochę wyższą prowizję za większe ryzyko. Nie trzeba być specjalistą od finansowania budowy, aby to zrozumieć. Przepraszam, że nie było to, co chciałeś przeczytać i na co chciałeś uzyskać odpowiedź. Ale, jak trafnie zauważyłeś, nie jestem ekspertem od finansowania. Po prostu osoba, która obecnie również zajmuje się tą tematyką i zdobyła pewne doświadczenia w międzyczasie.
Wyjątkiem byłoby (jak już zauważyłeś) gładka zmiana pracodawcy plus wysoka wartość wkładu własnego. Najlepiej, jeśli zmiana ta pozwala na poprawę sytuacji finansowej. Ale to decyzje indywidualne.

I przepraszam, że zaproponowałem Ci pomysły dotyczące tych konkretnych decyzji, jak szybko zmienić sytuację. To się nie powtórzy

Napisany przez Bonfire
To nie chodzi o to, co chciałbym usłyszeć, ale o to, jakie jest realistyczne na rynku. Specjalista na pewno wie lepiej, bo zna zasady przyjmowania banków na co dzień. Wszystko inne to tylko spekulacje, bo wasza sytuacja wyjściowa w rozmowach na pewno była inna niż nasza.

Proszę, przerwijmy to tutaj, nie pomaga mi to, a na pewno nudzi to cichych czytelników.

Napisany przez Biomuell
Tak, nasza sytuacja wyjściowa była inna: Dwie stałe umowy o pracę poza okresem próbnym. Zawsze musieliśmy to udowadniać.
Oczywiście ci specjaliści znają wytyczne lepiej. Ja tylko opowiadałem o moich doświadczeniach i chciałem dać Ci dobre rady (praktyczne).
Szkoda, że takie rzeczy się zdarzają.

Napisany przez Ravemaster84

Nie chodzi o to, co chcę słyszeć, ale o to, jak rzeczywiście wygląda to na rynku. I na pewno specjalista wie o tym lepiej, bo zna zasady przyjęcia banków z codziennej praktyki. Wszystko inne to tylko domysły, bo wasza sytuacja wyjściowa na pewno była inna niż nasza podczas rozmów.

Jeśli chcesz opinię specjalisty z decyzją o przyjęciu lub odrzuceniu, musisz udać się do potencjalnego kredytodawcy.

Jak już wspomniano, tutaj w forum mogą być udzielane tylko oceny i opinie. Definitywną akceptację lub odrzucenie nie uzyskasz tutaj.

Oto MOJA OCENA:
Nawet przy kredycie konsumenckim na kilka tysięcy euro banki blokują się, gdy jest się na okresie próbnym. W przypadku kredytu hipotecznego na kilkadziesiąt lat i dużo większą sumę sytuacja nie wygląda lepiej.

Napisany przez Bonfire
Znajduję to szkodliwe, że tutaj sugeruje się coś na podstawie przypuszczeń i własnych opinii. Osobiście uważam, że nie jest to pomocne w ocenie moich możliwości. A to, że robi się jasno, gdy naciskam włącznik światła, wiem sam ;o) Tutaj są jednak świetni eksperci, którzy już mi z łatwością pomogli.

Żałuję, że rozpocząłem ten wątek i teraz zadzwoniłem do jednego z największych pośredników budowlanych i muszę was zmartwić: nasza sytuacja wyjściowa nie jest tak zła, jak się przypuszczało. Oczywiście to decyzja indywidualna, ale ogólny obraz nadal jest dobry, i bardzo możliwe, że finansowanie odbędzie się bez dodatkowych opłat procentowych, itp. Niektóre banki jednak wypłacają po zakończeniu okresu próbnego lub po potwierdzeniu zakończenia kredytu. Mogę pracować z tą odpowiedzią.

Napisany przez Schlumpf
Cześć Bonfire,

więc istnieją banki, które w ogóle nie mają problemu z okresem próbnym, jeśli przejdziesz do nowego zawodu bez przerw i dzięki temu udowodnisz, że zarabiasz więcej. Inne banki wypłacają dopiero po zakończeniu okresu próbnego, ale jak już samemu odkryłeś:-)

Napisany przez Dahut
Możesz po prostu spróbować. Każdy doradca ocenia ryzyko inaczej, rozmowa osobista może tu być dużym atutem. Jeśli na przykład masz domowy bank, w którym jesteś klientem od lat i który potrafi ocenić, jak radziłeś sobie z pieniędzmi dotychczas, to myślę, że okres próbny nie ma tak dużego znaczenia.
Ogólnie rzecz biorąc, w dzisiejszych czasach każdy może stracić pracę. Gdy rozmawiałem o tym z moją doradczynią, powiedziała, że ze stanowiskiem IT Managera na pewno szybko znajdę coś nowego i dlatego nie ma większego znaczenia, jak długo pracuję w mojej firmie.
Pewnie zaletą jest również to, że udało Wam się zaoszczędzić 100 000 euro kapitału własnego. Więc prawdopodobnie dobrze potraficie zarządzać pieniędzmi.
Spróbować nie zaszkodzi. Weźcie dokumenty i umówcie się na spotkania.

Napisany przez Bonfire
Dla wszystkich osób przeżywających podobną sytuację związaną z okresem próbnym, mogę udzielić następującej pomocy po skonsultowaniu się:

Ogólnie rzecz biorąc, ING-Diba nie ma problemów z udzieleniem pożyczki, nawet możliwe jest to w okresie próbnym. W niektórych przypadkach regionalne banki spółdzielcze oraz kasy oszczędnościowe również mogą taką pożyczkę przyznać, jednakże konieczne jest indywidualne sprawdzenie. Zazwyczaj wszystko odbywa się bez dodatkowych opłat.

Jeśli możliwe jest uzyskanie pożyczki po zakończeniu okresu próbnego, rynek staje się znacznie szerszy: BHW, DSL oraz kilku innych dostawców oferują tutaj korzystne warunki.

Napisany przez Ralle8
Sprawdźcie ten system GenoTec. Wygląda też nieźle. To działa

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata