Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kolejność zakupu nieruchomości?

Napisany przez Optimist3000
Cześć wszystkim,

mam (bardzo głupie) pytanie:
Jeśli teraz decydujesz się na zakup (używanej) nieruchomości, czy najpierw zatrudniasz rzeczoznawcę i idziesz do banku (aby złożyć wniosek o finansowanie), czy robisz to odwrotnie?

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia
Optimist3000

Napisany przez Dahut
Mój bank wysłał tam swojego własnego rzeczoznawcę (i pokrył również koszty).
Na pewno jest sens skorzystać z usług rzeczoznawcy PRZED podjęciem decyzji o zakupie, ale później może to nie mieć sensu, ponieważ bank może i tak nie uznać tego ekspertyzy.

Napisany przez Torian
Ekspert w celu określenia wartości czy ekspert do określenia zakresu remontu??!!

Najpierw skonsultuj się z bankiem niezależnie od obiektu, ile maksymalnie możesz otrzymać jako pożyczkę. Oczywiście, remonty częściowo mogą wpływać niekorzystnie na wskaźnik obciążenia hipotecznego, ale bankier na pewno wskaże Ci pewną drogę.

Napisany przez Optimist3000

Ekspert ds. wartości czy ekspert ds. określenia wymaganej renowacji??!!

Najpierw wyjaśnij z bankiem niezależnie od obiektu, ile maksymalnie moglibyście otrzymać jako pożyczkę. Oczywiście, renowacje mogą niekorzystnie wpłynąć na poziom obciążenia hipotecznego, ale bankier na pewno wskaże Ci pewne kierunki.

Cześć i dziękuję za odpowiedź,

Otrzymałem już ogólny zarys, więc interesuje mnie oba aspekty...
Chciałbym wiedzieć, czy nieruchomość jest warta swojej ceny, czy trzeba w nią zbyt wiele zainwestować, czy są jakieś (ukryte) wady.

Pozdrowienia
Optimist3000

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata