Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Prawo do wypowiedzenia ubezpieczenia zdrowotnego prywatnej PKV po przejściu do ubezpieczenia rodzinengo

Napisany przez kasua
Cześć wszystkim!
Może ktoś mi pomóc?
Jestem urzędnikiem i mam prywatne ubezpieczenie (Debeka). Moja żona jest ubezpieczona na mocy ustawy (TK). Naszą córkę również mieliśmy prywatnie ubezpieczoną w Debeka, ponieważ myśleliśmy, że musimy to zrobić (niestety zostaliśmy źle poinformowani...). Okazuje się, że nie jest to konieczne (ponieważ zarabiam niewiele, jestem poniżej limitu...). Teraz chcemy bezpłatnie ubezpieczyć naszą córkę poprzez moją żonę w ubezpieczeniu rodzinny, TK już to zaakceptowało, a ja myślałem, że w takiej sytuacji istnieje prawo do specjalnego wypowiedzenia umowy / nadzwyczajne prawo do wypowiedzenia. Jednak Debeka twierdzi, że nie jest to konieczne, ponieważ ubezpieczenie rodzinne nie jest obowiązkowe, a dziecko może nadal pozostać prywatnie... i żąda zakończenia pełnego roku ubezpieczenia i brak wcześniejszej rezygnacji (będzie to we wrześniu... TK ubezpiecza nasze dziecko jednak już od marca). Czy to jest poprawne ?
Byłoby świetnie, gdyby ktoś mógł nam pomóc !
Dziękuję, David K.

Re: Prawo do wypowiedzenia ubezpieczenia zdrowotnego prywatnej PKV po przejściu do ubezpieczenia rodzinengo

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć,
moim zdaniem nie ma prawa do specjalnego wypowiedzenia umowy. Dobrowolnie ubezpieczyłeś dziecko w prywatnej ubezpieczalni zdrowotnej, chociaż możliwe było również ubezpieczenie w publicznej ubezpieczalni zdrowotnej.

Napisany przez kasua
Okej...więc dziecko może po prostu być podwójnie ubezpieczone od marca (bezpłatnie w ubezpieczeniu rodzinnej TK i nadal płatnie w Debeka, ponieważ nie ma możliwości wcześniejszego wypowiedzenia umowy) ?

Napisany przez verschaukelt
nie, ubezpieczenie TK zostanie teraz najpierw wstrzymanie. Ponieważ nie otrzymali Państwo potwierdzenia wypowiedzenia.

Ubezpieczeni w PKV mogą w zasadzie zrezygnować tylko z końcem roku kalendarzowego - tutaj więc 31.12.2013. Najwcześniejszy początek w tym przypadku dla TK to 01.01.2014 - albo dopiero po upływie 2-letniego okresu w PKV.

Jednak bezpłatne ubezpieczenie dziecka również oznacza ograniczenia w zakresie świadczeń, które w pewnym stopniu powinny być zrekompensowane dodatkowymi ubezpieczeniami. Czy to naprawdę się opłaca, biorąc pod uwagę ewentualne ulgi podatkowe?

Może warto skontaktować się jeszcze raz z pośrednikiem Debeka. Jest on wynagradzany również za kompleksowe doradztwo, a nie tylko za zawieranie umów..... więc skorzystajcie również z jego usług!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata