Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ogólne pytanie odnośnie odpowiedzialności osobistej

Napisany przez hp-lee
Witajcie,
zakupiłem Dom. Wczoraj odbyło się spotkanie notarialne w sprawie ustanowienia hipoteki.
Co jest dla mnie szczególne, to fakt, że mój starszy brat rejestruje część hipoteki na swojej nieruchomości. To ułatwiło mi dostęp do kredytu na bardzo korzystnych warunkach.
Wczoraj podczas spotkania w kancelarii notarialnej pojawiło się jednak następujące zaskoczenie:
Wbrew ustnym ustaleniom oraz temu, co mogłem wyczytać i zrozumieć z umowy, bank żąda również przejęcia osobistej odpowiedzialności przez mojego brata.
W sumie bank miałby następujące zabezpieczenia:
Hipoteka na mój Dom, hipoteka na Dom brata, osobista odpowiedzialność moja, osobista odpowiedzialność brata.
Notariusz zauważył, że jest to bardzo nietypowe. Osobista odpowiedzialność brata jest oczywista, zabezpieczenie poprzez hipotekę na moim i domu brata również, ale wskazał, że przejęcie osobistej odpowiedzialności przez brata nie jest zalecane. Zwłaszcza, że w najgorszym przypadku bank miałby pełną dowolność egzekwowania z majątku.
Nie jest to tak, że najpierw ja (jako kredytobiorca), a potem brat. Raczej sytuacja wygląda tak, że egzekwowana byłaby tam, gdzie procedura jest najkrótsza.
W każdym razie... mój brat oczywiście nie zgodził się na to.
Ostatecznie zdecydowaliśmy się jedynie na ustanowienie hipoteki bez osobistej odpowiedzialności ze strony brata.
Wyraźnie zirytowany - a oczywiście nikt z banku nie był już dostępny - ponownie przejrzałem moją umowę.

Tutaj jest napisane. Przypominam, że jestem jedynym kredytobiorcą:

Gwarant (imię i adres)
1.##Imię i adres brata##
2.##Imię i mój adres (kredytobiorca)##
Umowa zabezpieczenia hipoteki wraz z przeniesieniem praw do zwrotu oraz przejęciem osobistej odpowiedzialności
Na rzecz XXX - dalej zwanej kredytodawcą - ustanowiona/e lub przeniesiona/e hipoteka/y wraz ze wszystkimi prawami pobocznymi

##Kwota / dane księgi wieczystej##

- dalej nazywane hipoteką -
Zgodnie z postanowieniami umów o ustanowienie hipoteki/przeniesienie praw o tym mowa:
1.Cel zabezpieczenia
Hipoteka, przejęcie osobistej odpowiedzialności - jeśli zgłosi ją gwarant w ramach ustanowienia hipoteki - oraz przeniesienie praw do zwrotu - w miarę ustaleń niniejszej umowy lub już wcześniej przeniesione - służą zabezpieczeniu wszelkich bieżących, przyszłych, nawet warunkowych roszczeń, jakie kredytodawczyni przysługują z

##Oznaczenie kredytu, kwota kredytu i data umowy kredytowej##

od
(kredytobiorca)
##Imię i mój adres##

.Hipoteka, przejęcie osobistej odpowiedzialności i roszczenia zwrotne zgodnie z punktem 2 zabezpieczają wyżej wymieniony kredyt także w przypadku prorogacji kredytu lub zmiany oprocentowania.

Ponadto na innej karcie jest napisane:

Zabezpieczenia:
Hipoteka(y) - ustanowiona(e) indywidualnie lub łącznie - na
##moim adresie##, ##adresie brata##
(każde) związana(e) z przejęciem osobistej odpowiedzialności w takiej samej wysokości i poddaniem się natychmiastowej egzekucji komorniczej na cały majątek przez wszystkich kredytobiorców.

Jeszcze raz: Jestem jedynym wnioskodawcą i kredytobiorcą.

Oczywiście w poniedziałek porozmawiam z bankiem.
Ale chciałbym poznać waszą opinię z wyprzedzeniem.

Pozdrowienia
Hans Peter

Re: Ogólne pytanie odnośnie odpowiedzialności osobistej

Napisany przez verschaukelt
To prawdziwe szczęście, że bank w ogóle zgodził się na takie postępowanie....

Ale zgadza się Pani - osobiście odpowiadać za całą kwotę, także za brata, też bym się wahał.

Dlaczego w ogóle musi być uwzględnione coś z majątku brata? Czy to nie byłoby przesadzone zadłużenie - czy nie jesteś w stanie samodzielnie? Tylko dla trochę niższego oprocentowania osobiście nie brałbym pod uwagę takiej konstrukcji. Czy kwota jest ograniczona do majątku brata?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata