Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Cel: 500€ na Boże Narodzenie

Napisany przez MartinRo
Czy ktoś może powiedzieć albo obliczyć, ile muszę co miesiąc wpłacać na konto oszczędnościowe (powiedzmy oprocentowane 1,5% w skali roku z wypłatą co miesiąc), aby w grudniu 2013 roku mieć dokładnie 500€ wraz z odsetkami.

Oczywiście, ktoś mógłby mi teraz powiedzieć, żeby wpłacać co miesiąc 50€, a wtedy będziesz miał 500€. Ale chcę osiągnąć jak najdokładniej kwotę 500€ włącznie z 1,50% odsetkami i comiesięcznymi oprocentowaniami. Być może istnieje jakaś formuła?

Co więcej, co miesiąc nie musi być wpłacana ta sama kwota.

Czy wiecie, o co mi chodzi? Czy możecie mi pomóc?

Z góry dziękuję z nadzieją na rozwiązanie. Dzięki

Napisany przez Spessartraeuber
Niech więc dla Twojej wygody policzę to tak,
Załóżmy, że oszczędzanie rozpoczyna się w marcu i trwa do grudnia.

Oznacza to, że mamy 9 wpłat. Ponieważ zazwyczaj otrzymuje się odsetki na koniec miesiąca, a Boże Narodzenie przypada na 24 grudnia, w grudniu nie otrzyma się już odsetek.

Prosta, ale dość długa formuła wygląda tak:
X - Miesięczna kwota do wpłaty
1,00125 - Miesięczne odsetki

500€ = X+(X*1,00125)+(X*1,00125^2)+(X*1,00125^3)+(X*1,001 25^4)+(X*1,00125^5)+(X*1,00125^6)+(X*1,00125^7)+(X *1,00125^8)

Teraz trzeba to wszystko obliczyć, aby poznać dokładną kwotę.
Jeśli od 1 marca zaczynasz wpłacać co miesiąc 55,28€, to 24 grudnia 2013 będziesz mieć 500€ na koncie.

Jeśli nie wpłacasz zawsze tej samej kwoty i robisz to w różnych momentach, istnieje nieskończenie wiele możliwości

Napisany przez Matthew Pryor
Przy założeniu 9 rat oszczędnościowych i 1,5% odsetek oraz niewykorzystanego limitu ulgi na rzecz oszczędzania () około 55 euro. Wtedy będzie to 502€.......

Napisany przez MartinRo
Dziękuję!

Więc wpłacę ogółem 497,52. Dzięki. O jedną Colę mniej i nie miałbym całego zamieszania :P

Napisany przez eichi

Dziękuję bardzo!

Więc wpłacę ogółem 497,52. Dzięki Tobie. Zrezygnuję z jednej coli i uniknę całego zamieszania :P

Czego oczekiwałeś? Że wpłacisz 300€, a na koniec roku będziesz miał 500€?

Napisany przez Sonnenmensch
Możesz po prostu wpłacić więcej na swoje konto oszczędnościowe każdego miesiąca, wtedy otrzymasz więcej odsetek. Do Bożego Narodzenia jeszcze trochę czasu

Napisany przez Kneifzange

Oczekiwałeś czegoś innego? Że wpłacisz 300 €, a na koniec roku będziesz miał 500 €?

Prawdopodobnie myślał podobnie... musiałby wpłacić znacznie więcej.

Napisany przez Hautnah
To naprawdę miły pomysł. Niemniej jednak nie liczyłbym na te 1,5% odsetek zbyt długo, jeśli twoje konto oszczędnościowe obniży stopę procentową. Ale przy tak małych kwotach to nie powinno mieć większego znaczenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata