Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy pracodawca musi zapłacić ubezpieczenie zdrowotne za granicą?

Napisany przez ADMCI4
W tym lato zabieram się na dwa lata do pracy w Ameryce Południowej. Wszystko jest już ustalone, mam zakwaterowanie i wszelkie udogodnienia na miejscu. To, co teraz martwi mnie najbardziej, to kwestia ubezpieczenia zdrowotnego. Takiego rodzaju ubezpieczenia praktycznie nie ma tam w takiej formie jak u nas. Dlatego chciałbym wykupić dodatkowe ubezpieczenie. Z pewnością powinno ono zostać opłacone przez mojego pracodawcę, jeśli muszę wyjechać do innego kraju z powodów zawodowych, prawda? Aby uzyskać pełną ochronę, trzeba trochę więcej zapłacić.

Napisany przez 2Bolitho
Nie znam żadnego przepisu, który stanowiłby coś takiego. Co najwyżej można to znaleźć w umowie zbiorowej lub w porozumieniach zakładowych. W przeciwnym razie jest to kwestia negocjacyjna. W końcu nie musisz wyjeżdżać za granicę, czyż nie? W takim przypadku umowa o pracę powinna zawierać również zasady dotyczące warunków korzystania z urlopu.

Napisany przez Dahut
Czy zapytałeś już swojego pracodawcy o to? Może się okazać, że już mają to załatwione. Wiem, że wiele firm, które regularnie wysyłają pracowników spoza UE, zawierają kompleksowe pakietu ubezpieczenia zdrowotnego.

Napisany przez VivaVivi377
Nie, ubezpieczenie zdrowotne za granicą nie jest refundowane przez pracodawcę. Dlaczego miałby być? Koszty składają się z następujących czynników: Koszty ubezpieczenia zdrowotnego za granicą - ceny i warunki dostawców. Jeśli chodzi o chorobę, która wynika z pracy, możesz później domagać się zwrotu kosztów. Tak było na przykład w moim przypadku. Pozdrowienia

Napisany przez verschaukelt
Jednakże tutaj nie chodzi o podróż, ale o stałe zamieszkanie na okres 2 lat.
Czy masz ubezpieczenie zdrowotne GKV czy PKV?
Istnieje roczna taryfa obejmująca do 6 tygodni ochrony ubezpieczeniowej w Niemczech. Continentale.
Ochrona ubezpieczeniowa w Niemczech spoczywa w tym czasie

Napisany przez VivaVivi377
@verschaukelt: Czy mówisz o mnie? jeśli tak, mam ubezpieczenie w prywatnym towarzystwie ubezpieczeniowym (PKV).

Napisany przez Peter Wolnitza
Hej,

jeśli jesteś ubezpieczony w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym, koniecznie zapytaj swojego ubezpieczyciela i uzyskaj pisemne potwierdzenie, czy
a) ubezpieczyciel potwierdza pokrycie dla Ameryki Południowej na 2 lata (ewentualnie trochę dłużej)
b) czy może za to pobierać dodatkową opłatę (w tym przypadku pracodawca może mieć znaczenie)
c) lub czy Twój ubezpieczyciel oferuje specjalną długoterminową taryfę zagraniczną dla takich przypadków

Jeśli nie oferuje on pokrycia (lub tylko na krótszy okres, np. 6 tygodni), koniecznie pisemnie ustal, czy w tym czasie możesz przekształcić swoje prywatne ubezpieczenie zdrowotne w rezerwowe (duże lub małe rezerwowe, w zależności od tego, jak długo jesteś tam ubezpieczony) i ile to kosztuje.

W obu przypadkach zasięgnij porady, jak postępować z ubezpieczeniem pielęgnacyjnym.
Koniecznie również ustal: Co w przypadku ewentualnych wakacji w Niemczech, gdy odwiedzisz rodzinę na tydzień.

Jeśli twój ubezpieczyciel nie jest w stanie zaoferować rozsądne rozwiązanie (zależy to od warunków umowy danej firmy), po prostu wyszukaj Care-Concept: Specjalizują się w długich podróżach zagranicznych Niemców lub dłuższych pobytach obcokrajowców w Niemczech.

Proszę nie bagatelizuj tego tematu, ponieważ można wiele zrobić źle, co może skutkować poważnym problemem podczas świadczenia usług za granicą lub po powrocie do Niemiec.

Powodzenia i miłego pobytu w Ameryce Południowej!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata