Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy można spłacić zwrot Bafög za pomocą kredytu

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim.
Od trzech lat studiuję i od samego początku otrzymuję Bafög, co spowodowało znaczny dług do tej pory. Z uwagi na fakt, że w ciągu następnych dwóch lat dojdą jeszcze kolejne kwoty, dług wzrośnie jeszcze bardziej. Dlatego już teraz zastanawiam się, jak będę mógł to wszystko spłacić w przyszłości. Pomysłem kolegi ze studiów było wzięcie kredytu i spłacenie Bafög na raz. Dzięki temu można otrzymać pewną zniżkę. Czy to opłacalne względem odsetek od kredytu? Pozdrawiam, Student

Napisany przez 2Bolitho
To możesz łatwo obliczyć sam/a. Sprawdź, ile kosztuje kredyt i ile rabatu otrzymujesz. Jeśli koszty kredytu są niższe, to się opłaca.

Napisany przez el_bundz
Cześć, niedawno spłaciłem Bafög. Po ukończeniu studiów lub maksymalnym czasie finansowania (nie jestem w pełni pewny), jest przerwa na 5 lat. Dopiero po 5 latach można/można spłacić Bafög. Następnie istnieją dwie możliwości - w ratach lub jednorazowo. Prawdopodobnie opłaca się wziąć kredyt, aby uzyskać umorzenie podczas jednorazowej spłaty. Kolejną cechą jest to, że maksymalnie można spłacić 10 000 euro Urzędowi ds. Bafög. Jeśli otrzymałeś więcej, kwota powyżej tego zostanie umorzona. Ponadto istnieje zniżka, jeśli ukończysz studia w terminie lub należysz do 30% najlepszych absolwentów rocznika. Może się jednak zdarzyć, że za kilka lat obowiązywać będą inne przepisy. Podsumowując: Nie panikuj! Wszystko jest dość łatwe, jeśli masz tylko długi z tytułu Bafög.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata