Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wohnriester?

Napisany przez RheinPirat
Mam umowę emerytalną, którą rozważam przekształcenie w emeryturę mieszkaniową. Jednak kompletnie nie ogarniam całej sprawy. Jak to działa?

Z jednej strony konwersja, a z drugiej strony jak działa zasada emerytury mieszkaniowej. Jest mnóstwo informacji w sieci, ale jeszcze tego nie ogarniam.

Czyli co, co miesiąc płacę składkę na najwyższe wsparcie, a całe pieniądze + dodatki od państwa idą na spłatę kredytu, który musimy wziąć na zakup domu?

Dziękuję

Napisany przez obelix
Cześć,

Obliczenia dotyczące wpłat i dodatków w ramach umowy ratalnej działają tak samo jak w przypadku każdej umowy ratalnej. Największą różnicę można zauważyć w (przewidzianym) przeznaczeniu. Umowa ratalna na pieniądze jest zasadniczo przeznaczona na dodatkową rentę na starość, a umowa ratalna na zakwaterowanie ma pomóc w nabyciu własnej nieruchomości, aby w późniejszym wieku móc mieszkać bezpłatnie.

Obliczenie rocznych wpłat na umowę ratalną przebiega następująco (przykład dla pracownika bezdzietnego):
4% od dochodu z poprzedniego roku objętego ubezpieczeniem emerytalnym, np. 4% od 30 000 euro = 1 200 euro wpłat na tę umowę ratalną. Z tych 1 200 euro 154 euro pochodzi jako dodatki państwowe, co oznacza, że klient faktycznie wpłaca 1 046 euro rocznie (można je rozłożyć na miesiące).

Maksymalna dofinansowana granica wynosi 2 100 euro, po odjęciu 154 euro zostaje 1 946 euro dla oszczędzającego. Możliwości korzyści podatkowych pomijam. Te mogą dodatkowo wejść do obliczeń (zwrot podczas rozliczenia rocznego podatku dochodowego).

Umowa ratalna na zakwaterowanie działa w zasadzie jak zwykła umowa oszczędnościowa mieszkaniowa. Różnica polega na tym, że dodatki państwowe są w niej uwzględniane, co ostatecznie oznacza, że klient musi zapłacić mniej. Ponieważ jest to zwykła umowa oszczędnościowa mieszkaniowa, można ją również sfinansować z góry itp. Faza późniejszej spłaty umowy oszczędnościowej mieszkaniowej jest „objęta riestrem”. Dodatki państwowe i ewentualne korzyści podatkowe pomagają zmniejszyć miesięczne obciążenia spłatą kredytu lub przyspieszyć spłatę kredytu.

Należy pamiętać, że w późniejszym wieku „wcześniejsze korzyści otrzymane”, czyli kapitał zabezpieczenia emerytalnego (wykorzystanie przed rozpoczęciem emerytury na budowę/kupno nieruchomości do własnego użytku), muszą być opodatkowane. Renty riestera muszą również być opodatkowane w późniejszym wieku. Nie będę zagłębiać się w szczegóły.

Zaletą umowy ratalnej na zakwaterowanie jest „dzisiejsze korzystanie” z niej, a nie dopiero w późniejszym wieku oraz to, że dodatki są uwzględniane w finansowaniu, co oznacza, że klient korzysta z „korzyści”. W szczególności w przypadku finansowania nie wszyscy zainteresowani mogą sobie pozwolić na dodatkowe obciążenia związane z umową ratalną na pieniądze (czyli rentą na starość) obok „niestworzonego” finansowania. W takim przypadku zrezygnowaliby oni z państwowych „prezentów” (dodatki i ewentualne korzyści podatkowe) w okresie aktywnym.

Częściowo zgadzam się z wysokimi opłatami, które muszą ponosić klienci za umowy ratalne na pieniądze/emerytalne, w porównaniu do „zwykłej” opłaty z tytułu prowizji wynoszącej zwykle 1%.

Jeśli planowane nabycie własnej nieruchomości do użytku własnego na starość nie uda się przewidzieć, umowa ratalna na zakwaterowanie może być wykorzystana na starcie tak samo jak każda inna umowa ratalna riestera (ustalona prawnie).

To tylko wstęp do nieco złożonego tematu riestera z jego specyficznymi odmianami (w tym riestera mieszkaniowego). Chciałbym również wspomnieć, że istnieją również „hipoteki riestera”, czyli bez oszczędności mieszkaniowych, które na rynku są jednak rzadko spotykane. Kiedy mówi się o riesterze mieszkaniowym, zwykle chodzi o umowę oszczędnościową mieszkaniową riestera.

Przejście od jednego dostawcy, na przykład od umowy ratalnej na pieniądze do umowy ratalnej na zakwaterowanie, lub odwrotnie, jest możliwe, ale wiąże się z opłatami. Opłaty te zazwyczaj wynoszą od 100 do 150 euro. Czy warto zmieniać umowę czy też pozostawić ją nieruszoną, zależy od indywidualnej sytuacji. Osobiście jestem zdania, że należy pozostawić starą umowę nienaruszoną (opłaty, koszty).

Napisany przez Matthew Pryor
Inwestycja w finansowaniu nie jest dla wszystkich dostępna obok finansowania bez Riester. Nie wszyscy mogą sobie pozwolić na dodatkowe obciążenia związane z dopłacaniem do Riester (= renta w późniejszym wieku). Osoby te zrezygnowałyby wtedy ze wsparcia państwowego (dopłat i ewentualnych ulg podatkowych) w okresie aktywnym.

Proste rozwiązanie: nie budować/kupować/finansować lub nie wybierać od razu rozwiązania XXL. konto dofinansowania mieszkaniowego jest opodatkowane w późniejszym wieku, kiedy i tak dochód jest mniejszy. Jeśli nie oszczędzono dodatkowo, Riester mieszkaniowy może szybko zamienić się w bumerang. To nie znaczy, że Riester MUSI być rozwiązaniem do budowania dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego. Z mojego punktu widzenia solidne finansowanie, zwłaszcza w kontekście dodatkowych obciążeń w późniejszym wieku, nie jest zapewnione, jeśli muszę budować całe moje ubezpieczenie emerytalne na betonie, bo nie mogę sobie pozwolić na alternatywy.

Dziękuję bardzo za Twoje szczegółowe wyjaśnienie.

Jednakże dla mnie jako laika, jeszcze raz w celu zrozumienia:

Zakładam rachunek mieszkanie na Riesterze.

Płacę moją comiesięczną składkę i otrzymuję dodatkowe środki od państwa.

Zdobyte pieniądze mogę wykorzystać na przykład na budowę lub zakup nieruchomości.

Mogę jednak wyjąć tylko to, co zostało wpłacone wcześniej.

Jak to będzie wyglądało później? Załóżmy, że mam teraz 3 000 euro na moim rachunku mieszkania na Riesterze i użyję ich na zakup. Co się stanie potem? Czy będę mógł ponownie wypłacić pieniądze w przyszłości? A jeśli tak, może się okazać, że na emeryturze nie będzie już żadnych środków, ponieważ regularnie były one wypłacane (na przykład na prace modernizacyjne). Co zostanie opodatkowane na koniec?

Musisz już rozróżniać między BSV a ubezpieczeniem emerytalnym. Obydwa mogą być związane z WohnRiester. Jak działa umowa oszczędnościowa, powinno być znane.
Postępowanie, o którym mówisz, dotyczy wypłat z ubezpieczeń emerytalnych, oszczędności bankowych lub funduszów inwestycyjnych.
Ponieważ zawsze regularnie pobierano środki (na przykład na prace modernizacyjne)
Powinieneś to bardzo dobrze przemyśleć...

Wówczas nadal tego nie rozumiem. Chociaż nie zaliczam się do głupich ludzi ;-)

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć zasadę Wohnriester w bardzo prostych słowach, jak dzieci? Byłbym naprawdę wdzięczny.

Ponieważ chodzi o to, że niedługo chcemy kupić nieruchomość, czy powinniśmy zerwać istniejącą umowę Riester, zawiesić ją czy przekształcić w Wohnriester.

Napisany przez obelix
Cześć,

zasadę wyjaśniłem w mojej pierwszej odpowiedzi. Umowa oszczędnościowo-kredytowa związana z programem WohnRiester to zwykła umowa oszczędnościowo-kredytowa, na którą obowiązują typowe warunki dotyczące programu riester.

Zwykła umowa oszczędnościowo-kredytowa składa się z części oszczędnościowej i części kredytowej. Tak samo jest w przypadku WohnRiester. Na początku oszczędzasz na tę umowę z pomocą Riesterhilfe, a po przyznaniu kredytu spłacasz go również przy pomocy Riesterhilfe. Oczywiście nie tylko swoje oszczędności możesz użyć na budowę lub zakup własnego mieszkania do zamieszkania, ale również kredyt z umowy oszczędnościowo-kredytowej. Dokładnie do tego celu jest ten system przeznaczony. W praktyce marzenie o posiadaniu nieruchomości i przyznanie kredytu z umowy oszczędnościowo-kredytowej rzadko się pokrywają, dlatego możliwa jest przedfinansowanie również w przypadku umowy WohnRiester. Wszystko objęte wsparciem riester. Zastosowanie przyznanego wsparcia riester i ewentualne korzyści podatkowe pomagają lepiej znosić miesięczne obciążenia lub szybciej zmniejszyć dług (= szybsza spłata).

Oczywiście w podeszłym wieku będzie opodatkowanie, tak jak w przypadku każdego innego produktu riester. Ten relatywnie niewielki podatek, o ile oszczędzający w ramach Riester będzie wtedy podatny, powinien być łatwy do uregulowania z oszczędności z tytułu czynszu.

Wykorzystanie wsparcia riester (na budowę lub zakup) dzisiaj uważam za dużą korzyść. Oczywiste jest, że można sfinansować także bez riester, ale - jak wspomniałem wcześniej - wielu ludzi nie jest w stanie wytrzymać dodatkowego obciążenia wynikającego z umowy GeldRiester.

Każda wypłata związana z WohnRiester jest rejestrowana na tzw. koncie wsparcia mieszkaniowego. Ten saldo podlega opodatkowaniu na emeryturze. Dlatego nie przejmuj się zbytnio! Jak już wspomniałem, wszystkie inne renty riester również podlegają opodatkowaniu.

Napisany przez verschaukelt
konto emerytalne zostało wyzerowane.
Jednak dla urzędu skarbowego symuluje się, że masz teraz dodatkową miesięczną emeryturę, która jest odpowiednio opodatkowana.

Proste działanie matematyczne:

Otrzymujesz 1000 euro z emerytury ustawowej
Dodatkowo miałbyś 200 euro z Riestera. Za te 200 euro mieszkasz i musisz zapłacić podatek. Chociaż obecnie nie jest to dużo według aktualnej wiedzy.

Masz więc tylko swoje 1000 euro z ustawowej emerytury!

Problem z Wohnriester: Do czasu przejścia na emeryturę to długie oczekiwanie - wtedy nieruchomość musi być odnowiona/ wyremontowana. Koszty utrzymania rosną (podatki gruntowe, śmieci, prąd, ogrzewanie.....)

Jeśli nie podjęto dodatkowych środków zabezpieczających, wątpliwe jest, czy tylko z podstawowym świadczeniem z ustawowej emerytury będzie możliwe utrzymanie nieruchomości i wypełnienie lodówki...!!!! I nie wolno zapominać o tym, że zawsze należy dodatkowo oszczędzać!

Tak? Czy mogę teraz zawrzeć umowę mieszkaniową Riester? Następnie w przyszłym miesiącu mogę pożyczyć z tego 150 tysięcy i spłacić to?

Wygląda na to, że jeszcze nie wpadłeś na pomysł zainteresowania się swoim planowanym finansowaniem i nie złożyłeś wysiłku, aby samodzielnie zdobywać informacje. Dlatego jako pierwsza wskazówka:
Pozwól mi to dla Ciebie znaleźć w Google.
Jednak, zgodnie z zaleceniami fundacji, powinieneś krytycznie podchodzić do otrzymanych informacji i porównać finansowanie z Riestera z innymi alternatywami.

O tak, jestem ;-) I trzeba zacząć od czegoś. A ponieważ to forum zawsze było pomocne w odpowiedziach na pytania, postanowiłem zacząć tutaj.

Przeczytałem teraz trochę więcej dzięki waszym wskazówkom i sugestiom.

Którego dostawcę polecacie dla finansowania w wysokości 100% w połączeniu z kredytem mieszkaniowym Wohnriester? Docelowa suma 180 do 200 000.

Dochód roczny gospodarstwa domowego około 65 000 (30 i 35 lat)
Bez dzieci
Obydwoje mają stałe prace
Własny kapitał około 15 000 jest dostępny, ale zostanie zużyty na koszty dodatkowe.

Napisany przez obelix

Problem z Wohnriester: Do emerytury jest długo -
zależy od wieku rozpoczęcia przechowywania. Ogólnie rzecz biorąc jest to jednak prawda. Dlatego (prawdopodobnie) dzisiejsze 10.000 euro długu podatkowego będzie prawdopodobnie mniej warte za dwadzieścia lat.

Cytat od verschaukelt

.. - własność musi wtedy być pewnie wyremontowana/ zmodernizowana. Koszty utrzymania wzrosły (podatki, śmieci, prąd, ogrzewanie.....)

koszty wynajmu także wzrosną. Oczywiście własność nieruchomości generuje zazwyczaj nieco większe koszty niż wynajęta nieruchomość. Śmieci, prąd, ogrzewanie są zazwyczaj obciążane bezpośrednio na podstawie zużycia, a inni właściciele nieruchomości również przerzucają na lokatorów inne koszty dodatkowe, np. podatki gruntowe i ubezpieczenia. Pozostają koszty remontu i konserwacji, ale także tutaj niektórzy właściciele nieruchomości starają się wciągnąć lokatora do współpracy.

Cytat od verschaukelt

Jeśli nie podjęto dodatkowych środków ostrożności, wątpliwe czy z samymi podstawowymi świadczeniami emerytalnymi będzie możliwe utrzymanie własności nieruchomości i jeszcze napełnienie lodówki...!!!!

udokumentowane jest, że posiadacze nieruchomości na ogół żyją lepiej w podeszłym wieku niż lokatorzy.

Głównym punktem jest zaoszczędzony czynsz i przede wszystkim to, że osoby bez własności nieruchomości regularnie zapominają o ostatniej, bardzo ważnej wskazówce:

Cytat od verschaukelt

....: Zawsze trzeba oszczędzać dodatkowo!

Posiadacz nieruchomości jest do tego zmuszony (odsetki i spłaty kapitału) i inni niestety zapominają o tym, pomimo że możliwości na to są. Ten, kto trzyma się oszczędzania na starość, nie potrzebuje własności nieruchomości, ... ale ... !?

Rolę odgrywają także okoliczności na miejscu.

udowodnione jest, że osoby posiadające własny Dom z reguły mają lepsze warunki życia na emeryturze niż wynajmujący mieszkanie.
Chętnie zobaczyłbym ten dowód lub źródło.

Napisany przez obelix

według wykazów, właściciele nieruchomości zasadniczo żyją lepiej w podeszłym wieku niż lokatorzy.

Głównym powodem jest oszczędność na czynszu, a przede wszystkim fakt, że nie-właściciele nieruchomości regularnie zapominają o ostatniej, bardzo istotnej wskazówce: zawsze trzeba dodatkowo oszczędzać.

Właściciel nieruchomości jest do tego zmuszony (opłaty odsetkowe i kapitałowe), podczas gdy inni niestety o tym zapominają, chociaż możliwości są dostępne. Kto się tego trzyma, i oszczędza na starość, nie potrzebuje własnej nieruchomości, ... ale ... !?

po prostu trochę poszperaj.

A następnie proszę zacytować w całości:

Dziękuję za ten niezwykle pomocny wskazówkę......
Znajdziesz tam również publikacje (nawet bez szukania):

Napisany przez obelix
Szanowny Matthew Pryor,

Wydaje się, że nie chcesz tego zrozumieć.

Chodzi tutaj nie o to, co jest lepsze pod względem ostatniego grosza, ale o to, że wynajmujący często pomijają możliwość oszczędzania na starość podczas swojej aktywnej zawodowej kariery. Posiadając własną nieruchomość, są praktycznie zmuszeni do oszczędzania i czerpią z tego korzyści w okresie emerytalnym. Oczywiste jest, że nieruchomość i (wymagane?) finansowanie muszą do siebie pasować.

Dla mnie ważne jest, aby ci, którzy tego potrzebują, oszczędzali na starość. JEDNĄ z możliwych dróg może być posiadanie własnej nieruchomości.

Warto zauważyć, że istnieje wiele różnych badań i analiz prowadzonych przez różne instytucje na ten temat. Również warto zauważyć, że interpretacje i wyniki mogą być zróżnicowane. Na pewno w niektórych przypadkach zależą od zleceniodawcy. Ogólna tendencja jednak potwierdza moje powyższe stwierdzenie, choć oczywiście w szczególnych przypadkach może być inaczej.

Pozwól decydować klientom/interesantom. Mam wrażenie, także na podstawie innych odpowiedzi, że musisz coś sprzedać. Dla mnie to nie ma znaczenia. Czy nie oferujesz żadnych nieruchomości? Wtedy mielibyśmy przynajmniej jedną rzecz wspólną. Czy nie byłeś również aktywny tutaj pod innym kontem? Mogę się mylić i w zasadzie to mnie nie interesuje.

Miłego weekendu.

Chcę zrozumieć PANA/PANIĄ logikę. To zupełnie coś innego. Resztę PANA/PANI wypowiedzi traktuję jako miłą próbę zdyskredytowania mnie tutaj. Trochę więcej treści nie zaszkodziłoby.

Napisany przez verschaukelt
To, że się wzajemnie hakujecie, nikomu nie służy, a zwłaszcza nie TO. Obelix: Owszem, posiadanie własnego mieszkania jest pewnego rodzaju zabezpieczeniem na starość, ale jeśli to jest jedyny sposób, to właściciel nieruchomości w wieku emerytalnym napotka ogromny problem z bieżącymi kosztami utrzymania i naprawami. Czy ktoś jeszcze pamięta dlaczego wprowadzono system Riester? Wysokość emerytury została obniżona! Z systemem Riester oszczędza się tylko prywatnie to, co zostało wcześniej skradzione jako roszczenie emerytalne w systemie ubezpieczenia społecznego. Wtedy w większości przypadków to nie wystarczało, i tak jest nadal... Jako właściciel nieruchomości nie płacę zwarzu najemczego właścicielowi, ale tę oszczędność muszę zainwestować w fundusz na utrzymanie. Tak jak właściciel powinien odkładać część z przychodów z najmu na przyszłe naprawy. A także inne koszty stale rosną.

Napisany przez finance
Dużą zaletą kapitałowej emerytury w porównaniu z tradycyjną emeryturą jest większa elastyczność w późniejszym wieku. Kto dzisiaj może przewidzieć, jak będzie spędzał/emeryturę za 30 lat?

Napisany przez C. Andreas
Dobra wyjaśnienie oraz klarowna tabela dotycząca zalet i wad można znaleźć tutaj
Wohn Riester Bausparvertrag und Wohn Riester Bausparen

Dziękuję za tę nieformalną recenzję

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata