Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt kfw po kredycie budowlanym?

Napisany przez aloxilde
Cześć @ all,

w zeszłym roku kupiłem starszy Dom.
Wartość domu, wliczając nieuwzględnioną w ekspertyzie powierzchnię wspólną, wynosi około 500 tys. euro. Skredytowałem 240 tys. euro, z czego 50 tys. przeznaczyłem na remont.
Ponieważ koszty remontu są obecnie znacznie wyższe niż pierwotnie zakładano, zastanawiam się nad zaciągnięciem pożyczki KfW, aby móc zmodernizować dach i ogrzewanie. (Oba te projekty budowlane oczywiście jeszcze się nie rozpoczęły!)

Chciałbym wiedzieć, czy na przykład istnieje możliwość złożenia wniosku o tę pożyczkę KfW jako pożyczki dalszorzędnej przez bank domowy. Utrudnieniem jest fakt, że główną pożyczkę nie wziąłem w banku domowym, ale w Postbank, pośrednio przez Dr. Klein.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i sugestie,
serdeczne pozdrowienia,
aloxilde

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Aloxilde,

Przypuszczam, że nie była to Postbank, a raczej bank DSL, który jest spółką zależną od Postbank.

Twój bank macierzysty może mieć trudności z przekazaniem Ci kredytu KfW, ponieważ obciąża go obciążenie pierwszej pozycji w księdze wieczystej przez obecnego finansującego banku, a tym samym wierzyciela zabezpieczonego wierzytelnościami w pierwszej kolejności. To jednak nie jest konieczne i może być droższe.
Musisz wiedzieć, że w zobowiązaniach zawsze widnieje instytucja finansowa przekazująca (tam, gdzie składasz wniosek o kredyt KfW i tylko tak będzie możliwe).

Czy nie masz już kontaktu z Dr. Klein? Chętnie pomogę Ci w złożeniu wniosku, jeśli tego chcesz.

Warto wiedzieć, że środki KfW można otrzymać o 0,15% taniej, niż oficjalnie oferuje KfW.

Napisany przez aloxilde
Cześć Panie Buhmann,

dziękuję za szybką odpowiedź.
Tak, to jest Bank DSL, ale myślałem, że to nie jest takie istotne.

Problem polega nie na tym, że nie mam już kontaktu z Dr. Klein, aktualnie faktycznie go nie mam, ponieważ do tej pory nie było potrzeby, lecz raczej na tym, że uważam pracownicę w Banku DSL za bardzo nieprzyjemną, pomimo że mieliśmy tylko kontakt telefoniczny.

Pana/pani stwierdzenie, że można uzyskać kredyty KfW taniej niż oferowane, jest interesujące. Jak to zrobić? Gdzie? ...

Może mógłby mi Pan/Pani to jeszcze raz wyjaśnić.

Z góry dziękuję,
serdeczne pozdrowienia,
Aloxilde

Napisany przez Schlumpf
Cześć Aloxilde,

zawsze odbierze pan kogoś innego, być może następna osoba będzie milsza ;-)
Aktualnie DSL Bank subsyduje fundusze Kfw o 0,15%, czyli każdy, kto składa wniosek przez bank, otrzyma je taniej.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Smerfie,

dlaczego wniosek został złożony przez bank? Klient jest raczej zdezorientowany i niezadowolony, ponadto nie do końca wie, jak powinien postępować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata