Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Nowe mieszkanie - książeczka oszczędnościowa czy konto powiernicze

Napisany przez nkb
Cześć wszystkim,

Wkrótce wprowadzę się do nowego mieszkania.

Właściciel dał mi do wyboru, czy chcę wpłacić kaucję gotówką, za pośrednictwem książeczki oszczędnościowej na kaucję czy chcę skorzystać z jego konta powierniczego.

Czy możecie mi wyjaśnić różnicę (jeśli chodzi o oprocentowanie itp.) i która alternatywa jest lepsza?

Pozdrowienia,
nkb

Re: Nowe mieszkanie - książeczka oszczędnościowa czy konto powiernicze

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

Bar? Co on wtedy z tym zrobi?

konto powiernicze to konto u wynajmującego, na którym depozyt jest przechowywany... czy i ile odsetek on na nim dostaje, wie tylko wynajmujący... nie będzie to dużo.

Książeczka depozytowa to zwykła książeczka oszczędnościowa, którą możesz otworzyć w banku według własnego wyboru. Wpłacasz depozyt na tę książeczkę i zastawiasz ją na zarząd nieruchomości / wynajmującego. Tutaj też odsetki są bardzo minimalne (0,1-0,5%).

Oczywiście zaletą książeczki oszczędnościowej jest to, że wynajmujący nie dostanie tak łatwo do pieniędzy. Musi złożyć zapytanie w banku, a ty masz czas, aby się temu sprzeciwić. Na koncie powierniczym oczywiście pieniądze znikają, jeśli wynajmujący zbankrutuje lub coś w tym rodzaju.

Pozdrowienia, esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata