Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy ubezpieczenie autocasco jest sensowne dla osób prywatnych?

Napisany przez ADMCI4
Cześć.

Pamiętam, że moi rodzice zawsze mieli ubezpieczenie OC, kiedy jeździli autem.
Dla nich było to po prostu normalne, to było do tego potrzebne.
Ja jednak muszę uważać na swoje pieniądze i właśnie zastanawiam się,
czy ma sens zawarcie dodatkowego ubezpieczenia autocasco obok obowiązkowego ubezpieczenia OC dla mojego samochodu.
Kiedy takie ubezpieczenie naprawdę jest potrzebne?
Chyba tylko w przypadku kradzieży z samochodu lub gdy nagle
trafią na nas ogromne kulki gradu, prawda?
Czy zatem możecie mi polecić takie ubezpieczenie, czy raczej nie?

Pozdrawiam, Eddie

Napisany przez Dahut
ubezpieczenie częściowe wciąż wypłaca trochę więcej, na przykład za uszkodzone szyby, gdy szyba pęka lub lusterko boczne zostaje uszkodzone. Wypłaca również w przypadku kradzieży lub pożaru. Nie przewiduje również obniżek ze względu na wiek pojazdu i nie zmienia składki procentowej przy skorzystaniu z niej. Ostatecznie każdy musi sam zdecydować, czy chce ponieść ryzyko i pokryć szkodę samodzielnie, czy raczej niech ubezpieczyciel zapłaci. Kiedyś przez okres roku dwukrotnie pękała mi przednia szyba w wyniku uderzenia kamieniem, byłem zadowolony, że miałem ubezpieczenie częściowe, bo inaczej każdorazowo kosztowało by mnie to prawie 1000 zł.

Napisany przez 2Escorpio
Oczywiście, trzeba również zauważyć, że zawsze to zależy od wartości samochodu.

Napisany przez verschaukelt
wartość pojazdu nie jest ustalana tylko na podstawie wartości odtworzeniowej, ale także na podstawie wartości dla właściciela.

Małe dochody - generowane dzięki posiadaniu samochodu - zupełnie obojętne czy chodzi o 1000 euro czy 10 000, gdy samochód zostanie zabrany - brak dochodów - i brak środków na zakup zastępczy!

Porównanie składki za pełne ubezpieczenie - do ubezpieczenia tylko od szkód częściowych powinno być również uwzględnione - ponieważ ubezpieczenie pełne zależy od lat bezszkodowych! Może być tańsze niż tylko ubezpieczenie od szkód częściowych.

Napisany przez soundjunk
Cześć Eddie,

jak wysoka jest dopłata z ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej do ubezpieczenia autocasco?

Napisany przez Matthew Pryor
Jaka jest różnica w składce ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej w porównaniu z ubezpieczeniem autocasco?

W jakim stopniu ta różnica jest istotna? Może to być jedynie chwila, która zostanie wywrócona do góry nogami w razie kolejnej szkody objętej polisą AC i odpowiadającego obniżenia klasy z powodu szkody. W zależności od ubezpieczyciela, może to mieć różne skutki w kontekście stosunku składki Ubezpieczenia Odpowiedzialności Cywilnej (OC) do składki Ubezpieczenia AC.

Napisany przez shoppingking
Powinieneś to uzależnić od wieku pojazdu oraz tego, czy po prostu masz pieniądze na to, aby w razie szkody zakupić nowy pojazd, czy też samodzielnie pokryć koszty naprawy.

Napisany przez soundjunk

W jakim stopniu to jest istotne? To może być co najwyżej chwila, która zostanie zignorowana przy następnym szkodzie OC i odpowiednim obniżeniu klasy. A to z kolei, w zależności od ubezpieczyciela, może mieć różne skutki w stosunku do stosunku składki OC:AC.

Zawsze są to chwile. Kto wie, czy nawet w przypadku inwestycji pieniędzy to, co dzisiaj jest dobre, będzie dobre jutro.

Jeśli dodatkowa składka wynosi 100€ rocznie, trzeba porównać, ile czasu trzeba zachować bez pęknięcia szyby, aby to miało sens.

Na przykład, ja jako częsty kierowca przed trzema laty także stanąłem przed pytaniem, czy warto zabrać ze sobą AC. Dodatkowa opłata: 130€ rocznie przy 150€ udziale własnym

Od tego czasu: kradzież z uszkodzeniem mienia (radio, nawigacja) i pęknięta szyba. Całkowita szkoda: 1900€
Od 3 lat zapłaciłem więc 3*130€+2*150€ udziału własnego = 690€

Dla mnie było to opłacalne i dlatego pozostaję przy tym, że to przykładowe obliczenie, w którym kalkuluje się prawdopodobieństwa.

W zasadzie zgadzamy się co do tego. Jednak w tym kontekście zawsze warto zadawać pytanie o zakres ubezpieczenia. Istnieją różnice między polisami, na przykład w definicji dzikich zwierząt lub pokrywaniu szkód wtórnych na elektronice po ugryzieniu przez kunę.

Napisany przez soundjunk
Tak, masz absolutną rację. Ale mam teraz wrażenie, że myślimy o tym bardziej niż autor wątku :-)

W międzyczasie mam wrażenie, że myślimy o tym bardziej niż autor wątku

...................................

Napisany przez Michael P.
Cześć Eddie,

rozważyłbym także możliwość zawarcia ubezpieczenia komunikacyjnego pełnego. Wtedy jesteś praktycznie ubezpieczony od wszystkiego.

Oba ubezpieczenia obejmują różne szkody (pożar, kradzież, eksplozję, burzę, grad, kolizję z dzikim zwierzęciem, stłuczkę szyby) na własnym pojeździe. ubezpieczenie komunikacyjne pełne zawiera wszystkie świadczenia z ubezpieczenia komunikacyjnego częściowego oraz dodatkowo pokrywa koszty szkód w stłuczce spowodowanej przez właściciela pojazdu.

Kilka czas temu sam stanąłem przed tym pytaniem i postanowiłem się trochę dowiedzieć. Strona internetowa wyżej naprawdę mi pomogła i ostatecznie zdecydowałem się na ubezpieczenie komunikacyjne częściowe, ale tylko z powodów finansowych. W innym wypadku zdecydowałbym się od razu na pełne ubezpieczenie.

Pozdrowienia, Michael

Napisany przez sibileeee
ubezpieczenie autocasco często jest nawet tańsze niż zwykła polisa obowiązkowa. Brzmi to niezrozumiale, ale tak jest w rzeczywistości. Wystarczy zapytać bezpośrednio w firmie ubezpieczeniowej. Niestety, nie wiem, dlaczego tak jest!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata