Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zabezpieczenie

Napisany przez whitee
Cześć Wszystkim!

Chciałbym poprosić o radę od Was. Chodzi o moją przyszłość i jak najlepiej ją zabezpieczyć. Z jednej strony słyszę to, a z drugiej to, a ja po prostu za mało się znam, aby samemu podjąć właściwą decyzję.

Więc:
Mam polisę na życie z ubezpieczeniem od niezdolności do pracy w HDI oraz dodatkowo 2 polisy na życie w Allianz. Raz normalną i drugą, jeśli się nie mylę, o nazwie total life.
Ogółem 3.
Mają one służyć jako forma oszczędzania na starość.
Mój brat, który hobbystycznie interesuje się akcjami i giełdą, powiedział mi, że posiadanie takiej ilości polis na życie jest głupotą, ponieważ to nic nie daje, a moje pieniądze nie są tam dobrze ulokowane, ponieważ koszty są zbyt wysokie, a oprocentowanie nie jest zbyt korzystne.

Polecił mi pasywną formę oszczędzania, ale właśnie nie mogę sobie teraz przypomnieć nazwy (cholera). Wiem tylko, że opłata za zarządzanie wynosi poniżej 1% i nie ma opłaty przy zakupie. Istnieje od 2008 roku i został założony przez Niemca.

Teraz chciałbym się dowiedzieć od Was, czy to dobrze, że mam te 3 polisy na życie, czy może zostałem oszukany. Polisy Allianz mają dopiero rok, a czy byłoby sens je anulować, jeśli to była głupota, co zrobiłem. Jaka byłaby odpowiednia forma oszczędzania na średnią i długą metę?

Dziękuję z góry

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

liczba ubezpieczeń na życie nie jest zbyt wyraźnym wskaźnikiem. Chodzi o kwestię podziału.
Jeśli oszczędzasz tylko w dziedzinie ubezpieczeń na życie, to zdecydowanie jest to zbyt jednostronne podejście.
Tak samo błędne byłoby inwestowanie tylko w akcje lub nieruchomości.
To połączenie jest kluczowe.

Nie można nic powiedzieć o tej innej inwestycji. Współczynnik kosztów w ogóle nie mówi o jakości inwestycji. Kilka dodatkowych informacji byłoby pomocne...

Pozdrawiam, Paule

Napisany przez Plappi
W jaki sposób można poznać dobrą polisę na życie? Jak rozpoznać, czy jedno ubezpieczyciel oferuje lepszą polisę na życie niż inny? Jedyną rzeczą, na której mogę się oprzeć, jest okres wpłaty, całkowita suma, płatności miesięczne i czy można czasem zawiesić wpłatę. Czy to już jest błędne podejście?
Zastanawiam się zdecydowanie, czy teraz warto wykupić polisę na życie. Czy bezpośredni ubezpieczyciele, jak asstel .de, są tańsi? Dotychczas słyszałem same pozytywne opinie na temat Asstel, ale zawsze mam pewne wątpliwości co do takich rzeczy...
Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc w tej kwestii.

Napisany przez Matthew Pryor
Najpierw warto przyjrzeć się kosztom, które ubezpieczyciel obciąża umowę, ponieważ koszty te bezpośrednio wpływają na składkę oszczędnościową. Należy odróżnić koszty początkowe od kosztów bieżących, takich jak koszty administracyjne. Równie ważny jest jednak sukces inwestycyjny ubezpieczyciela i związany z nim udział w zyskach, który jest zapisywany na korzyść umowy. Inne czynniki, takie jak zastosowana tabela umieralności, rodzaj udziału w zyskach (bieżący i/lub końcowy udział), gwarantowane współczynniki rentowe z lub bez klauzuli zarządczej, mogą również odgrywać istotną rolę.

Napisany przez whitee
Tak więc forma oszczędzania, którą polecił mi brat, to arero weltfonds. Czy są dobre?

Napisany przez Dahut
Ja zdecydowanie warto skonsultować się z kimś, kto zna się na tym i sprawdzić ubezpieczenia na życie (np. w poradni dla konsumentów). Rozwiązanie umowy po 1 roku na pewno będzie kosztowne, a dotychczas wpłacone pieniądze mogą całkowicie przepaść. Czasem jednak lepszy jest koniec z dreszczem niż dreszcz bez końca. Płacenie przez 12 lat lub dłużej do złego ubezpieczenia nie jest również zbyt korzystne.
ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy zdecydowanie nie jest złym wyborem, ale służy ono zabezpieczeniu, a nie oszczędzaniu czy planowaniu emerytury.
Osoba wypracowująca dochód dla rodziny zdecydowanie powinna mieć ubezpieczenie na życie, które zabezpieczy jej bliskich w razie jej śmierci.
Natomiast ubezpieczenie na życie jako oszczędność na starość często nie jest najlepszym sposobem gromadzenia kapitału. Dlatego warto kogoś poprosić o przejrzenie umów.

Napisany przez EasyD
Jak już Dahut wspomniał, rzeczywiście nie można tutaj w forum przeprowadzić analizy naprawdę dostosowanej do Twojej sytuacji, whitee.

Nawet w przypadku inwestycji nie można ogólnie powiedzieć, czy fundusz jest dobry czy zły. Musi po prostu odpowiadać Tobie. Mówiąc inaczej, musi odpowiadać na Twoje indywidualne skłonności do ryzyka.

Fond Arero Weltfonds od momentu powstania nie odniósł złego rozwoju. Jednakże nie ma on jeszcze długiej historii ani nie przeszedł żadnego poważnego kryzysu, w którym, moim zdaniem, byłoby interesujące obserwować jego rozwój. Moim osobistym pierwszym wyborem wśród funduszy mieszanych pozostaje Carmignac Patrimoine A. Ale jak już wspomniałem: Nie mam pojęcia, czy jest to odpowiedni wybór dla Ciebie i czy mógłbym go polecić, whitee.

Napisany przez zaubermama54
Cześć, no więc po pierwsze zrobiłeś wszystko dobrze, ponieważ nie wiedziałeś lepiej. I co więcej, jesteś lepszy niż większość innych, ponieważ w ogóle coś zrobiłeś.
Zawsze trzeba zastanowić się, co pasuje do Ciebie i podjąć decyzję.
Po pierwsze, gdzie mieszkasz? A po drugie, jaki jest Twój cel? Czy nie martwisz się, że Twoje pieniądze znikną tuż przed emeryturą? W Niemczech będzie obowiązkowa emerytura państwowa, dlatego musisz mieć polisy ubezpieczeniowe, które spełniają nowe kryteria. Fundusze są ok, jeśli masz dodatkowe pieniądze.
Jeśli chcesz, mogę zrobić przegląd Twoich polis, potrzebujesz zabezpieczeń i gwarancji, ale nie kosztem zwrotu z inwestycji.
Jeśli jesteś zainteresowany przeglądem, po prostu daj znać.

Napisany przez EasyD

musisz mieć zabezpieczenia i gwarancje, ale nie kosztem zysków.

Jeśli potrafią prorokować, czego potrzebuje whitee, po co w ogóle robimy przegląd polisy z góry?!

Ale mimo to budzą moje zainteresowanie... Jakim cudownym produktem dysponują, który oferuje gwarancje, a jednocześnie nie wpływa na zysk?

Nie potrafię wróżyć z kuli, ale potrafię dodać 1 + 1 i wróżeć z odczytów. Za 1-2 lata ponownie porozmawiamy!!! A moim cudownym produktem...... CocaCola też nie zdradza swojego przepisu.

P.S.
Robię Policen-TÜV, ponieważ zamieniam śmieci w sensowne AV bez dodatkowych kosztów.

Napisany przez EasyD
A skąd zatem wnioskują, że aktualne formy inwestycji w wyroby białe są odpadami?

I mój cudowny produkt...... CocaCola też nie ujawnia swojego przepisu.

Jaki kwiecisty porównanie. Czy to oznacza, że wasz test na zabezpieczenie emerytalne, a także wasze rozwiązania powodują dziury w istniejącym systemie zabezpieczenia emerytalnego konsumentów? I że po dłuższym użytkowaniu nie pozwalają im spokojnie spać? Czyli są szkodliwe dla zdrowia? Kto by chciał coś takiego posiadać?

Przeprowadzam test na polisę, ponieważ z tego, co jest pod ręką, staram się stworzyć logiczny program emerytalny, bez dodatkowych kosztów.

Zawsze mówię moim nierozgarniętym klientom, że do tej pory robili tylko bzdury. Zawsze są z tego niesamowicie zadowoleni. Czy istnieje jakiś szczególny powód do twojej arogancji wobec użytkownika whitee?

Klasyczne torby Louis Vuitton to tylko śmieci, a osoby, które dzisiaj temu zaprzeczają lub wciąż sprzedają takie produkty, powinny zostać usunięte z rynku. Więcej nie mam do powiedzenia na ten temat.

A na pewno chciałbyś być miotłą?

Napisany przez EasyD
[cytat=zaubermama54">
Klasyczne LVs są śmieciami
[/cytat]
Niezależnie od tego, czy twoje stwierdzenie jest trafne, czy nie: Gdzie zostało napisane, że chodzi o KLVs?

Przepraszam, ale myślałem, że celem tego forum jest informowanie i wymiana poglądów do pewnego stopnia, a nie składanie sarkastycznych komentarzy. Tylko dlatego, że istnieją produkty, o których może Pan/Pani jeszcze nie słyszał/a, nie oznacza, że nie istnieją. Niech Pan/Pani nie będzie zasmucony/a, miłego wieczoru.

O mój Boże, co to są normalne LVs. Nie mam ochoty dyskutować z wami w kółko.

W dodatku jest kompletnie obojętne, czy jest to klasyczne czy związane z funduszem, jeśli w momencie przejścia klienta na emeryturę wszystko spadnie na dno, będzie w kropce. I proszę, nie mów mi teraz o efekcie kosztów średniorzędnych. Chyba że ktoś ma.....

Napisany przez EasyD
Dla mnie brzmi to tak, że podczas konsultacji zawsze dochodzą do wniosku, że wszystko, co dotychczas mieli klienci, to śmieci, i tylko oni posiadają na całym świecie właściwy produkt dla nich.

Obraz, jaki tworzę tutaj o nich, skłania mnie do zadania pytania: Dlaczego ludziom takim jak oni wolno udzielać porad?

...zarezerwował sprawdzony i kryzysowo przetestowany przegląd zapobiegawczy Zabawną Mamę. Potem wszystko będzie na emeryturze.
Nikt tutaj nie jest sarkastyczny. No dobrze, może trochę. Ale dają ku temu wszelkie powody.
Mam cudowne lekarstwo, ale nie zdradzę wam. A reszta głupiej grupy pośredników po prostu tego nie zna. No pewnie. Usłyszałem to tysiąc razy. I często lepiej.

Dlaczego ludzie tacy jak ona mogą udzielać porad?

Kto powiedział, że może?

Jesteś bezczelny, nie znając mnie, oceniasz mnie i jeszcze to rozpowiadasz. Nie wiesz, jak pracuję, a mimo to chcesz wiedzieć, co robię. Kto tutaj jest jasnowidzem, ty czy ja?

Kiedy jestem u klienta, który ma dobre produkty, dostaje ode mnie 100,- € w gotówce jako symboliczną naklejkę TÜV.

Chciałbym zakończyć naszą dyskusję cytatem: każdy człowiek otrzymuje w życiu wszystko z powrotem, co uczynił i dał, zarówno dobre, jak i złe. EasyD, życzę Ci szczęścia, życzliwości i zadowolenia.

ale chcą wiedzieć, co robię.

Ja osobiście mogę to z czystym sumieniem zaprzeczyć.

Napisany przez EasyD

Kiedy jestem u klienta, który ma dobre produkty, dostaje ode mnie 100,-- € w gotówce, jako symboliczną naklejkę TÜV.

To, co dotychczas przedstawiliście tutaj, wskazuje na to, że jesteście bardzo sprytni w sprzedaży. Jednakże z mojej jasnowidzącej jakości nie przeczytałem od was jeszcze ani jednego mądrego zdania dotyczącego tematu, o którym według mojej jasnowidzącej jakości jest whitee.

Więc przestań osądzać mnie!!!!!!!!

Kto teraz?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata