Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Riester mieszkaniowy z dodatkowym świadczeniem pracowniczym VWL.

Napisany przez Quashquai
Cześć,
Załatwiłem część finansowania domu poprzez Wohnrieser. Mój plan oszczędnościowy na fundusze emerytalne dla pracownika (VWL) właśnie wygasa, więc pomyślałem, że kontynuuję oszczędzanie poprzez Bausparer z Wohnriester, aby szybciej spłacić kredyt. Jednak moja doradczyni bankowa powiedziała, że skontaktowała się z kasą oszczędnościowo-budowlaną, a ta stwierdziła, że to niemożliwe. Zasugerowała, żebym znowu założył jakiś fundusz inwestycyjny UnionInvestment. -> nie mam ochoty na to.
Czy ktoś przypadkiem wie, czy to faktycznie jest wykluczone, i jeśli tak, dlaczego?
Dziękuję z góry.
Pozdrowienia

Napisany przez Matthew Pryor
Czy ktokolwiek przypadkowo wie, czy to faktycznie jest wykluczone?

Tak, tak właśnie jest. Wohnriester i vL nie da się połączyć.

Jeśli tak, dlaczego?

Ponieważ tak to przewidział ustawodawca?! Po prostu wykorzystaj vL na dodatkowe spłaty.

Napisany przez Quashquai
Dziękuję. Nie wiedziałem, że jest to niemożliwe zgodnie z prawem.
Czy w takim razie zdecydowalibyście się na plan oszczędnościowy w Fundusze inwestycyjne i co siedem lat dokonywalibyście dodatkowej spłaty po zakończeniu okresu?

Napisany przez soundjunk

Dziękuję. Nie wiedziałem, że to nie jest możliwe z prawnego punktu widzenia.
Czy w takim razie zdecydowałby się Pan na plan oszczędzania inwestycyjnego i co siedem lat po zakończeniu umowy dokonywałby dodatkowej spłaty?

To zależy od tego, czy po siedmiu latach będzie zysk w depozycie, w przypadku straty kontynuowałbym oszczędzanie.
Alternatywnie można założyć drugi plan oszczędzania w budowie na przyszłe cele modernizacyjne.

Napisany przez verschaukelt
VWL w Riester byłby również bez sensu.

Za kwotę VWL płacisz takie same składki, ale nie płacisz ich, gdy kwota oszczędności jest wypłacana (ewentualnie podatek od zysków kapitałowych) - w przypadku Riester musisz płacić składki rentowe - jeśli płacisz składki VWL, musiałbyś dodatkowo odprowadzać składki także w tym celu.

VWL ma trzy filary i dla każdego z nich przewidziane są różne ulgi.

Dotacja od pracodawcy

Własna składka do Bausparvertragu = WoP 9% do maksymalnie 470 euro rocznie

Własna składka do funduszy = AN Sparzulage 20% do maksymalnie 400 euro rocznie

Można zawrzeć oba rodzaje oszczędności równocześnie i w pełni wykorzystać państwową pomoc finansową, o ile dochód nie przekracza odpowiednich granic.

Moja umowa oszczędnościowa na pracownicze plany kapitałowe (VWL) właśnie wygasa, więc pomyślałem, że dobrze byłoby kontynuować również oszczędzanie na Bausparvertrag z Wohnriesterem, aby szybciej spłacić kredyt.

Ogólnie rzecz biorąc, szybka spłata kredytu jest słuszna i rozsądna. Jednak równocześnie warto budować dodatkowe aktywa, aby emerytura kapitałowa nie była jedynym elementem obok ustawowej emerytury. Również w tym przypadku korzystne mogą być środki finansowe od pracownika, chociaż w przypadku VWL są one raczej niewielkie. Osobiście umieściłbym ten pomysł na początku rozważań dotyczących inwestowania w fundusz inwestycyjny lub oszczędzania/spłaty kredytu.

Ważna jest również sytuacja dochodowa: czy spełnione są warunki do uzyskania premii od pracodawcy i/lub ulgi mieszkaniowej?

Napisany przez Quashquai
Oczywiście, mam dodatkowe oszczędności na emeryturę.
Moje wynagrodzenie wzrosło ostatnio, dlatego chciałem przyspieszyć spłatę.
Nie otrzymamy wsparcia państwowego, ponieważ jestem żonaty (jedno dziecko) i moja żona pracuje na pół etatu. Nasze roczne dochody brutto to około 90 tys. zł.

Moja pensja niedawno wzrosła, dlatego chciałem przyspieszyć spłatę.

vL można również użyć do bezpośredniej spłaty pożyczki. Może to być sensowne, jeśli nie ma dostępnych możliwości dotacji oszczędnościowej i/lub korzyści hipotecznych.
Najlepiej najpierw omów tę opcję z pracodawcą.

Napisany przez obelix

W ekonomii istnieją trzy filary oraz różne formy wsparcia finansowego,

1. Dotacja pracodawcy
2. Własna wpłata do Bausparver / Funduszu = Współudział Wnioskodawcy (WoP) 9% do maksymalnie 470 euro rocznie
3. Własna wpłata do funduszu = Dodatek oszczędnościowy dla pracowników (AN Sparzulage) 20% do maksymalnie 400 euro rocznie

Możesz zawrzeć oba równocześnie i w pełni skorzystać z państwowego wsparcia, o ile Twoje dochody nie przekraczają odpowiednich granic.

Małe uzupełnienie:

a) Przychody z udziału w zyskach mogą być zainwestowane w Bausparvertrag. Dodatek oszczędnościowy dla pracowników (ANSpZ) wynosi tu 9% do maksymalnie 470 euro rocznie (należy pamiętać o limitach dochodowych). Aby uzyskać ANSpZ, należy złożyć wniosek z certyfikatem udziału w zyskach w urzędzie skarbowym. Urząd skarbowy ustala ANSpZ i przekazuje je do centralnego biura meldunkowego w Berlinie.

b) Przychody z udziałów w zyskach mogą być zainwestowane w fundusz (aktywa produkcyjne). Maksymalna kwota objęta wsparciem wynosi 400 euro rocznie, a wskaźnik ANSpZ wynosi tu 20%.

a) + b) mogą być używane jednocześnie (należy pamiętać o limitach dochodowych dla uzyskania wsparcia ANSpZ).

- Pracodawca może wnosić wkład pracodawcy. Jego wysokość jest różna i częściowo regulowana w układach zbiorowych pracy. Możliwe są kwoty od 0 do 40 euro miesięcznie. Pieniądze te można zabrać, choćby były niewielkie.

c) Za własne wpłaty na konto Bausparvertrag można uzyskać premię mieszkaniową Bausparer (WOP). Tutaj również obowiązują limity dochodowe. WOP wynosi 8,8% do maksymalnie 512 euro rocznie dla singli (= 45,06 euro premii mieszkaniowej). Dla małżeństw kwoty euro się podwajają.

d) Środki z udziału w zyskach mogą być inwestowane w umowę Riester. Tutaj także pracodawca musi współpracować (np. przemysł metalowy). Czy jest to sensowne, to już inna kwestia, temat: ubezpieczenia społeczne.

W przypadku, gdy dochody przekraczają limity do uzyskania wsparcia ANSpZ i WOP, korzystne jest wykorzystanie środków z udziału w zyskach, zwłaszcza jeśli chodzi o spłatę pożyczki.

Napisany przez Ravemaster84

Wykorzystanie VL, zwłaszcza jeśli chodzi o udział pracodawcy, do bezpośredniej spłaty pożyczki jest dobrą alternatywą, jeśli przekroczone zostały limity dochodów dla ANSpZ i WOP.

Jeśli to nie jest możliwe, można także skorzystać z planu oszczędnościowego w banku. W przypadku planów oszczędnościowych w bankach nie ma żadnego dofinansowania ze strony państwa, nawet jeśli kwalifikuje się się dochodowo do wsparcia. Obecnie najlepszą ofertę ma EDEKABANK.

Napisany przez Quashquai
Znowu odnośnie państwowego dofinansowania:
Jeśli dobrze zrozumiałem, podstawą obliczenia jest dochód podlegający opodatkowaniu w momencie zawarcia umowy? W takim razie nadal jestem uprawniony do dofinansowania. Jednakże właśnie sprawdziłem moje konto maklerskie i nie zauważyłem żadnego dofinansowania!? W którym momencie powinienem je otrzymać?

Ponadto moje oprocentowanie kredytu hipotecznego wynosi nadal 4,1%, co dla mnie jest kolejnym powodem, aby spłacać więcej, ponieważ obecnie trudno oprocentowanie na poziomie powyżej 4% dla lokaty.

Napisany przez obelix

Jeśli dobrze rozumiem, podstawą obliczeń jest dochód podlegający opodatkowaniu w momencie zawarcia umowy?

nie, to jest odpowiedni rok wpłat.

Jeśli dobrze zrozumiałem, podstawą obliczeń jest dochód podlegający opodatkowaniu w chwili zawarcia umowy?

Niestety nie. Na otrzymanie wsparcia ma zawsze wpływ dochód w roku wpłaty.

Poza tym moje odsetki od kredytu hipotecznego wynoszą nadal 4,1%, co dla mnie również stanowi powód, by spłacać więcej, ponieważ obecnie trudno znaleźć lokatę przynoszącą więcej niż 4%.

Zgadza się z jednej strony, z drugiej strony często przemija fakt, że stopa zwrotu z lokaty musi być przewidywalna i uwzględniana jest stopa zwrotu po opodatkowaniu. Osobiście uważam, że 2 alternatywy są rozsądne:

-Bezpośrednia spłata kredytu lub

-Plan oszczędnościowy w banku (patrz wskazówka Ravemastera dotycząca Edekabanku) i wtedy jednorazowa nadpłata za pomocą vL.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata