Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Kilka pytań dotyczących obligacji.

Napisany przez Grizzly
Cześć,

mam kilka pytań dotyczących obligacji.

Chciałbym zainwestować w obligacje, których rentowność jest wyższa od stopy inflacji. Ich rating nie powinien być gorszy niż Baa3. Nominał powinien wynosić 5000€ lub mniej. Czas trwania do połowy 2017 roku.

Jakie obligacje polecacie?

Dlaczego obecnie emituje się tak wiele obligacji w TRY, RUB i ZAR? Te kraje mają istotną inflację.

Czy należy kupować te obligacje czy raczej inwestować w twarde waluty, takie jak GBP, CHF i SEK?

Napisany przez Ravemaster84
Baa3 to (na ile mi wiadomo) jeszcze stopień inwestycyjny.

Czy zdajesz sobie sprawę, że niesie to ryzyko niewypłacalności?

Samodzielne inwestowanie w pojedyncze obligacje nosi ryzyko nadmiernego skupienia (klumpenbildung). Zastanów się nad funduszami inwestycyjnymi, które inwestują wyłącznie w takie obligacje. Dywersyfikują one kapitał pomiędzy obligacje bardzo bezpieczne, ale przynoszące niewielkie zyski, oraz obligacje bardziej ryzykowne, ale zapewniające większe zyski. Podsumowując, jest to bezpieczniejsze podejście do inwestowania. Istnieje również tańsza opcja w postaci funduszu ETF.

Jeszcze lepiej jest powstrzymać się od inwestowania, jeśli nie ma się pełnej wiedzy na temat danego instrumentu inwestycyjnego.

Napisany przez Grizzly
Poprawne, Baa3 to obecnie jeszcze stopień inwestycyjny.

Po prostu, stopnie w przypadku funduszy są dla mnie zbyt duże.

Z jednej strony są fundusze o stopie zwrotu około 2% (przy inflacji około 4%).
Z drugiej strony są fundusze high yield z zyskiem około 10% (ale wysokim ryzykiem).

Generalnie nie inwestuję wszystkiego w jedne obligacje, ale rozpraszam ryzyko.
Jak dotąd to całkiem dobrze działa.

Jestem świadom ryzyka niewypłacalności.
Mogłemby także zdeponować wszystko na koncie oszczędnościowym i patrzeć, jak moje pieniądze znikają.
(Oprocentowanie - podatek bankowy - opłaty za prowadzenie konta = wartość ujemna)

Po prostu nie mogę znaleźć obecnie interesującej obligacji do dalszej inwestycji.
Dlatego liczyłem na kilka wskazówek.

Z drugiej strony interesuje mnie trend związany z TRY, RUB i ZAR.
Przede wszystkim dlatego, że mają one relatywnie wysoką inflację.

Jeśli jeszcze nie znasz tej strony:
Fixed Income: Strona główna

Osobiście wątpię, że ktoś poda ci rekomendację, którą obligację powinieneś kupić. Każdy musi to zdecydować sam. Również biorąc pod uwagę ryzyko. Jedni zaczynają się pocić, gdy Air Berlin emituje obligację i cieszą się z oprocentowania, inni już prognozują jej załamanie.

Jeśli faktycznie inwestujesz w partię 5000, musisz posiadać znaczny majątek, aby osiągnąć odpowiednie zdywersyfikowanie.

Być może ktoś inny będzie mógł sensownie odpowiedzieć na twoje pytanie.

Napisany przez Grizzly
Dziękuję za wskazówkę.

Nie znam tej strony jeszcze.

Obecnie oszczędzam na Dom.
Chcę to zrobić z udziałem własnym rzędu jednej trzeciej (lub więcej),
więc muszę oczywiście zbierać sporo pieniędzy.

Jednakże z majątku szybko powstaje spora kwota długu, dokładnie od początku budowy :-(

Ale proszę pamiętać o następujących informacjach:
SiC Processing ubiega się o ochronę przed wierzycielami 18.12.2012 | Wiadomości | finanzen.net

Kiedy produkt wszedł na rynek, miał (chyba) ocenę inwestycyjną.

Co chcę przez to powiedzieć:
Jeśli inwestujesz bezpośrednio w obligacje, powinieneś wiedzieć, w jakie przedsiębiorstwa inwestujesz swoje pieniądze. Czytaj i zrozumuj bilanse, poznaj branżę (wskaźnik kapitału własnego) itd.
Na forum jest użytkownik, który szybko wspomina o tzw. ryzyku grupowania, gdy skupiasz się tylko na jednej formie inwestycji. I całkowicie słusznie. Sprawdź ten link:
Dlaczego obligacje rosną, gdy akcje spadają?

To jako ostatnia wskazówka.

Napisany przez Bofinance24
Cześć wszystkim....

Kupowanie obligacji nie jest już tym, czym kiedyś było....
Zbyt duże ryzyko, które trzeba ponosić....

ale TYLKO jeśli zrobisz to samodzielnie......ale nie jeśli pozwolisz profesjonaliście zarządzać twoimi inwestycjami albo najlepiej od razu 3:wink:.......

Wspólne konto to magiczne słowo.....co kiedyś było zarezerwowane tylko dla najbogatszych teraz jest również dla zwykłych ludzi absolutnie żadnym problemem....3 bankierów połączyło siły i oferuje zwykłemu Kowalskiemu pomnażanie jego pieniędzy.....w tradycyjnym banku otrzymuje się 2% rocznie.....na wspólnym koncie 2% na dzień zysku, a takich dni jest od 10 do 15 w miesiącu.....należy jednak spieszyć się, udziały są dostępne tylko do wyczerpania zapasów.....

.....ale trzeba się pośpieszyć, udziały są dostępne tylko do wyczerpania zapasów.....

No to wszyscy szybko się przyłączajcie!!!

Czekałem, aż znowu ktoś w tym wątku wypłynie z takim bełkotem... ale spodziewałem się raczej mówienia o inwestycjach w złoto....

Jedyne zbędne komentarze tutaj nie pochodzą ode mnie....ale nie martw się, już je zgłosiłem, więc administrator wkrótce posprząta.

Napisany przez obelix

Jedynymi zbędnymi komentarzami tutaj są te, które nie pochodzą ode mnie....ale nie martw się, już zgłosiłem, więc administrator niedługo tu posprząta.

już czas. Bofinance24 to kolejna wielka żenada.

Jak głupi trzeba być, żeby rozpowszechniać takie bzdury?

Napisany przez Grizzly
Nie brzmi dobrze.
Chyba lepiej trzymać się z dala od inwestycji, jeśli już występuje ochrona wierzycieli.

Nawet jeśli zwrot z inwestycji byłby na pewno kuszący.

Nie brzmi dobrze.
Lepiej trzymać się z dala od tego, jeśli już wnioskowano o ochronę wierzycieli.

Nawet jeśli stopa zwrotu na pewno byłaby kusząca.

Tak, ale czy potrafisz PRZED zainwestowaniem w obligacje oszacować ryzyko lub prawdopodobieństwo wystąpienia ochrony wierzycieli?

Moje dalsze sugestie:
- zainwestować w fundusz aktywny i powierzyć zarządzanie menedżerowi
- zainwestować w ETF, który odwzorowuje indeks obligacji

Lub po prostu dobrze rozproszyć, czyli albo defensywne fundusze mieszane, albo kombinację akcji i obligacji ETF.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata