Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy można odliczyć koszty telefonu mimo przyznanej zniżki?

Napisany przez sen-me
Cześć,

mam umowę na telefon służbowy z prywatnym użytkowaniem.
Teraz przedłużyłem tę umowę i dostałem zwrot w wysokości 90 €, czy muszę to zaksięgować jako dochód? I jeśli tak, to czy całość czy tylko 80% z tego?

A jeśli nie muszę tego zaksięgować jako dochód, czy mogę nadal odliczyć te koszty jako podatek od wartości dodanej, pomimo posiadania tego środka?

Z góry dziękuję.

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

nie & nie.

1. kredyt nie jest traktowany jako dochód... przecież nie masz go do dyspozycji oprócz na rachunek za telefon. Ostatecznie można powiedzieć, że do kwoty 90 euro wszystko jest bezpłatne. Jednak jeśli ktoś płaci za twoje koszty telefoniczne i tym samym depozytuje kredyt, to już inna sprawa.

2. Nie możesz odliczyć kosztów, które są związane z kwotą 90 euro... Decydujący jest końcowy rachunek i jeśli wynosi on 0,00 albo więcej, nie ma kosztów do odliczenia. Tutaj również ma to inne znaczenie... na przykład gdybyś wcześniej opłacił fakturę i tym samym wyłożył własne pieniądze.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez sen-me
Ah rozumiem, dziękuję bardzo

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata