Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy nie wykorzystać w pełni pożyczki KfW? Proszę o ocenę wiarygodności.

Napisany przez AndHe
Kochana społeczności forum,

dla początku serdeczne pozdrowienia dla Was wszystkich! Chciałbym oficjalnie zwrócić się do Was jako użytkownik forum, ponieważ dzisiaj miałem spotkanie w banku i pojawiło się kilka pytań, na które doradca nie mógł mi zbyt dobrze odpowiedzieć... nie jestem pewien, czy doradca może bardziej szukać swojej korzyści niż naszej. Byłbym wdzięczny za każdą ocenę. Na początek dane,

Łączne przychody 1: 26 lat, 1900 netto, urzędnik na całe życie
Łączne przychody 2: 26 lat, 2000 netto, czasowa bezterminowa praca w dostawcy energii (prawie-żona)

Jako kapitał własny dostępne jest 35000 euro oszczędności, do tego zastawiony kontrakt oszczędnościowy w wysokości 5000 euro oraz bezodsetkowa pożyczka pracodawcy w wysokości 35000 euro, nie wymagająca wpisu do księgi wieczystej.

Chcemy kupić Dom na wsi. Warunki finansowania to spłata w ciągu 20, maksymalnie 25 lat, oraz średnia do wysoka pewność co do oprocentowania. Ze względu na zatrudnienie nie planujemy przeprowadzki, dlatego Wohnriester wydaje się być dla nas interesujący.

Przechodząc do oferty doradcy: Chce on zbudować planowane kwoty inwestycji z dwóch Wohnriester dla mnie i mojej żony (po 40000 euro), pożyczki bankowej (50000 euro) oraz dodatkowej pożyczki KfW w wysokości 20000 euro, która ma być refinansowana. Albo tak proponuje. Zastanawiam się, dlaczego kwota pożyczki KfW nie jest w pełni wykorzystana. pożyczka bankowa w wysokość 50000 euro jest przecież o 0,15% droższa niż standardowa pożyczka KfW.

Na moje pytanie powiedział mi, że oczywiście to też by było możliwe.... jednak musiałbym się martwić o refinansowanie po 10 latach... Przy jego propozycji musi zostać refinansowane jedynie 16000 euro po 10 latach, gdyby w pełni wykorzystał wolumen byłoby to 41000 euro... wydało mi się to bardzo dziwne.

Ponadto nie wspomniał zupełnie o znanych ryzykach związanych z Wohnriesterem. Dopiero gdy konkretnie go o to zapytałem, wtedy w ogóle coś w tej sprawie powiedział: Dla wszystkich sytuacji istnieje rozwiązanie, bez problemu. Wohnriester wydaje się być panaceum.

Proszę o ocenę, czy jestem tylko paranoikiem, czy rzeczywiście powinienem wątpić w uczciwość doradcy. Dziękuję z całego serca dla wszystkich, którzy poświęcili chwilę na przeczytanie mojego długiego tekstu!

Serdeczne pozdrowienia
Andreas

Napisany przez Spessartraeuber
Czy już znaleźli Państwo Dom?

Nie do końca jasno wynika, jaką kwotę potrzebują Państwo na ten cel i jaka część powinna być sfinansowana.

Jaka maksymalna miesięczna rata jest dla Państwa akceptowalna?

Napisany przez Dahut
Jeśli już po pierwszej rozmowie masz wątpliwości co do doradcy, zdecydowanie powinieneś poszukać innego doradcy. Zbieranie ofert od różnych banków/doradców nie zaszkodzi w żadnym wypadku. Finanse to sprawa zaufania. Fakt, że twoje przeczucie wskazuje, iż doradca może bardziej dbać o własny interes, sugeruje, że powinieneś jak najszybciej poszukać innego doradcy. Przy twoich warunkach (wkład własny 75 000,- i stabilne dochody) powinieneś otrzymać dobre warunki wszędzie.

Napisany przez Finanzen2012
Cześć,
zawsze powinieneś wybierać najlepsze możliwości przy zakupie nieruchomości, co oznacza wykorzystanie swojego kapitału własnego oraz pożyczki od pracodawcy. Ponadto możesz skorzystać z programu własnościowego KfW w wysokości 50,000 euro na okres 20 lat z nieco wyższym spłatą. Pozostałą kwotę możesz uzyskać od dobrej banku oferującej najlepsze warunki lub możesz skontaktować się bezpośrednio z niezależnym pośrednikiem kredytowym.

Napisany przez AndHe
Szukamy obecnie odpowiedniego domu. Problem polega na tym, że nie jesteśmy w stanie oszacować ile faktycznie uda nam się pożyczyć od banku. Na podstawie interesującej oferty nieruchomości banku, sprawdziliśmy, czy jesteśmy w stanie to sobie pozwolić i jakie warunki należy spełnić. Miesięczna rata nie powinna przekroczyć 800 €, ponieważ pożyczka pracodawcy musi być spłacana miesięcznie w wysokości 200 €. Poniżej znajduje się oferta doradcy. Zdrowy rozsądek podpowiada, że warto jak najbardziej wykorzystać korzystne warunki pożyczki KfW, być może coś przeoczyłem?

Napisany przez Torian
kredyty KfW zwykle mają okres zapadalności odsetek wynoszący 10 lat. Jak to opisujesz, wygląda na to, że pożyczka bankowa ma dłuższy okres zapadalności odsetek niż kredyt KfW. Na pierwszy rzut oka kredyt KfW wydaje się więc tańszy, ale jeśli stopy procentowe wzrosną po 10 latach, to w sumie zapłacisz więcej.

Napisany przez RSH
Prawda jest taka, że wskaźnik obciążenia zastawem w przypadku programu KfW 124 wynoszący 2,75% oprocentowania rocznego jest obecnie znacznie wyższy w porównaniu z 10-letnim kredytem z ratami równej wysokości. Dlatego można przypuszczać, że kredyt ratalny ma dłuższy okres zapadalności odsetek. Porównywanie obu stóp procentowych jest więc nieprawidłowe, ponieważ dłuższy okres zapadalności = bezpieczeństwo odsetkowe, którego KfW nie oferuje na okres dłuższy niż 10 lat.

Aby odpowiedzieć na Twoje palące pytanie, Ile jest możliwe?, oto naprawdę przybliżone obliczenie:

Dochód netto* 40% + 2,50 euro/m² koszty eksploatacyjne + własna miesięczna rezerwa finansowa + ewentualne miesięczne raty kredytowe = kwota wydatków. Od tej kwoty odejmij swój trwały dochód netto (czyli bez bonusów itp.). Jeśli kwota ta jest >= Twojej pożądanej raty (800 euro), to zgłaszaj się po oferty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata