Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy można odliczyć podatek VAT?

Napisany przez erikonline24
Cześć

Jestem zobowiązany do płacenia podatku VAT od 2013 roku i nadal nie jestem w 100% pewny,
które koszty firmowe podlegają odliczeniu od 19% podatku VAT.

Zakładam, że wszystko, co związane jest z moją firmą, takie jak:

1. Wszystkie koszty związane z moim firmowym samochodem, np. benzyna, warsztat, części zamienne, ubezpieczenie, przeglądy itp.

2. Wszystkie zakupy towarów przeznaczonych do dalszej odsprzedaży moim klientom!

3. Wszystkie środki trwałe

4. Biuro w moim mieszkaniu, które jest zupełnie wykorzystywane w celach biznesowych, czy mogę odliczyć 19% od 17 m² za prąd, ogrzewanie i czynsz?

5. Internet, telefon, komórka

Dziękuję za pomoc.

Re: Czy można odliczyć podatek VAT?

Napisany przez 2Bolitho
Twój wpis sugeruje, że masz bardzo mało wiedzy w tej kwestii. Prosta odpowiedź na Twoje pytanie nie jest możliwa, ponieważ Twoje pytanie jest nieprawidłowe:
- Proszę zgłębić temat podatku VAT
- Weź udział w szkoleniu podatkowym
- Poproś doradcę podatkowego o radę

Decyzja, którą ścieżką pójdziesz, należy do Ciebie. Musisz jednak zdobyć własne zrozumienie tej materii. Dopiero wtedy zrozumiesz, dlaczego pytanie jest nieprawidłowe. Proszę, nie bądź na mnie zły, ale moja odpowiedź prawdopodobnie bardziej zaszkodziłaby niż pomogła, i w ten sposób nie byłoby to pomocne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata