Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Potrącenia z emerytury firmowej?

Napisany przez Artur
Cześć wszystkim,
... czy jestem tutaj dobrze???
Właśnie się zarejestrowałem tutaj i mam kilka pytań dotyczących mojej emerytury korporacyjnej.
Od 01.08.2012 jestem emerytem i otrzymuję rentę z tytułu niezdolności do pracy.
Po długich sprawdzeniach i kilku badaniach, od 01.03.2013 otrzymam emeryturę korporacyjną w wysokości 1.014 € brutto.
Czy ktoś może mi powiedzieć, jakie są potrącenia z emerytury korporacyjnej i ile netto zostanie mi w rezultacie?
Dziękuję bardzo!

Napisany przez Andi25
Od otrzymywanych rent firmowych nie pobiera się żadnych opłat. Muszą one jedynie zostać opodatkowane jako Inne dochody w urzędzie skarbowym.

Napisany przez 1440000

W przypadku rent korporacyjnych, które otrzymujesz, nic nie jest potrącane. Muszą być one tylko opodatkowane jako Inne przychody przez urząd skarbowy.

eieieieieieiei auauauauau

mocno przełyknij, Arturze, ponieważ renty korporacyjne podlegają PEŁNEJ opłacie składkowej na ubezpieczenia społeczne

Napisany przez Matthew Pryor
Musiałem najpierw mocno przełknąć twoje zdanie. Jest ono TOTALLY fałszywe, dopóki nie wiadomo, czy TO jest prywatnie czy publicznie ubezpieczony.
Mniej Kanta, więcej wiedzy.

Napisany przez 1440000
Z ustawą z dnia 1 stycznia 2004 r. o modernizacji ubezpieczeń zdrowotnych (GMG) wprowadzono obowiązek opłacania składek ubezpieczenia zdrowotnego i opieki społecznej od emerytur z funduszu pracowniczego. Składki na ubezpieczenie zdrowotne i opiekuńcze mają być opłacane wyłącznie przez emerytów z tytułu świadczeń przedemerytalnych. Osoby ubezpieczone prywatnie nie są objęte tym obowiązkiem. Prywatni ubezpieczeni płacą więc więcej podatków. Hurra!

Więcej wiedzy = więcej wiedzy!!!

W prowadzonych tutaj tak przebiegle komentarzach prowadzących prowadzą tylko do jednej gwarancji: straty!

i pokazują: 0 pojęcia

Pytanie:

- co to jest pieniądz?
- jak powstaje pieniądz?
- co to jest procent?
- co to jest bilans?
- co to jest majątek?
- Co to jest inflacja?
- co to jest ryzyko strony przeciwnej?
- chcę posiadania, czy obietnicy? (może później coś z tego wyniknie?)
- jak obliczyć rzeczywiste oprocentowanie?

Te i wiele innych odpowiedzi otwierają okno na funkcjonowanie całości. Kto wtedy pójdzie do bankiera lub doradcy, który (jak widać wystarczająco dobrze na forum, nie rozumie tych rzeczy i, jeśli tak, to byłby bez skrupułów), który przez brak wiedzy naturalnie nie mógłby pomóc.

Wierzę, że wpis na temat Kontratieffa przywiódł mnie tutaj, jedyny i merytorycznie świetnie napisany.

Reszta tutaj: Szkoda, że tak wielu ludzi nie jest gotowych wziąć odpowiedzialności za swoje czyny, przez co nie podnoszą jakości życia poprzez zdobycie wiedzy i sukcesy.

Ale gdyby było inaczej, również fora byłyby inne!

Cytat: Kto oszczędza, traci!

Napisany przez Matthew Pryor
Pozostańmy przy faktach:

Artur, musi się dobrze zastanowić, bo emerytury firmowe są w PEŁNI obciążone składkami na ubezpieczenie społeczne

Składki na ubezpieczenie zdrowotne to składki na ubezpieczenie społeczne. I prywatni ubezpieczeniowcy nie muszą ich odprowadzać. Twoje bzdury nie staną się prawdziwe tylko dlatego, że próbujesz tu być mądrym. Możesz śmiało podnieść rękę, jeśli masz coś ciekawego do powiedzenia. Ale przypuszczalnie i ty i twoi 1439999 wyznawców zapukacie najpierw do drzwi Oświeconego i zostawicie nas biednych robaków samych, bez przywództwa, stojąc w deszczu. A może okażesz mi/nam łaskę i nadal będziesz mnie/nas nudzić.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata