Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: 150 000 € - jak zainwestować?

Napisany przez Frankenerbe89
Cześć,

Dziedziczyłem dobrze 150 000 € i chciałbym zarobić na tym pieniądze.

Jestem 23-letnim studentem i przez najbliższe 5 lat nie potrzebuję tych pieniędzy. Może być dobrze, jeśli mój kapitał zarobi, ale nie jest to konieczne.

Jak najlepiej to teraz zrobić? Już sprawdziłem, że lokaty terminowe lub lokaty u RaboDirect przynoszą od 1,85% do 2,2% odsetek - ale szczerze mówiąc, nawet to nie pokrywa inflacji i chciałbym uzyskać więcej.

Nie chcę spekulować, ale oczywiście zdaję sobie sprawę, że wyższe zyski wiążą się z pewnymi ryzykami. Powiedzmy, że moim celem jest uzyskanie zysku w wysokości 3-5%: Jaka jest najbezpieczniejsza forma inwestycji?

I: Umówiłem się na spotkanie w moim banku domowym (HypoVereinsbank) - czy oni mogą się mną zająć czy powinienem zwrócić się gdzie indziej/załatwić to osobiście?

Napisany przez ONLIFE
Również powinieneś wiedzieć, że nawet banki mogą zbankrutować. Jeśli jesteś gotów ponieść to ryzyko, mam bank ONLINE, który oferuje 3% oprocentowania rocznego na lokacie terminowej. Ten bank podlega Funduszowi Ratunkowemu dla Banków, uwaga, istnieją ograniczenia wysokości, zazwyczaj 50 000 euro lub 100 000 euro. W związku z tym można wybrać dwie banki lub dwa konta i osiągnąć swoją zamierzona stopę zwrotu 3% rocznie po odjęciu podatku (podatek Belki 25%)... Jeśli wybierzesz lokatę terminową na 12 miesięcy, oprocentowanie wynosi 4%. Jeśli chcesz podjąć pewne ryzyko, istnieje kilka alternatyw. Ważne jest, abyś mógł w pełni zrozumieć produkt. Chętnie prześlę Ci propozycje (odnośniki do stron internetowych) za pośrednictwem e-maila. W przeciwnym razie znajdź doradcę (najlepiej na zasadzie honorowej)... Skontaktuj się, jeśli potrzebujesz informacji! Aha, bank to IW Bank. 4% na 12 miesięcy - chętnie prześlę Ci LINK, jeśli Google Ci nie pomoże. Jeśli jesteś zainteresowany stopą zwrotu 10% i więcej, zerknij na tę formę inwestycji. Warren Buffett położył podwaliny. -> lifesettlements.de - Wszystkie informacje bez gwarancji :-)

Tak, już słyszałem o IWBank - niestety tylko najbardziej szalone rzeczy. Włoski numer podatkowy, lekceważenie tajemnicy bankowej, wieczne oczekiwanie, brak przejrzystości itp. Raczej nie chciałbym tam przenosić moich pieniędzy.

Otrzymałem również kilka prywatnych wiadomości obiecujących 10% zwrotu z zerowym ryzykiem poprzez zakup złota.. Tak, jasne!

A co powiesz na intensywny kurs dotyczący funduszy inwestycyjnych, funduszy mieszanych itp.?

Napisany przez Henner1978
Hej, tym samym od razu odziedziczyłeś dość wysoką odpowiedzialność. Na pewno czeka Cię dużo własnej pracy, jeśli chcesz otrzymać pieniądze i je jeszcze pomnożyć. Moje doświadczenie w tej dziedzinie pokazuje, że doradcy tacy jak my mogą Ci pomóc tylko wtedy, gdy jesteś gotowy zrozumieć i wyjaśnić produkty. Nawet w najprostszym przypadku w banku z oprocentowaniem za dzień ważne jest wiedzieć, jaka jest w rzeczywistości podstawa dla stóp procentowych banków i dlaczego dają (mogą) znacznie więcej oprocentowania niż inni. Dlaczego Sparkasse oferuje Ci tylko 0,25%, Diba 1,75%, bank VW 1,6% a IWBank 3%... Zasada 1: Nikt nie rozdaje pieniędzy. Zasada 2: W KAŻDEJ INWESTYCJI jest ryzyko, nawet jeśli jest to ryzyko, że niezainwestowanie pieniędzy i utrata pieniędzy przez inflację. Zasada 3: Znajdź doradcę, który pobiera honorarium, a nie prowizje od transakcji i zyskuje od Ciebie w zależności od sukcesu, wtedy jego zainteresowanie pozostaje wysokie.

Zacznij od prostego rachunku oszczędnościowego z przeciętnym oprocentowaniem, ale wybierz niemiecką instytucję zabezpieczoną gwarancją depozytową poza ustawą o odszkodowaniach dla inwestorów i poświęć czas na badania. Chętnie wyślę Ci kilka linków i/lub propozycji książek prywatnie. Poświęć czas i skorzystaj z porady, bo strata jest gorsza niż niezdobycie....

Pozdrawiam HS

Napisany przez EuroPaule

Nie chcę spekulować, ale oczywiście zdaję sobie sprawę, że wyższe stopy zwrotu są możliwe tylko przy pewnych ryzykach.

Cześć,

To jest najważniejsza rzecz, której nigdy nie możesz lekceważyć. Szczególnie dlatego, że straty na poziomie 50% mogą zostać odrobione tylko z 100% zyskiem.

Cytat od Frankenerbe89

Powiedzmy sobie tak: Jeśli moim celem jest stopa zwrotu 3-5%: Jaka jest najbezpieczniejsza forma inwestowania?

Nie ma JEDNEJ możliwości inwestycyjnej. W tym przypadku musisz zdecydowanie dywersyfikować w różne klasy aktywów. Lepiej byłoby również mieć rozsądną strategię unikania poważnych ryzyk.

Cytat od Frankenerbe89

A: Umówiłem się na spotkanie w moim banku domowym (HypoVereinsbank) - czy oni mogą to zarządzać dla mnie, czy raczej powinienem zwrócić się do kogoś innego/zatroszczyć się o to osobiście?

Na temat doradztwa bankowego znajdziesz tutaj bardzo interesujący artykuł.
Oczywiście bez fachowej wiedzy specjalistów się nie obędzie. Przecież też nie naprawiasz wszystkiego w swoim samochodzie samodzielnie (przynajmniej tak zakładam)?
Ale musisz sam stać się mądrzejszy, aby zasadniczo zrozumieć, co robisz i odróżnić dobrych sprzedawców od dobrych doradców.

Cytat od ONLIFE

Jeśli interesują cię stopy zwrotu na poziomie 10% i więcej, przyjrzyj się tej formie inwestycji.

Inwestorzy tej firmy byli bardzo zainteresowani tym:
Nationwide Raid: Inwestorzy w nieruchomości obawiają się o swoje pieniądze - Nieruchomości - Finanse - Handelsblatt

Cytat od Frankenerbe89

Co powiesz na intensywny kurs związany z funduszami, funduszami mieszanymi itp.?

Fundusze są tylko narzędziami do inwestowania w klasy aktywów (akcje, obligacje, nieruchomości itp.).
Więc najpierw powinieneś wiedzieć, co chcesz zrobić, a następnie szukać odpowiedniego narzędzia (funduszu) do realizacji.
Awaria może wystąpić tylko wtedy, gdy nie poświęcisz sobie niezbędnego czasu... .

Pozdrowienia, Paule

Nie ma jednej możliwości inwestycji. Przy tej kwocie musisz zdecydowanie rozłożyć swoje oszczędności na różne klasy aktywów. Co więcej, lepiej mieć rozsądną strategię w celu uniknięcia poważnych ryzyk.

Tak, ale z pewnością istnieją kilka popularnych lub standardowych propozycji inwestycyjnych. Dostaję jedną prywatną wiadomość po drugiej, gdzie ludzie wręcz wbijają mi najlepszą możliwość prosto w twarz, najlepiej wraz z numerem konta. A tutaj nikt nie jest konkretny - czy rzeczywiste porady inwestycyjne kosztują nawet na internetowych forach?

Napisany przez obelix
Cześć,

ja również nie mam konkretnego wskazówki, chyba że jedną:

Prywatne wiadomości tego rodzaju od razu trafiłyby u mnie do kosza.

Tutaj zawsze pojawiają się świetne oferty, zwłaszcza od użytkowników, którzy piszą swój pierwszy post.

Tak więc jaki jest dokładnie sens tego forum?

Uczestniczę w kilku forach, gdzie każdy jest doradzany na dany temat najlepiej, według swojej wiedzy i sumienia, zupełnie za darmo, czy to aparaty fotograficzne czy rowery.

Tylko tutaj wszystko, co dostajesz, to prywatne wiadomości nastawione na wyłudzanie pieniędzy i sugestie, żebyś się dokształcił? (co właśnie chciałem zrobić tutaj)

Jak zainwestowalibyście taką sumę, mając na celu osiągniecie zysku w wysokości 3-5%? Nie może być tak, że mimo że każdy tutaj jakoś zainwestował swoje pieniądze, nikt nie jest w stanie wskazać, jak to zrobić.

@obelix: oh, czuję się osobiście dotknięty, jeśli chodzi o pisanie pierwszych postów. Masz rację, ale nie wysłałem wiadomości prywatnej - nigdy bym tego nie zrobił bez wcześniejszego zapytania. Należy w końcu napisać swój pierwszy post, prawda? :-)

Dlatego może jeszcze raz konkretnie - 1822direkt jako TG-Bank - z oprocentowaniem 1,75% nie jest mistrzem, ale całkiem nieźle sobie radzi jeśli chodzi o konto oszczędnościowe, i jest zabezpieczona przez fundusz ratunkowy banków oszczędnościowych.

Warto teraz skorzystać z czasu i zacząć się edukować oraz rozmawiać z różnymi doradcami. Doradcy, którzy od razu próbują ci coś wcisnąć, zostawić na lodzie. Ale tak, @frankenerbe - prawdziwa, kompleksowa doradztwo kosztuje pieniądze... i najprawdopodobniej nie obejdzie się bez doradcy, chyba że masz ochotę zdobyć wszystkie doświadczenia samodzielnie. Co do ukrywanych prowizji, to faktycznie nie ma sensu się tym przejmować od 2013 roku, od wprowadzenia dyrektyw MiFID i MiFID II, wszyscy dostawcy usług finansowych muszą ujawnić wszystkie informacje. Jeśli pytasz kogoś, a ten nie udziela jasnych odpowiedzi lub unika pytania - pozbyć się go.

Jeśli chodzi o literaturę, polecam zacząć od klasyka - informacje podstawowe o inwestycjach papierami wartościowymi - mam to bezpłatnie w formie pliku PDF, tak jak każdy bank - ale plik ma 4 MB - wiecie jak to tu wrzucić?

Co do doradztwa bankowego - banki nie potrafią obejść się bez prowizji podczas inwestycji na poziomie 150 tys. euro (opłaty za akcje). Potrafią to zrobić tylko niezależni doradcy finansowi.

Próbuję tu wyrazić swoje zdanie w sposób rzetelny, ale proszę, zrozum, że kompleksowe rozeznanie ze względu na indywidualne kwestie nie powinno odbywać się w ramach forum - każdy rzetelny doradca musi zadać bardzo wiele pytań dotyczących ciebie, twojej sytuacji życiowej, planów na przyszłość itp.

Jeśli chcesz, możesz przedstawić konkretne oferty a my możemy tutaj omówić zalety i wady oraz odróżnić te rzetelne od nieuczciwych ;-) - i to wszystko za darmo!

Pozdrowienia, hs

Napisany przez Dahut
Ja niestety, jestem równie zdezorientowany jak ty i nie wiem, w jaki sposób bezpiecznie ulokować moje pieniądze w obecnej chwili. Jestem osobą zupełnie niechętną do ryzyka i w zeszłym roku wycofałem swoje pieniądze z funduszy, w które je zainwestowałem. Choć moje pieniądze były tam już bardzo długo, to ogólnie zrobiłem całkiem dobrą stopę zwrotu, ale teraz wszystko wydaje mi się zbyt niepewne. Dlatego kupiłem wynajmowany apartament i teraz otrzymuję comiesięczne dochody z najmu jako zysk. Ale i to nie jest bez ryzyka. Mimo to może być to również dla ciebie interesujące. Za 150 000 powinieneś znaleźć interesujący apartament, który można dobrze wynająć. Ale nie kupuj modeli oszczędnościowych na wschodzie. Jeśli już, to tylko apartament, który sam obejrzałeś i który ma odpowiednią opinię. Chociaż musisz opodatkować czynsz, to w sumie powinieneś z tego wyciągnąć dobrą stopę zwrotu. Poza tym, w tej chwili mam tylko konto oszczędnościowe, na które regularnie oszczędzam, stary ubezpieczenie na życie z częściowymi wypłatami oraz fundusz emerytalny o długim stażu. Ze względu na to, że ubezpieczenie na życie i fundusz są już tak stare, otrzymuję z nich nadal całkiem dobrą stopę zwrotu. W tej chwili po prostu nie ma dużej i pewnej możliwości zysków.

No cóż, jaki jest właściwie sens tego forum?

Jak byście zainwestowali taką kwotę z celem osiągnięcia zysku w wysokości 3-5%? Wydaje się dziwne, że wszyscy tutaj jakoś inwestują swoje pieniądze, a nikt nie potrafi powiedzieć, jak to dokładnie zrobić

Oczywiście moglibyśmy ci powiedzieć, jak byśmy to zrobili, ale jeśli nie rozumiesz kontekstu, nie będziesz wiedział, jak papiery wartościowe zmieniają się w przypadku zmian warunków ramowych. Inwestycje finansowe nigdy nie są statyczne, zawsze należy je dostosowywać do warunków ramowych. To, co mam dzisiaj w portfelu, mogę konieczność odebrać (ewentualnie z stratą), jeśli warunki ramowe się zmienią. Jesteśmy obecnie w fazie niskich stóp procentowych, spowodowanej represjami finansowymi ze strony ustawodawcy, każda kwota powyżej średnich depozytów terminowych wiąże się z ryzykiem.

Pozdrawiam hs

Napisany przez Matthew Pryor
ale ma 4 MB - czy macie jakiś trik, jak to tu wrzucić?

tego nie potrzebujesz.Wpisz w przeglądarkę: filetype: pdf Podstawowe informacje o inwestowaniu w Fundusze inwestycyjne.
I hop...

Za 150 000 powinieneś dostać ciekawy dobrze wynajmowany apartament.

Koncentracja w nieruchomościach w tym przypadku raczej nie wchodzi w grę.
Drabina lokat stałych + 2-3 wybrane fundusze raczej odpowiadałyby profilowi. lokaty stałe dla bezpieczeństwa, fundusze (akcyjne) dla zwrotu z inwestycji. Jeśli pasuje okres oczekiwania, oprócz lokat stałych można zainwestować część w oszczędności z dochodem. Większość jednak, o ile mi wiadomo, zakłada okres oczekiwania wynoszący 7 lat.

dlatego kupiłem wynajmowane mieszkanie na własność i teraz otrzymuję comiesięczne wpływy z czynszu jako zysk. Ale nawet to nie jest bez ryzyka. Mimo wszystko może to być dla ciebie interesujące. Za kwotę 150 000 powinieneś już dostać interesujące, dobrze wynajmowane mieszkanie. .

Przepraszam, moim zdaniem, błąd kardynalny 1: Brak dywersyfikacji - pojedyncze ryzyko w jednym mieszkaniu... zapewne także w pobliżu, co oznacza zarówno osobiste, jak i zależność od lokacji najemcy. 2: Moim zdaniem, wskaźnik zwrotu brutto z mieszkania powinien zawsze wynosić od 8 do 10%, aby adekwatne rezerwy, odsetki i straty były przewidywalne,

pozdrawiam hs

nie musisz. Wystarczy wpisać w przeglądarkę: filetype: pdf Informacje podstawowe o inwestowaniu w Fundusze inwestycyjne.
I hop siup...

Tak, masz rację do połowy - mam na myśli kompletną broszurę zawierającą inne instrumenty finansowe, która jest grubsza o 100 stron... bo przy kwocie do inwestycji nie muszę koniecznie decydować się na fundusze, mogę również rozważyć inwestowanie w pojedyncze akcje, certyfikaty i obligacje - przy wysokich stopach dywidend, które dostępne są na rynku, mogę samodzielnie wyselekcjonować i kupić 10-15 tytułów na całym świecie przy całkowitej kwocie bez problemu z kosztami transakcyjnymi.

.Jeżeli czas oczekiwania jest odpowiedni, można zainwestować część środków również w oszczędności budżetowej. Większość jednak zakłada, że czas oczekiwania wynosi 7 lat.

Tak, w przypadku oszczędności budżetowych (jak np. Stare Lipsk Easy, LBS u 21, Deutscher Ring S i inne) zwykle stosuje się specjalne warunki dołączone do oprocentowania specjalnego. Należy je dokładnie przestrzegać, w innym przypadku z uwzględnieniem wskaźnika IRR i opłaty za zakup, twoje oprocentowanie może być niższe niż oprocentowanie lokaty,

Pozdrawiam, HS

Napisany przez Dahut

Przepraszam, moim zdaniem, błąd kardynalny 1: Brak już rozproszenia - pojedyncze ryzyko w jednym mieszkaniu... prawdopodobnie także w pobliżu, co oznacza zarówno osobistą, jak i zależność od lokalu najmującego od otoczenia. 2: Moim zdaniem, wskaźnik zwrotu brutto z mieszkania powinien zawsze wynosić od 8 do 10%, aby zapewnić wystarczające rezerwy, odsetki, zaplanowane straty,

Pozdrawiam hs

Moje mieszkanie kosztowało 77 000,- + koszty dodatkowe = około 85 000,-. Najemczynię przejąłem od razu, czynsz wynosi 450,- miesięcznie (co daje około 7% zwrotu). Kiedy sąsiednie mieszkanie było puste, lokatorzy się kłócili. Ponieważ cały budynek został kompletnie odnowiony, w najbliższej przyszłości nie będzie zapotrzebowania na inwestycje. Moje zarobienie pieniędzy nie mogło być prostsze.
Ponadto, pozostałe mieszkania w budynku są teraz wynajmowane za wyższą cenę za metr kwadratowy, co oznacza, że teoretycznie mogę nawet podnieść czynsz (choć tego nie robię, ponieważ chciałbym zatrzymać miłą najemczynię).

Mieszkam w najdroższym mieście nieruchomości w Niemczech. Za 150 000 możesz ledwo tutaj dostać kawalerkę w złej lokalizacji i w złym stanie. A co może się wydarzyć w przypadku braku najemcy, konieczności przeprowadzenia remontu, a co dopiero przy sporach prawnych... Dla mnie aktualnie i przez najbliższe 10 lat zdecydowanie nie wchodzi w grę.

Napisany przez EuroPaule

Ja, jaki jest właściwie sens tego forum?
Piszę na kilku forach, gdzie każdy jest doradzany za darmo najlepiej, jak potrafi, w temacie kamery lub roweru.
Tylko tutaj wszystko, co się otrzymuje, to wiadomości prywatne zorientowane na wyłudzenia i sugestia, aby dowiedzieć się samemu? (co tak naprawdę chciałem zrobić tutaj)

Cześć,

Twoja krytyka jest zrozumiała. Ale faktycznie tutaj nie można podać jednej uniwersalnej odpowiedzi, zrób to w ten sposób lub tamtą.
Wynika to z tego, że nie znamy Twoich celów, Twojego poziomu ryzyka i całej sytuacji ogólnej. To wszystko byłoby konieczne, aby dać rozsądną rekomendację.
Ponadto nikt nie potrafi przewidzieć przyszłości, a każda rekomendacja opiera się na światopoglądzie osoby ją dającej. Ktokolwiek, kto ma trochę rozumu, jest również odpowiednio pokorny, że może się pomylować.
Dlatego wszystkie wskazówki w stylu: To jest super inwestycja i pewna, wspaniała, przynosząca zysk.... są raczej mniej wiarygodne. Tak jak wszystkie inwestycje, które przychodzą w wiadomości prywatne.
Wskazówki dotyczące kamery można uzasadnić wymiernymi faktami. A jeśli dzisiaj jasność obiektywu wynosi 2,8, to jutro również będzie taka sama.
Ale forma inwestycji, która była super do dzisiaj, może być od jutra kompletnym niewypałem.

Cytat od Frankenerbe89

Jak zainwestować taką kwotę, mając na celu osiągnięcie zysku w wysokości 3-5%? Nie może być tak, że tutaj każdy w jakiś sposób zainwestował swoje pieniądze, a nikt nie potrafi powiedzieć, jak to zrobić, na przykład

Zadałbym to pytanie w inny sposób:
Jak mogę zainwestować pieniądze i osiągnąć X% powyżej rynku pieniężnego lub inflacji? To już definiuje ryzyko, które muszę podjąć.
Obecnie jest szczególnie trudno coś polecić, ponieważ bezpieczne inwestycje (zazwyczaj niemieckie obligacje) obecnie nie zapewniają tej ochrony przed inflacją. Obecnie więc w zasadzie cały zysk jest premią za podjęte ryzyko. To jest dość szalony świat, a osoba, która nie musi akurat niczego sprzedawać, jest prawdopodobnie obecnie względnie bezradna lub przynajmniej bardzo ostrożna.

Aby to bardziej skonkretyzować:
Obecnie większość pieniędzy trzymałbym w bezpiecznych inwestycjach (lokata terminowa itp.). Pewną część zainwestowałbym w fundusze, które osobiście uważam za interesujące. Jednym z nich jest Carmignac Patrimoine. Inne mniej znane to np. Bayerninvest Bond Global Select, Artesis Credit Opportunities Fund lub Tungsten Paragon UI.
Nie wiem, czy te wskazówki będą dla Ciebie odpowiednie, ponieważ powinieneś zrozumieć, co robią fundusze, które kupujesz. W przeciwnym razie nie będziesz mógł kontrolować profilu ryzyka i szans.

Alternatywą mogłaby być Greiff Elite UI jako dobre rozwiązanie dla osób, które nie zajmują się zawodowo tą dziedziną.

Nie mam pojęcia, czy to Ci pomoże.

Pozdrowienia, Paule

Aby to konkretizować:
W chwili obecnej zalecam trzymać większość pieniędzy na koncie oszczędnościowym (lub podobnie). Część z nich zainwestowałbym w fundusze, które uważam osobiście za interesujące. Jednym z nich jest Carmignac Patrimoine. Inne są mniej znane, takie jak Bayerninvest Bond Global Select, artesis Credit Opportunities Fund czy Tungsten Paragon UI.
Nie wiem, czy te wskazówki są dla Ciebie przydatne, ponieważ powinieneś zrozumieć, co robią fundusze, w które inwestujesz. W przeciwnym razie nie będziesz mógł kontrolować profilu ryzyka i szans.

Alternatywą może być Greiff Elite UI, dobra opcja dla osób, które nie zajmują się profesjonalnie tą dziedziną.

Nie mam pojęcia, czy to Ci pomoże.

Pozdrawiam, Paule

Dzięki Paule, dobrze uchwyciłeś sedno, które sam już próbowałem sformułować. Powinieneś zrozumieć, co robią specjaliści w funduszach. I jak działa rynek - na przykład nie mogę zrozumieć rekomendacji Greiff Elite (zbyt mały i przez to opłata 2,73%) ani Tungsten i artesis (brak historii, wysokie opłaty). W przypadku Carmignaca pojawia się także pytanie, czy przy obecnym wolumenie funduszu wynoszącym 24 mld euro przyszłe pozycje w celu regulacji udziałów akcyjnych nie mają również wpływu na rynek... ale masz swoje powody, by polecać te fundusze. I ważne jest, jak słusznie zauważył Paule, że można z pokorą odwołać swoje wspaniałe pomysły z wczoraj. Dlatego bardzo ważne jest, abyś znalazł pośrednika, platformę itp., która nie pobiera opłat manipulacyjnych... dlatego że dzisiejszy świat może nie być jutrzejszym światem.

Powodzenia, Hendrik

Napisany przez JensF
Cześć,
mam małe pytanie. Jeśli chcę zainwestować na przykład 5 000 euro jako kapitał inwestycyjny w fundusze (coś z wyższym ryzykiem), ale nie znam się na tym, do kogo najlepiej się zwrócić? Do banku? Okres inwestycji co najmniej 5 lat, ale może być nawet dłuższy przy tej sumie. Większość naszych oszczędności mamy ulokowane w lokatach terminowych oraz w dobrze oprocentowanych umowach oszczędnościowo-budowlanych.
Na kogo można liczyć? Samemu nie dam rady się w to wkręcić. Czy lepiej trzymać się z daleka?
Pozdrawiam

I jak działa rynek Nikt nie rozumie, jak działa rynek. Przynajmniej jeśli definiujemy rynek jako sumę wszystkich jego uczestników. Oznacza to, że ten ktoś musiałby przewidzieć, jak cała masa inwestorów zachowa się w okresie czasu leżącym w przyszłości. Kto naprawdę mógłby to poważnie ocenić?

Napisany przez EuroPaule

np. mogę zrozumieć zarzut w kierunku Greiff Elite (zbyt mała skala i w związku z tym TER wynoszące 2,73%)

Cześć,
oto ważne kwestie, które chciałbym krótko omówić:

TER jest naprawdę bardzo wysokie. Zakładam, że dysponujesz wiarygodnym źródłem informacji, ja osobiście nie sprawdzałem tego.
To, co mnie przekonuje, to idea stojąca za tą strategią, której w mojej świadomości nikt inny nie realizuje tak dobrze i niezależnie. Osobiście znam osoby za nią odpowiedzialne i dlatego wierzę w to wyjście.
Dla mnie osobiście to ważniejsze niż koszty. Ale każdy musi to ocenić sam.
Można także zajrzeć do funduszy, w które inwestuje Greiff. To także wiele dobrych pomysłów....

Cytat od Henner1978

nadal trudno zrozumieć także Tungsten i artesis (brak historii przebiegu, wysokie opłaty).

Obaj menedżerowie mają z mojego punktu widzenia przekonującą historię przebiegu (czyli dokonane osiągnięcia), ale te fundusze zostały właśnie uruchomione i oczywiście posiadają jeszcze niezapisane kartki pod kodami WKN/ISIN.
Tutaj także wierzę w dobre szanse sukcesu na podstawie informacji o tle.
Nie chcę polecać tych funduszy. Po prostu ze względu na skomplikowane strategie i brak wiarygodnej przejrzystej historii na poziomie kodu WKN. Ale Frankenerbe chciał wiedzieć, co inni robią tutaj w forum... .

Cytat od Henner1978

Co do Carmignac, pojawia się także pytanie, czy z obecnym już wolumenem 24 mld euro funduszu, pozycje na przyszłość w celu sterowania udziałem akcji nie wpływają również na rynek...

To ciekawe pytanie, na które nikt nie może naprawdę udzielić odpowiedzi popartej faktami. Ja jednak nie wierzę, z następujących powodów.
Maksymalnie 50% aktywów funduszu jest inwestowane w akcje. Mówimy więc tylko o maksymalnie 12 mld.
Carmignac nie jest analitykiem akcji. Stosuje coś w rodzaju globalnego podejścia makroekonomicznego i gra na całymi rynkami. I to na skalę międzynarodową. Na tych rynkach panuje tak duża płynność, że trudno byłoby wpłynąć z kilkoma setkami milionów euro na kursy w sposób trwały.
Co jest moim zdaniem kolejnym ważnym argumentem:
Jeżeli menedżer funduszu chce osiągnąć zysk, potrzebuje przeciwników na rynku. Nie można obstawiać przeciwko sobie samemu.
Gdyby Carmignac zauważył, że swoimi transakcjami wpływa na kursy i tym samym obstawia przeciwko sobie, na pewno podjąłby środki przeciwko temu. Szukałby rynków bardziej płynnych lub nawet zamknąłby fundusz dla napływu środków. (Dla nich sytuacja jest na tyle dobra, że nie muszą koniecznie generować napływów).

Najważniejszym argumentem za Carmignac z mojego punktu widzenia jest to, że zdaje się on być jednym z nielicznych zdolnych do złagodzenia drastycznych spadków na rynkach akcji i częściowo je zrównoważyć. Czy z powodu ograniczonej przez wielkość funduszu elastyczności w okresie wzrostu osiąga o kilka punktów procentowych więcej lub mniej, to dla mnie nieistotne.

Ale mogę się mylić.

Pozdrowienia, Paule

Nikt nie rozumie, jak działa rynek. Przynajmniej nie wtedy, gdy rynek definiuje się jako sumę wszystkich jego uczestników.
Oznaczałoby to, że ta osoba mogłaby przewidzieć, jak masa wszystkich inwestorów zachowa się w okresie, który nastąpi w przyszłości. Kto naprawdę mógłby to osądzić?

Och, nie miałem na myśli przewidywania za pomocą kuli szklanej, ale raczej podstawowej wiedzy o wzajemnych zależnościach między różnymi klasami aktywów, ocenach ryzyka i oszacowaniach z VaR i TVaR... tylko wtedy mogę w przybliżeniu ocenić, co może się zdarzyć z Y w scenariuszu X z pewnym prawdopodobieństwem.

Cześć,
to są ważne punkty, które chciałbym krótko wyjaśnić:

Ta TER jest naprawdę bardzo wysoka. Przypuszczam, że masz solidne źródło, ja nie sprawdzałem tego.

Tak, baza danych FVBS Fundanalyzer.

To, co mnie przekonuje, to idea behind tej strategii, której moim zdaniem nikt inny nie realizuje w tak dobry i niezależny sposób. Osobiście znam osoby zaangażowane w to i dlatego po prostu wierzę w ten koncept.

To w porządku, zdarzyło mi się już to robić, czasem dobrze, czasem nie. Jeśli chłopaki nie dostaną kilka milionów więcej do funduszu, będą mieli trudności z przetrwaniem, bez względu na to, jak wspaniały jest pomysł, niestety.

Dla mnie osobiście to ważniejsze niż koszty. Ale każdy musi zdecydować sam.
Można też spojrzeć na fundusze, w które inwestuje Greiff. To również wiele dobrych pomysłów...

Obaj menedżerowie mają, moim zdaniem, przekonujące poprzednie wyniki, ale te fundusze zostały właśnie uruchomione i oczywiście pod numerem WKN/ISIN są jeszcze nieopisane kartki. Tutaj również wierzę na podstawie informacji z tła w dobre szanse na sukces.

Całkowicie zrozumiałe - dodam je do swojej listy obserwowanych :-)

Nie chcę polecać tych funduszy. Po prostu dlatego, że strategie są bardzo skomplikowane i nie ma solidnej, transparentnej historii na poziomie WKN. Ale dziedzic franka chciał wiedzieć, co inni robią tutaj w forum... .

To ciekawe pytanie, na które nikt naprawdę nie potrafi odpowiedzieć faktami. Ja jednak nie wierzę, z następujących powodów.
Maksymalnie 50% majątku funduszu jest lokowane w akcje. Mówimy więc o maksymalnie 12 mld.
Carmignac nie jest ani Stockpickerem, ani inwestorem sektorowym. Podąża raczej za podejściem Global-Macro i gra całe rynki. I to na skalę międzynarodową. Na tych rynkach jest tak duża płynność, że ciężko będzie wpłynąć trwale na kursy z kilkoma setkami milionów euro na rynek.

Masz tu częściowo rację, bo właśnie teraz próbuje generować alfa poprzez Stockpicking w państwach PIIGS. Bardziej obawiam się pozycji w kontraktach terminowych, które kontrolują netto ekspozycję na akcje. Pani Ouaba dotychczas świetnie zarządzała tym aspektem, dlatego nadal utrzymujemy fundusz w portfelu, ale jeśli musiałbym zamknąć ogromną pozycję krótką w szybko rosnącym rynku, może to stanowić problem. Inwestor musi po prostu wiedzieć, że poziom ekspozycji na akcje regulowany jest praktycznie tylko za pomocą pozycji terminowych. Dla inwestora indywidualnego: zazwyczaj trzyma on akcje w portfelu, jeśli uważa, że rynki spadną, zabezpiecza to poprzez transakcje zabezpieczające. Robimy to również w małych skaliach, ale nie tak dużymi pozycjami jak Carmignac.

Moim zdaniem ważnym argumentem jest także:
Jeśli menedżer funduszu chce osiągnąć zyski, potrzebuje przeciwników na rynku. Zakładanie zakładów przeciwko sobie nawzajem nie jest możliwe.
Gdyby Carmignac zauważył, że swoimi transakcjami wpływa na kursy i zakłada zakłady przeciwko sobie, na pewno podjąłby środki w tej sprawie. Szukałby rynków bardziej płynnych lub nawet zamknąłby fundusz dla wzrostu środków. (Mają się oni tak dobrze, że nie muszą koniecznie generować przyrostu środków).

W takim razie zastanawiam się, dlaczego zezwolił na te wpływy...

Najważniejszym argumentem za Carmignac z mojego punktu widzenia jest to, że wydaje się być jednym z nielicznych zdolnych do łagodzenia drastycznych spadków na rynkach akcji i w części je zrekompensować. Czy zdolność do osiągnięcia kilku procent więcej lub mniej dzięki zmniejszonej elastyczności w okresie wzrostu ma dla mnie niewielkie znaczenie.

Dlatego nadal utrzymujemy go w portfelu, ale do nowych portfeli już nie trafia, podobnie jak na przykład Flossbach von Storch Multiple Opp.

Ale mogę się mylić.

Będziemy mogli to stwierdzić dopiero ex post, po 5 latach odłożonej wizyty ;-) To jest właśnie fascynujące w biznesie, prawda. Zawsze gdy kupuję akcję, bo sądzę, że wzrośnie, ktoś inny sprzedał mi ją, przypuszczalnie wierząc w zupełnie przeciwny scenariusz... na razie

Przepraszam - nadal mam problem z przytoczeniami w stylu kawałkowym.. (patrz powyżej) Poziomy zostały zamienione, przepraszam.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
Przepraszam - nadal jestem zbyt głupi, aby cytować kawałkami.. (patrz powyżej) Poziomy są zamienione, przepraszam. Możesz jednak uniknąć FVBS, to też coś warte. Szkoda tylko, że teraz już Cię nie mogę zacytować..
Jeśli chłopaki nie otrzymają kilku milionów więcej do funduszu, będą mieli trudności z przeżyciem, niezależnie od tego, jak wspaniały jest pomysł, niestety. Menedżer Tungstenu był wcześniej w Berenbergu i zarządzał tam porównywalnym funduszem, w którym znajdował/znajduje się odpowiedni wolumen.
Istnieje całkiem niezła szansa, że spora część tego teraz trafi do Tungstenu.
Dla artesisu może być trochę trudniej. Zobaczymy.
Masz częściowo rację, bo obecnie próbuje generować alfa poprzez wybór akcji w PIIGS. Lubi znaleźć czasem okazję. Moim zdaniem pytanie przy takim funduszu brzmi: Alfa w porównaniu do czego?
Szczególnie dlatego, że Carmignac robi swoje zupełnie samodzielnie, więc moim zdaniem nie pasuje tam żadna benchmark właściwie.
Mnie bardziej martwi pozycja w kontraktach terminowych, która steruje netto ekspozycją na akcje. Pani Ouaba do tej pory świetnie sobie z tym radziła, dlatego nadal mamy ten fundusz w portfelu, ale gdybym musiał likwidować ogromną pozycję krótką na szybko rosnącym rynku, może to być problematyczne.Nie wiem, ale przypuszczam, że te kontrakty terminowe opiewają na indeksy ze względów płynnościowych? Nasi menedżerowie zawsze mówią, że rynki terminowe są najbardziej płynne ze wszystkich. Jeśli tak jest, to nie widziałbym tam problemu.
Robimy to również w małych VV, ale nie z potężnymi pozycjami jak Carmignac.Zgaduję, że nie byłbyś zły na taką potężną pozycję w swoim portfelu...
Wtedy zastanawiam się, dlaczego pozwolił na te dopływy... Raczej pytanie brzmiałoby, dlaczego miałby ich powstrzymać? Nie musieć (z dzisiejszej perspektywy) nie oznacza równoznaczności z nie chcieć mieć...
ale już do nowych portfeli nie wchodzi, tak jak np. Flossbach von Storch Multiple Opp. Czy zdradzisz nam, na co preferujecie wymieniać ten segment?

Pozdrowienia, Paule

Cześć, Przepraszam - nadal jestem zbyt niezdolny do cytowania w kawałkach.. (patrz powyżej) Poziomy są zamienione, przepraszam. Możesz jednak uniknąć FVBS, to też coś warte. Niestety teraz nie będę mógł Cię zacytować..Jeśli chłopaki nie dostaną kilku milionów więcej do funduszu, to będą mieli trudności z przetrwaniem, bez względu na to, jak genialny jest pomysł, niestety. Menadżer Tungstenu był wcześniej w Banku Berenberg i zarządzał tam porównywalnym funduszem, w którym znajdował/znajdowało się wymagane wolumen. Istnieje całkiem duża szansa, że znacząca część tego teraz wpłynie do Tungstenu. Dla artesisa prawdopodobnie będzie to trochę trudniejsze. Zobaczymy.

Super, to jest interesujące, będę obserwować dalej. Masz częściowo rację, bo obecnie stara się generować alfa poprzez selekcję papierów w PIIGS. Zwykle poszukuje on okazjonalnych okazji. Pytanie dotyczące takiego funduszu z mojego punktu widzenia brzmi: alfa w porównaniu do czego? Zwłaszcza że Carmignac robi swoje zupełnie indywidualnie, żaden benchmark nie pasuje moim zdaniem właściwie.

Oczywiście masz rację, poszukiwanie okazji jest o wiele lepiej sformułowane. Mnie sprawia więcej trudności pozycja future, która steruje netto ekspozycją na akcje. Pani Ouaba do tej pory świetnie to zarządzała, dlatego nadal mamy ten fundusz w portfelu, ale gdybym musiał zlikwidować ogromną pozycję krótką na szybko rosnącym rynku, mogłoby to stwarzać problemy. Nie wiem, ale zakładam, że te kontrakty futures na indeksy są zawarte z powodów płynnościowych? Nasi managerowie zawsze mówią, że rynki futures są najbardziej płynne ze wszystkich. Jeśli tak jest, to nie widziałbym w tym problemu.

Tak, zgadza się - nasi też zawsze tak mówią, ale w zeszłym roku mieliśmy z innej strony flashcrash na S&P mini przy mniejszym wolumenie. Jestem ostrożny... Robimy to też w małych VV, ale nie z potężnymi pozycjami jak Carmignac. Przypuszczam, że nie bylibyście przeciwni takiej potężnej pozycji w Waszym portfelu...

Powiedziałbym tak i nie :-) nie mam tego i wydaje się także trochę nierealistyczne, ponieważ zarządzamy poszczególnymi portfelami, nie funduszami. Zastanawia mnie jednak, dlaczego zezwolił na te dopływy... Pytaniem byłoby raczej, dlaczego miałby ich powstrzymywać? Nie musieć (z dzisiejszej perspektywy) nie oznacza chcieć uniknąć...ale już nie trafiają do nowych portfeli, podobnie jak np. Flossbach von Storch Multiple Opp. Czy zdradzisz nam, na co stawiacie jako alternatywę dla tego segmentu?

Obecnie SLI GARS SICAV, FMM-Fonds + Rouvier Patrimoine + przeciwko wzrostowi stóp procentowych Thames River Global Bond, antea + Nordea Stable Return + Sauren Global Defensiv + Hedge - tematycznie uzupełniane o ETFy + pojedyncze tytuły + tematy.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Jero
Cześć,
po pierwsze zalecam sporządzenie listy, na której np. zaznaczysz, ile czasu jesteś w stanie i chcesz poświęcić na inwestycje, dzięki czemu wykluczyć możesz, czy ty sam czy doradca z twojego banku zajmie się inwestycją.
Po drugie, możesz wskazać, jeśli chcesz zająć się tym samemu, jakiego rodzaju inwestycji zamierzasz dokonać.
Na przykład, inwestowanie w akcje wymaga od Ciebie więcej czasu niż inwestowanie w jeden lub kilka funduszy, ponieważ zarządzający funduszami dbają o twoją inwestycję.
Kolejną rzeczą, którą możesz uwzględnić w swoim planie, jest stopień ryzyka, jakie jesteś gotów podjąć - opcje (produkty z dźwignią finansową) nie są tak bezpieczne jak fundusze, ponieważ ryzyko w funduszu jest rozproszone, ponieważ zarządca funduszu dba o wybór właściwych akcji, które stanowią składnik funduszu, w celu zdywersyfikowania ryzyka.
Po trzecie, możesz określić, do kiedy potrzebujesz pieniędzy, co już wcześniej ustaliłeś na 5 lat.
Ale ważne jest też, czy chcesz zainwestować cały swój majątek, czyli 150 000 € na raz, czy też systematycznie z określoną miesięczną kwotą, lub inne możliwości inwestowania, czy też potrzebujesz pieniędzy tymczasowo, na przykład na zakup samochodu.
Po czwarte, zaleciłbym spotkanie z doradcą bankowym, który pomoże Ci dokładniej określić, co tak naprawdę chcesz osiągnąć.
Czy chcesz zarobić znacznie więcej pieniędzy, czy po prostu zgłębić temat itp.
Sądzę, że to na razie 4 rzeczy, nad którymi warto się zastanowić, jeśli naprawdę chcesz zainwestować, ponieważ parę dni temu usłyszałem, że rząd federalny wprowadza podatek związany z obrotem na giełdzie, dlatego gorąco zalecam, abyś się dokładniej z tym zaznajomił. Życzę powodzenia!

Pozdrawiam, Jero

Jako czwarty punkt zasugerowałbym zrobienie dokładniejszego planu z bankierem w celu określenia, co dokładnie chcesz osiągnąć. Czy chcesz zarabiać znacznie więcej pieniędzy, czy też po prostu chcesz się lepiej zaznajomić z tematem itp.

Pozdrowienia Jero

Poza punktem 4 zgadzam się w pełni, ale trzymaj się z daleka od banków, z wyjątkiem niezależnych banków prywatnych, takich jak Donner, Marcard, Warburg, Lampe, itp. W innym przypadku skorzystaj z porady prywatnych niezależnych doradców. Doradztwo banków lokalnych nadal skupia się głównie na opłatach za transakcje i własnych produktach, niestety jest to absolutnie procykliczne... Patrz test wspólnie z RA HP i Verrbraucherzentrale

Dzień: postbank - Kanzlei Helge Petersen und Collegen

Do zobaczenia Hendrik

Więc dzisiaj mam spotkanie w moim domowym banku i zobaczę, co oni mogą mi zaoferować. Ale po przeczytaniu tego wszystkiego tutaj i ogólnie w Internecie, odczuwam raczej lekki strach, że zostanę namówiony przez prowizjonera do zakupu własnych, bardziej niż suboptymalnych produktów, zamiast rozmawiać z kompetentnym doradcą o najlepszych możliwościach inwestycyjnych.

Ponownie o moim profilu: właściwie nie chcę osiągnąć niczego specjalnego, chcę tylko chronić moje pieniądze przed dewaluacją inflacyjną, tak długo i bezpiecznie, jak to tylko możliwe. Później, gdy rynek będzie dobrze prosperować i będę mieć stabilny dochód, prawdopodobnie planuję zdecydowanie o finansowaniu budowy, ale to jest możliwe dopiero po 5 latach, raczej później. Więc cel zwrotu = stopa inflacji +0,1%. A zatem minimalne ryzyko zgodne z moją gotowością do ryzyka.

Teoretycznie mam czas, aby dowiedzieć się i zarządzać tym samodzielnie - ale po prostu myślałem, że dla tak niewielkiego celu, czyli własności prawie tylko 0,5% więcej niż konto oszczędnościowe, powinna istnieć prostsza i bardziej przewidywalna droga, którą można przejść nawet bez obserwowania rynku i ryzyka.

Potem podzielę się tym, co bank mi zaleca... na pewno mają dla mnie odpowiednie rozwiązanie.

Napisany przez Ravemaster84

Umieszczę jeszcze raz to, co polecił mi mój bank ... na pewno mają dokładnie to, czego potrzebuję.

To z pewnością będzie najlepsze rozwiązanie!
A jeśli usłyszysz coś o nieruchomościach od S&K, powinieneś od razu uciekać... :-)

Pytanie zwrotne: Czego by Pan/Pani oczekiwał/a od niezależnego doradcy, który również jest uzależniony od sprzedaży? I to w większym stopniu niż pracownik banku, który przynajmniej otrzymuje stałą pensję?
Alternatywą może być doradca prowizyjny, ale w tym przypadku część pieniędzy zawsze wyparowuje. Mianowicie na opłatę prowizyjną i ewentualne opłaty za aktywa. Bezpieczeństwa obiektywnej porady wraz z późniejszym pośrednictwem w dopasowaniu produktów tego rodzaju również tam nie znajdzie Pan/Pani.

Jak aktywnie trzeba prowadzić taki system?

Jak już wspomniałem, nie potrzebuję tych pieniędzy co najmniej 5 lat, ale czy mimo to muszę być przygotowany na zmianę alokacji 8 razy z powodu wahania rynku?

Teoretycznie nie potrzebuję doradcy, jeśli ktoś miałby mi coś doradzić. Ale wygląda na to, że to po prostu nie jest możliwe, więc podejrzewam, że dla banku też nie będzie to możliwe.

Czy przynajmniej można stworzyć listę 5 najlepszych wskazówek i ich szacowanej stopy zwrotu/szacowanego ryzyka?

Jak aktywnie trzeba zarządzać takim systemem?

To zależy od wybranej klasy aktywów. Jeśli pożyczasz swoje pieniądze w formie obligacji państwowych lub korporacyjnych, lub w formie lokat terminowych i/lub standardowych w bankach, sprawdzanie decyzji inwestycyjnych nie będzie konieczne tak często jak w przypadku instrumentów pochodnych. Lub akcji. Lub.....
Chyba że wybierzesz obligacje, których ryzyko niewypłacalności jest raczej wysokie. W takim przypadku mogą one powodować bezsenną noc, a ostatecznie przeniesienie środków nie będzie już konieczne, bo nie będzie co przenosić.

Teoretycznie nie potrzebuję doradcy, gdyby ktoś miał mi doradzić. Ale wygląda na to, że to po prostu niemożliwe, więc przypuszczam, że dla banku też będzie niemożliwe.

Mamy tu przecież do czynienia z kwotą w wysokości sześciu cyfr euro, a nie właściwym wentylem do opony rowerowej. Nikt tu Cię nie zna, twoje skąpe informacje pozwalają na udzielenie wyłącznie sensownej rady: lokata na 5 lat i już. Jeśli możesz zaakceptować stratę, zdefiniuj ją dokładnie jako % kwoty inwestycji i zainwestuj w bardziej ryzykowne klasy aktywów. Akcje, nieruchomości, surowce, metale szlachetne, obligacje śmietnikowe....

Czy przynajmniej istnieje możliwość sporządzenia listy z 5 najważniejszymi wskazówkami i ich szacowanym zyskiem/szacowanym ryzykiem?

Szczerze mówiąc, dlaczego ktoś miałby dać Ci najlepszą wskazówkę? Wtedy przecież przestanie być najlepsza. Najlepsze wskazówki są dla Handelsblatt i innych tego typu gazet.
Moja osobista ocena:
-lokaty terminowe i standardowe
-Programy oszczędnościowe
-Pfandbriefe
-Fundusze pieniężne
-Obligacje przy określonych warunkach
Wszystko inne jest w najszerszym sensie rzeczy spekulacyjne, zwłaszcza na okres 5 lat.

Byłem właśnie na spotkaniu w banku i naprawdę nie jestem przekonany. Najbezpieczniejszą ofertą, jaką mi zaproponowano, aby zarobić około 3%, było HVB Vermögensdepot Privat Balance PI. Jednak musiałbym zapłacić 3% opłaty przy wykupie, co przez 5 lat pochłonęłoby 0,6% zysków, a jeśli zdecydowałbym się wycofać po 3 latach, to już 1%, a dochód wynosi około 3%, ale ryzyko strat wynosi około 18%, a dodatkowo kolejne 20% jeśli dochód jest poniżej 3%, a poza tym musiałbym jeszcze zapłacić 1,9% opłaty dla zarządców. Brzmi to naprawdę niezbyt zachęcająco, miałem wrażenie, że lepiej i bezpieczniej jest trzymać się 2% lokaty terminowej z nadzieją na rosnące stopy procentowe. Jeśli ktoś jednak chce wypowiedzieć się pozytywnie na temat tej inwestycji, proszę bardzo.

W sumie mam wrażenie, że nie widzę jasno rozwiązania, zaczynam już być prawie pewny, że około 2/3 pieniędzy po prostu zdeponuję na lokatach terminowych lub jako środki bieżące, a maksymalnie 1/3 zainwestuję. Jeśli chodzi o nową sumę inwestycyjną, mowa o kwocie 50.000 zł, jeśli to ma jakikolwiek wpływ na udzielenie porady.

Przyznajmy się szczerze: Czy można zarabiać zyskownie 150 000 euro, jak cytuje się, bez nawet chęci zapoznania się z najprostszymi profilami ryzyka i zwrotu różnych klas aktywów dostępnych w internecie? To byłby minimum jako baza do przemyślenia sensownego podziału. Jeśli pozostałe 50 000 euro są praktycznie obojętne, można nawet kupić cypryjskie obligacje skarbowe. Aktualnie dają one możliwość uzyskania wysokich zwrotów zarówno do góry, jak i w dół. To jest mój osobisty darmowy mega-supertip. Albo można kupić to, co doradca poleca. Darmowe, ale nie bezpłatne.

"
Gegenfrage: Co mógłbyś oczekiwać od niezależnego doradcy, który również jest uzależniony od sprzedaży? I to w większym stopniu niż pracownik banku, który przynajmniej otrzymuje stałą pensję? Alternatywą mogłaby być doradztwo honorowe, ale w każdym przypadku część pieniędzy znika. Mianowicie na rzecz honorarium i ewentualnych opłat za prowadzenie rachunku. Bezpieczeństwa obiektywnej porady dotyczącej następnie pośrednictwa w dopasowaniu produktów także tam nie ma.

Das sehe ich etwas anders - unabhängige Berater wie wir übernehmen zwar auch keine Garantie für den Gewinn, aber der Unterschied liegt in der Vergütungstruktur. Sie haben ja jetzt ihr schlechtes Angebot der HVB bekommen, bei dem Sie automatisch und sofort 3% in der logischen Sekunde der Anlage los sind (das ist mehr als bei einem Honorarberater), wenn Sie dann feststellen, dass nach 1 Jahr das Ding wirklich schlecht ist, dann, üssten Sie verkaufen und etwas neues kaufen (für einen neuen Ausgabeaufschlag). Bei unabhängigen Beratern wie uns streichen wir einach den Ausgabeaufschlag und nehmen 0,25% pro Quartal + MWST. Wir können dann so oft Sie es wünschen bzw. es nötig ist die Anlagen tauschen (kostet pro Tausch 19,95 € der Vollständigkeit halber), da es uns völlig egal ist, was im Depot liegt... Meines Erachtens ist das ein RIESENunterschied zu Bankenberatung. Bei der Bank bezahlen Sie für den Verkauf, bei unabhängigen Beratern für die laufende Betreuung.

Übrigens, @Matthew Pryor: Haben Sie in der Bank mal gearbeitet? Wie lange bekommen Sie wohl Ihr Fixum, wenn Sie nichts verkaufen? Wieviele Zielvereinbarungsgespräche führen Sie im Monat? Wieviel % des Gehalts ist Fixum? Ich kenne beide Welten, der Druck ist in der Bank um ein vielfaches höher....

Gruß Hendrik}

Skarb państwa HVB inwestuje w 6 ETF-ów (czy źle widzę?). Wymagać opłaty za emisję za to jest już bezczelność. A potem jeszcze pobierać opłatę zarządczą w wysokości ponad 2% to już naprawdę przesada! Dzięki za opublikowanie tego, teraz dokładnie wiem, który fundusz omijam...

Szczerze mówiąc:
Albo się skoncentruje się na lokatach terminowych i odniesie się do odpowiedniego zwrotu, albo chce się więcej. Wtedy trzeba więcej zainwestować. Nie mam na myśli pieniędzy, ale czasu.

@Henner
Ale nawet jeśli otrzymam propozycję od niezależnego doradcy, nie mogę jej po prostu przyjąć. Muszę być jednak w stanie zweryfikować, co mi się oferuje. W tym celu potrzebuję podstawowej wiedzy dotyczącej przynajmniej oceny produktów funduszy.

Napisany przez Finanzen2012
Cześć Frankenerbe,
oczywiście jest miło, jeśli dysponujesz tą kwotą do inwestycji i nie chcesz eksperymentować.
Ale bądźmy szczerzy, że klasyczne formy inwestycji takie jak fundusze, lokaty terminowe i inne raczej nie wchodzą w grę, ponieważ inflacja i podatki zjedzą zyski z odsetek.

Poleciłbym Ci inwestycję w aktywa rzeczowe w formie inwestycji w nieruchomości w USA przy tej kwocie. Ta inwestycja nie przyniosła strat dla swoich inwestorów w ciągu ostatnich 10 lat, a inicjator inwestuje 1 milion dolarów swojego prywatnego majątku we wszystkie nieruchomości, które kupuje.
Ponadto wszyscy inwestorzy otrzymują coroczne dywidendy w wysokości 7% z czynszu, wypłacane co kwartał.
Dla tej formy inwestycji i firmy istnieją różne oceny renomowanych firm w Niemczech.

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji, proszę skontaktuj się ze mną.

Z poważaniem
Jürgen Vogt

Cześć Frankenerbe,
naturalnie miło jest, że możesz dysponować tą kwotą jako inwestycją i nie chcesz eksperymentować.
Ale bądźmy szczerzy, że klasyczne formy inwestycji, takie jak fundusze, lokaty terminowe itp., raczej nie wchodzą w grę, ponieważ inflacja i podatki pochłaniają odsetki.

Z tego powodu poleciłbym Ci inwestycję w aktywa rzeczowe w postaci inwestycji w nieruchomości w USA. Ta inwestycja nie przynosiła strat swoim inwestorom przez ostatnie 10 lat, a inicjator inwestuje 1 milion dolarów swoich prywatnych środków w każdą nieruchomość, którą kupuje.
Ponadto wszyscy inwestorzy otrzymują roczne wypłaty wynoszące 7% z najmu, rozłożone na płatności kwartalne.
Dla tej formy inwestycji oraz dla firmy istnieją różne wskaźniki ratingowe renomowanych firm w Niemczech.

Jeśli potrzebujesz dodatkowych informacji, proszę skontaktuj się ze mną.

Z poważaniem,
Jürgen Vogt

Moep... zerknijmy jeszcze raz do podręczników historii i sprawdźmy, jaki był jednym z głównych powodów kryzysu finansowego w 2007 roku.... nie pogoda ;-)

W przypadku niezależnych doradców, takich jak my, pomijamy po prostu opłatę początkową i pobieramy opłatę w wysokości 0,25% za kwartał + VAT. Możemy więc wymieniać inwestycje tak często, jak sobie życzy Pan/Pani lub jest to konieczne (koszt wymiany wynosi 19,95 € za każdą wymianę, dla kompletności informacji).

Ale możemy zrobić to jeszcze łatwiej. Opłaty początkowej można uniknąć także bez doradcy. Dodatkowo oszczędza się także koszty doradcy, któremu, jak sam Pan/Pani mówi, jest obojętne, co znajduje się na koncie. Koszty transakcji można znaleźć w innych miejscach znacznie taniej.

Musiałby Pan/Pani sprzedać i kupić coś nowego (ponownie pobierając opłatę początkową).

To po prostu nieprawda. Istnieje wystarczająca liczba dostawców oferujących fundusze bez opłaty początkowej. Sugeruje Pan/Pani tu coś, co po bliższym przyjrzeniu się nie ma uzasadnienia.

By the way, @Matthew Pryor: Czy pracował Pan/Pani kiedyś w banku? Jak długo otrzymuje Pan/Pani swoje wynagrodzenie podstawowe, jeśli niczego nie sprzedaje? Ile celów sprzedażowych ustala Pan/Pani miesięcznie? Jak duża część wynagrodzenia stanowi pensja podstawowa? Znam oba światy, presja w banku jest wielokrotnie większa...

To wszystko pięknie. Pan/Pani nie dostaje żadnej pensji podstawowej, musi zawierać umowy honorarium i w rezultacie sprzedawać. Nawet jeśli chodzi tylko o własną osobowość. Niezależne doradztwo brzmi zawsze dobrze i przyjazne dla konsumentów na pierwszy rzut oka, ale gdy się pomyśli o rachunkach do opłacenia, o czynszach i/lub ratach kredytowych, czyta się to nieco inaczej.

Dodatkowo, wszyscy inwestorzy otrzymują corocznie dywidendę w wysokości 7% z miesięcznego przychodu, podzieloną na raty kwartalne.

Tak lub podobnie pracowali również Schäfer i Köller. I Ponzi.

A inicjator inwestuje 1 milion dolarów ze swojego prywatnego majątku w każdą z inwestycji, którą kupuje.

To znaczy, że wcześniej wydoił chętne owce.

Napisany przez soundjunk
@Henner: wystarczająca liczba banków może sprzedawać fundusze zarówno w wersji klasycznej, jak i tradingowej, a od 2012 r. bankom nie wolno już celowo zyskiwać z transakcji papierów wartościowych.
Nie można po prostu przyjść i twierdzić, że banki zależy wyłącznie na prowizji i że ich system jest lepszy.
Klient kupuje na końcu właśnie osobę do kontaktu, a nie produkt, i dobry doradca finansowy nie musi się wstydzić jakości swojej porady (nie wyboru) w porównaniu z doradcą na zasadzie opłaty.

Pozdrowienia od klienta jednej zrzeszonych z „Sparkasse”

@Henner: wystarczająca liczba banków może sprzedawać fundusze zarówno w wersji klasycznej, jak i w wersji handlowej, a banki od 2012 roku nie mogą już być oparte na przychodach z papierów wartościowych.
Nie można po prostu przyjść i ogólnie stwierdzić, że banki interesują się tylko prowizjami, a ich system jest lepszy.
W końcu klient kupuje kontakty, a nie produkt, i dobry doradca bankowy nie musi się wstydzić jakości doradztwa (nie wyboru) przed doradcą honorowym.

Pozdrowienia od klienta Sparkassea

Oczywiście, kiedyś również argumentowałem w ten sposób w banku. Faktem jest, że banki ze względu na swoją strukturę często nie są w stanie ani nie chcą sprzedawać bez opłaty za emisję, a zwykle nie wykorzystują pełnego zakresu dostępnych funduszy z powodu wytycznych koncernowych. Bardzo dobry doradca bankowy, wysoko wykwalifikowany, często nie może wykorzystać swojej wiedzy. Nawet jeśli ma dobre intencje, jest często związany ograniczeniami, jak w przypadku propozycji HVB ... A faceci w segmencie private wealth mają zatrudnionych tylko CFP, bardzo dobrze wykwalifikowanych pod względem merytorycznym, ale nie mających odwagi przedsiębiorczości.

Pozdrowienia

Tak swoją drogą, ostatnio rozmawiałem z kolegą, który pracuje w branży finansowej, i powiedział, że w przyszłości (1-2 lata) ogólnie rzecz biorąc stopy procentowe zaczną znowu rosnąć, a oprocentowanie lokat terminowych i lokat oszczędnościowych znów będzie wyższe od inflacji.

Napisany przez soundjunk

Miałbym inne pytanie: ostatnio rozmawiałem z kolegą, który pracuje w branży finansowej, a ten powiedział mi, że w przyszłości (1-2 lata) można spodziewać się ogólnego wzrostu stóp procentowych i lokatach terminowych i lokatach zwykłych ponownie będą przewyższać inflację.

Nie rozumiem pytania.
Czy mam spojrzeć w moją kryształową kulkę i powiedzieć ci, jak będą rozwijać się stopy procentowe za 1-2 lata i jak równocześnie zmieni się wskaźnik harmonizowany cen producentów?

Oto pytanie: jak realistyczna jest ta ocena? Myślałem, że to jest oczywiste.

Nie jestem pewien, jakie dokładnie czynniki to wpływają, ale wcześniej na lokacie było ponad 2%

Tak, pytanie brzmi: jak realistyczna jest ta ocena? Myślałem, że to oczywiste.

Nie wiem dokładnie, jakie czynniki na to wpływają, ale kiedyś na książeczkę oszczędnościową oprocentowanie wynosiło ponad 2%.

Nikt nie może tego ocenić wiarygodnie, zawsze musisz brać pod uwagę bieżącą sytuację i regularnie sprawdzać swoje inwestycje. Weź sobie 10 różnych analityków, think tanków lub biuletynów giełdowych. Nikt nie będzie miał dokładnie tego samego zdania, niektórzy będą mieli podobne poglądy, inni będą argumentować zupełnie przeciwnie - widzisz, czeka Cię dużo pracy...

Pozdrawiam

Tak to widzę: Jeśli każdy ma inne zdanie, jeśli nie ma właściwego i niewłaściwego, a również nie ma wiarygodnych wskaźników przynajmniej prostych prognoz na przyszłość: Czy to wszystko nie jest po prostu ruletką, w której każdy może uważać się za mądrego i dzięki temu albo dobrze sobie poradzić albo upaść na twarz.

Niemniej jednak: Czy istnieją takie standardowe pozycje, które naprawdę przynoszą praktyczne korzyści i są zrozumiałe nawet dla osób spoza dziedziny zarządzania?

Napisany przez soundjunk
Kiedy przyjrzysz się modelowi IS-LM w makroekonomii, zobaczysz, że ilość pieniędzy może wpływać na stopę procentową.

Jakie kursy będą prowadzić banki centralne w nadchodzących latach, jak rozwijają się poszczególne gospodarki i jak przez to zmieniają się ceny, tego nikt nie jest w stanie przewidzieć. Hendrik świetnie to ujął:
Zapytaj 10 ekspertów i otrzymasz 10 odpowiedzi.

Właśnie tak to widzę: Gdy każdy ma inną opinię, gdy nie ma ani dobra, ani zła, i nie ma także żadnych wiarygodnych wskaźników przynajmniej najprostszych prognoz dotyczących przyszłości: To wszystko jest po prostu ruletką, w której każdy ma swobodę uważać się za bystrego i z tego powodu albo dobrze prosperować, albo spaść na pysk.

Witaj w (świecie giełdowym). Zamiast tutaj narzekać, mogłeś poświęcić czas na trochę poszukiwań odpowiedniej literatury dla początkujących. Jako student powinieneś mieć na to czas. W każdym razie:
Wiedza ogólna:
giełda łatwo zrozumiała: Od otwarcia rachunku depozytowego do optymalnego portfela: Amazon.de: Judith Engst, Rolf Morrien: Książki
Dla zaawansowanych:
The Intelligent Investor: Amazon.de: Benjamin Graham: Angielskie książki
Dla ascetów:
Pewne inwestowanie w fundusze indeksowe i ETF-y: Jak inwestorzy indywidualni mogą wygrywać z branżą finansową: Amazon.de: Gerd Kommer: Książki

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata