Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy DKB ponownie akceptuje Maestro?

Napisany przez mp3joker
Cześć

Aktualnie trochę się zdziwiam. Moja karta Maestro była uszkodzona, więc złożyłem wniosek o nową kartę online. Spodziewałem się otrzymania karty VPay jako zastępstwo, ponieważ słyszałem, że DKB teraz wydaje karty VPay zamiast Maestro. Ku mojemu zdziwieniu i radości otrzymałem jednak nową kartę Maestro ważną do 12/17. Czy bank wrócił do karty Maestro? Czy może to dlatego, że nowa karta była zastępcza, więc ponownie była to Maestro? Moja oryginalna karta miała ważność do 12/13. Pozdrowienia Michael

Napisany przez theFloyd
Jako klient banku DKB, nigdy nie miałem jeszcze karty VPay :-)

Napisany przez 2Escorpio
Hej

DKB zmienia się stopniowo, a jeśli nie jesteś jeszcze wśród klientów, otrzymasz nadal kartę Maestro. Karta zostanie pewnego dnia po prostu wymieniona.

DKB poświęca sporo czasu na tę zmianę, prawdopodobnie zauważyli, że jest to duży krok wstecz. Wydaje mi się, że będą dalej polegać na VPay i czekają tylko, aż ta forma płatności będzie bardziej rozpowszechniona w UE.

Dla mnie skandalem jest to, że to w ogóle wprowadzili... z możliwości płacenia praktycznie na całym świecie do nawet jeszcze nie na poziomie europejskim oO. Niektóre Volksbanki są jeszcze bardziej radykalne i oferują tylko Cirrus... Dzięki temu można tylko płacić na bramkach autostradowych i wypłacać gotówkę za granicą.

Więc ja bym od razu zmienił bank, gdyby zamienił mi Maestro na VPay.

Pozdrawiam esco

Napisany przez mp3joker
Jak już wspomniałem, nie byłbym zbyt zadowolony, jednak teraz mam przynajmniej urlop wychowawczy do grudnia 2017. Trochę by mnie to zasmuciło, gdybym teraz stracił jeszcze kartę debetową. Moja Raiffeisenbank niestety przeszła na VPAY. Póki jest się w Europie Środkowej, można się z tym całkiem dobrze obejść, ale będąc często w Rosji, USA lub gdziekolwiek indziej, zwłaszcza w Rosji, gdzie często akceptowane są tylko karty debetowe (Maestro), a karty kredytowe są rzadziej używane, i od czasu do czasu w USA, na przykład w Aldi USA, będę musiał chyba aktywować moją kartę z Deutsche Bank. Mam nadzieję, że ta sytuacja się nie zmieni.

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

nie, nie masz karty płatniczej Maestro. Karty są wymieniane, gdy przypada klientowi / etapie. Dlatego karta Maestro jest dezaktywowana po krótkim równoległym okresie.

Nigdy nie byłem w Aldi w Ameryce... nawet nie chodzę do Aldi w Niemczech... Jednak bardzo by mnie zdziwiło, gdyby akceptowali Maestro, ale nie Visa / Mastercard. Banki w Ameryce w 99% przypadków wydają tylko karty Visa / Mastercard jako kredytowe, debetowe, ładowane lub przedpłacone... ale nie karty Maestro... dlatego bardzo by mnie to zdziwiło, gdyby Aldi używało systemu, którego banki w USA w ogóle nie wydają jako karty.

Ponadto opłaty za transakcje Visa / Mastercard w USA są tańsze procentowo niż za transakcje Maestro. Tutaj opłata za transakcje Visa / Mastercard jest droższa niż za Maestro.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez mp3joker
Cześć,

w przypadku ALDI USA

www . aldi . us/us/html/company/shopping_smarter_3184_ENU_HTML.htm

Tego, co akceptuje ALDI, należy płacić gotówką, bonami żywnościowymi/kartami EBT oraz kartami debetowymi opartymi na PIN - to dla nas najtańsze formy płatności i dla Państwa najszybsze.

Nie chciałem w to wierzyć, gdy poszedłem do ALDI w Detroit i chciałem zapłacić kartą Mastercard. Ale to się faktycznie sprawdziło: Nie akceptują ani VISA, ani Mastercard, a jedynie Maestro, która w USA nie jest tak powszechna, choć jednak istnieje.

Muszę przyznać, że byłem trochę ciekawy, co mają w amerykańskim ALDI, dlatego po prostu wszedłem. Jednakże nie warto, mają głównie opakowania zbiorcze. Było to jednak kluczowe doświadczenie zobaczyć, że nawet w USA można płacić tylko kartami debetowymi, a nie kredytowymi, czego absolutnie nie oczekiwałem w tym kraju. Drugi raz to samo przytrafiło mi się w innym sklepie - akceptują tylko Visę Debit lub Maestro, nie Visa Classic ani Mastercard, jednakże w Beatty, NV.

Napisany przez 2Escorpio
Wyjaśnienie na stronie internetowej Aldi nie jest zbyt informatywne, ponieważ karty debetowe Visa to również Debit i wymagają podania PIN-u (jeśli terminal tego wymaga).

Tak, w USA są także karty Maestro... dlatego napisałem w 99% Visa i Mastercard. Karty Maestro są jednak wydawane osobom o słabych warunkach finansowych... na pewno otrzyma ją także biznesmen, który często podróżuje po Europie, jako drugą kartę.

W Niemczech sprawa kart płatniczych i zdolności kredytowej jest dość prosta...

Dobra zdolność kredytowa = Karta kredytowa i karta debetowa
Kwestionowana zdolność kredytowa = Tylko karta debetowa
Zła zdolność kredytowa = Czasami tylko karta usługowa do wypłat z bankomatu, ale brak możliwości płatności kartą.

W USA istnieje więcej wariantów... poczynając od dobrej zdolności kredytowej aż po złą.

Visa / Master karta kredytowa z możliwością spłaty ratalnej
Visa / Master karta kredytowa z tygodniowym obciążeniem konta bankowego
Visa / Master karta debetowa... porównywalna z kartą debetową / podniesiony relief
Visa / Master karta debetowa... porównywalna z kartą debetową / bez podniesionego reliefu
Maestro / Visa Electron

Istnieją także karty prepaid, ale raczej nie oferowane przez bank... to bardziej karty na prezenty i zabawy.

To że w USA nie otrzymuje się karty płatniczej tak jak w Niemczech, raczej nie jest przypadkiem... Także same karty Visa / Master Debit różnią się między sobą... niektóre sprawdzają stan konta bezpośrednio... inne mają Limit X do momentu sprawdzenia stanu konta itd. Tak samo jest z kartą debetową

Pozdrawiam, esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata