Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Podatki od podnajmu

Napisany przez Sonnenmensch
Cześć,

Mam zamiar wynająć moje mieszkanie podnajemowi. O ile wiem, pieniądze otrzymane od podnajmującego podlegają opodatkowaniu.

Jaki jest stawka podatku? Czy można to uogólnić? Jak opodatkować te pieniądze? Jak zauważyliście, nie mam zielonego pojęcia na ten temat.

Będę wdzięczny za udzielenie mi informacji, jak to wszystko funkcjonuje, również pod kątem organizacyjnym.

Dziękuję!

hmmm...?.....

Napisany przez Birgit
Cześć,

to zależy od tego, czy osiągasz zysk ze względu na wynajem.
czyli, czy czynsz podnajmu jest wyższy niż opłacasz czynsz za mieszkanie?

Jeśli osiągasz zysk, musisz to wpisać w zeznaniu podatkowym.

I pamiętaj:
Wynajem podnajmu musi być zatwierdzony przez właściciela.

Cześć Birgit,

dziękuję najpierw za pierwsze stanowisko.

Po pierwsze, wynajem podpodsufitki został zatwierdzony przez mojego wynajmującego.

Chciałbym pobierać łącznie o 200 € więcej czynszu, niż sam płacę za czysty czynsz. Z tej kwoty odliczam opłatę abonamentową, prąd i zużycie mebli, ponieważ mieszkanie jest w pełni umeblowane.

Jak teraz wprowadzić zysk? Nie wynosi on 200 €, ale 200 € minus X.

Nikt nie może pomóc?

Napisany przez verschaukelt
Cześć!

Po pierwsze odlicz koszty zużycia (prąd itp.)
Niemniej jednak: jeśli meble już są, to na razie nie możesz ich odliczyć. W przypadku wymiany lub remontu, możesz odliczyć tylko część kosztów związanych z wynajmem - pamiętaj o zachowaniu faktur!!!
Możesz również stworzyć rezerwę na utrzymanie, ale będziesz musiał ją zainwestować w określonym czasie.

Reszta stanowi niestety dochód podlegający opodatkowaniu.

Musisz dokładnie określić, ile powierzchni jest wynajmowane tylko na Twoje potrzeby, a ile na wspólne użytkowanie. Na podstawie tego będą rozliczone koszty eksploatacyjne proporcjonalnie. Ja musiałem nawet dołączyć rysunek za pierwszym razem i oznaczyć odpowiednie powierzchnie.

dzień dobry!

Więc najpierw odlicz koszty zużycia (prąd itp...)
Niemniej jednak: Ponieważ meble są już dostępne, na razie nie możesz niczego odliczyć. Przy zakupie nowych mebli lub remoncie będziesz mógł odliczyć część kosztów związanych z wynajmem - pamiętaj o rachunkach!!!!
Możesz również utworzyć rezerwę na bieżące utrzymanie, ale będziesz musiał ją zainwestować w określonym czasie.

Reszta będzie niestety opodatkowana.

Musisz dokładnie podać, jaką część powierzchni jest wynajmowana do użytku indywidualnego, a jaką do użytku wspólnego. Na tej podstawie możesz także obliczyć proporcjonalne koszty dodatkowe. Nawet musiałem za pierwszym razem dołączyć rysunek i zaznaczyć odpowiednie obszary.

dzień dobry.

Więc mieszkanie będzie całkowicie wynajęte. Wszystko, co jest w nim, czyli meble, urządzenia kuchenne itp.

Czyli mam wpisać do zeznania podatkowego tę część kosztów, która zostaje odjęta, tak jak prąd itp.? Czyli moją czystą zysk?

Napisany przez verschaukelt
OK, przy podnajmie przyjąłem pokój.

Otrzymujesz dochód bez kosztów dodatkowych i eksploatacyjnych - pomniejszony o koszty konserwacji, zarządzania oraz oczywiście część, którą przekazujesz właścicielowi nieruchomości. To będzie przychód z podnajmu, który musisz opodatkować.

Jeśli wynajmujesz, zawsze powinieneś ponosić koszty, inaczej się nie opłaca...

Oczywiście Twój najemca potrzebuje nowego materaca do łóżka, a także trzeba jeszcze kupić ekspres do kawy... i w przyszłym roku będzie potrzebny nowy telewizor....????

Napisany przez Hautnah
Na początek weź formularze zeznań podatkowych do ręki. Zobaczysz, że to wcale nie jest takie trudne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata