Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestowanie pieniędzy - gdzie i jak najlepiej?

Napisany przez SubZero
hi,

jestem nowy tutaj na forum i od niedawna interesuję się tematem pieniędzy i finansów, który wcześniej miał dla mnie raczej poboczne znaczenie (dlaczego tak właściwie). Przeczytałem książki reichtum kann man lernen i cashflow-quadrant autorstwa Roberta Kyosaki, które zmieniły moje podejście i sposób myślenia o pieniądzach. Niemniej jednak nadal jestem nowicjuszem w tej dziedzinie i chętnie przyjąłbym przydatne wskazówki dotyczące budowy prywatnego majątku.

Obecnie podejmuję następujące kroki w celu zabezpieczenia na przyszłość:
- od lata 2011 miesięcznie wpłacam 100€ na moje konto emerytalne Riester
- od lutego 50€ miesięcznie na fundusz emerytalny Klinikrente
- konto oszczędnościowe (diba) od 2003 roku, od marca wpłacam miesięcznie 250€ (aktualnie niestety tylko 1% oprocentowania)

Chciałbym zbudować pasywne dochody lub aktywa majątkowe. Ponieważ nie jestem zorientowany w kwestiach prawnych i podatkowych w Niemczech, chętnie przyjąłbym pomoc od osób podobnie myślących ^^

pozdrawiam, subzero

Napisany przez soundjunk
A więc, jak wygląda twoja skłonność do ryzyka? Jakie wahania może mieć inwestycja lub jaką różnicę możesz zaakceptować, aby nadal spokojnie spać. Na co ma być przeznaczone to pieniądze? Jak długo możesz przeżyć z twoich oszczędności? Jak długo pieniądze mogą dla ciebie pracować? Jaka jest twoja sytuacja z dyspensą podatkową? Jakie doświadczenia zdobyłeś w handlu papierami wartościowymi?
Czy mieszkasz na wynajem czy posiadasz nieruchomość? Jeśli pierwsze jest prawdziwe, czy masz pragnienie posiadania nieruchomości?

Napisany przez SubZero
Cześć,

dzięki za szybką odpowiedź, ale mówisz do mnie nadal po chińsku ^^ Nie znam się na papierach wartościowych, ale chciałbym to zmienić. Nawet nie wiem, co to jest ograniczenie zlecenia zwolnienia (jak mówię, jestem nowicjuszem). A co do szerokości pasma i skłonności do ryzyka, szczerze mówiąc, nie mam pojęcia. Mieszkam na wynajętym mieszkaniu.
Uważam, że cała ta kwestia finansowa jest nadal bardzo niejasna i chciałbym mieć ogólny pogląd na różne możliwości, jakie istnieją.

Napisany przez soundjunk
Jakie wnioski wyciągnąłeś z książek?

Edycja: i spróbuj proszę odpowiedzieć na pozostałe pytania

Napisany przez SubZero
Zdobyłem świadomość, że również działam z lęku, czyli działam ostrożnie, chcąc mieć pewne miejsce pracy i być zależnym, ponieważ jest to mój jedyny źródło dochodu. Należy zawsze być gotowym do nauki we wszystkim, co się robi. Tylko ten, kto ciągle się uczy, idzie naprzód. Należy stymulować swój umysł (jak to osiągnąć), zamiast mówić, że nie mogę tego osiągnąć. Nie chcę pracować do końca mojego życia, chcę osiągnąć niezależność finansową. Majątek, który chcę zbudować, ma mi umożliwić kiedyś przestać pracować, a jedynie pracować, gdy chcę, oraz pomnażać go dalej. Nie wiem, jak długo moje pieniądze będą pracować dla mnie. Muszę najpierw doprowadzić do tego, żeby zaczęły pracować dla mnie. Ze swoimi obecnymi rezerwami nie poradziłbym sobie pół roku.

Napisany przez Ravemaster84
No cóż, piszesz, że pieniądze powinny kiedyś pracować dla ciebie.

Teraz zróbmy sobie małe porównanie z fikcyjnymi liczbami: Potrzebujesz 1500 euro miesięcznie na normalny standard życia, więc aby utrzymać swój standard bez konieczności pracy, potrzebujesz 18 000 euro odsetek rocznie. Zakładając, że otrzymujesz 2% odsetek od bezpiecznej lokaty, bez podatków potrzebujesz 900 000 euro, aby pewnie zainwestować i otrzymywać te 1500 euro miesięcznie.

Teraz dodajmy do tego rzeczywistą kwotę: Twoje oszczędności na koncie oszczędnościowym w DiBa. Aby zaoszczędzić 900 000 euro, musiałbyś oszczędzać (bez odsetek) przez ponad 3000 miesięcy / 250 lat. Zauważasz o co chodzi?

To, co mam na myśli (i co miał na myśli również soundjunk): Z kwotą 250 euro miesięcznie i bezpieczną inwestycją, jak lokata bankowa, nie będziesz w stanie utrzymać się z odsetek. Z kwotą 250 euro miesięcznie i bardzo ryzykownymi inwestycjami, jak ruletka czy Blackjack, mógłbyś odnieść sukces. Ale zawsze wiąże się to z ryzykiem i może się nie udać.

Zasada ogólna: Mniejsze ryzyko = mniejsze korzyści, większe ryzyko = większe korzyści (albo szansa na nie)

Napisany przez SubZero
Cześć ravemaster 84,

nie powiedziałem nigdy, że chcę lub mogę osiągnąć majątek tylko poprzez oszczędzanie. To są rzeczy, które już teraz robię. Potrzebuję jednak innych możliwości generowania znacznie większego pasywnego dochodu. Moja wiedza na temat finansów kończy się tutaj. Chcę po prostu wiedzieć, co jeszcze mogę zrobić i jak to zrobić, co jest opłacalne itp. Czy warto grać na giełdzie papierami wartościowymi? Czy powinienem inwestować w otwarte Fundusze inwestycyjne? Czy powinienem kupić Dom/mieszkanie, które wynajmę? Jeśli tak, jak to zrobić i na co zwrócić uwagę?

Napisany przez soundjunk
Zróbmy to łatwiej:
Idź do swojego banku domowego lub pośrednika, powiedz im o swoich zamiarach i pokaż nam tutaj propozycje rozwiązania. Dzięki temu będziesz miał większy ogląd sytuacji i już kilka podstaw ustalonych.

Napisany przez zen_holger

doszedłem do wniosku, że także działam z lęku, czyli idę na pewniaka, chcąc mieć pewną pracę i w ten sposób jestem od tego zależny, bo to mój jedyny źródło dochodu.
...
majątek, który chcę zbudować, powinien być dla mnie takim celem, aby pewnego dnia przestać pracować, a jedynie wtedy, gdy będę chciał, i żeby go naturalnie powiększać. Nie wiem, jak długo moje pieniądze mogą dla mnie pracować. Muszę najpierw doprowadzić do tego, żeby pracowały dla mnie. Z moimi obecnymi rezerwami nie przetrwałbym pół roku.

Cześć Sub-Zero,

uważam, że już robisz dość dużo rzeczy dobrze:
1. Dostrzegasz, że lęk stoi ci na drodze.
2. Chcesz, aby pieniądze pracowały dla ciebie, abyś nie musiał tego robić wiecznie.

Jednak trochę sam ze sobą się sprzeciwiasz, jeśli chodzi o swoje miejsce pracy: widzisz, że to twoje jedyne źródło dochodu, ale jednocześnie uważasz je za pewne?

Co możesz zrobić praktycznie?
1. Zwiększ awaryjną rezerwę (do około miesięcznych dochodów netto). Zacznij oszczędzać głównie na to. Dzięki temu będziesz mieć całkiem niezły poduszkę, jeśli kiedyś okaże się, że twoje miejsce pracy jednak nie jest takie pewne. Jeśli stracisz pracę, będziesz miał co najmniej 6 miesięcy na spokojne poszukiwanie czegoś nowego.

2. W długoterminowym budowaniu majątku, w moim skromnym zdaniem, wchodzą tylko nieruchomości i/lub portfel papierów wartościowych.

Przy kwotach, jakie możesz/masz zamiar inwestować miesięcznie, może wystarczyć to na małe mieszkanie na własność. Potrzebujesz na to kredytu. Chciałbyś to zrobić? Masz ochotę grać w inwestora?
Jeśli to mieszkanie pozostanie twoją jedyną wartością majątkową, masz tzw. ryzyko koncentracji: wszystko na jednej karcie (nieruchomość).

Portfel papierów wartościowych: im jesteś młodszy, tym wyższy powinien być udział akcji. Jeśli masz jeszcze przed sobą 30-40 lat życia zawodowego, to eerządując po polsku, jest obojętne, czy giełdowe indeksy czasami idą na dno. Długoterminowo zawsze się to wyrównuje i masz najwyższą stopę zwrotu ze wszystkich klas aktywów inwestycyjnych.

Na razie zapomnij o pasywnych dochodach i życiu z odsetek itp. Zajmij się długoterminowym maksymalnym wykorzystaniem zarobionych pieniędzy. To już wystarczająco trudne. Ale możliwe!

Napisany przez Hautnah

Witaj Sub-Zero,

Moim zdaniem już wiele rzeczy robisz dobrze:
1. Zauważyłeś, że strach stoi ci na drodze.
2. Chcesz, aby pieniądze pracowały na ciebie, abyś nie musiał tego robić wiecznie.

Jednak trochę sobie zaprzeczasz w kwestii swojego miejsca pracy: widzisz, że jest to twoje jedyne źródło dochodu, ale uważasz je jednocześnie za pewne?

Co możesz zrobić w praktyce?
1. Zwiększ swoje rezerwy awaryjne (do około miesięcznej pensji netto). Zacznij oszczędzać głównie na ten cel. Dzięki temu będziesz miał dość dużą poduszkę, jeśli kiedyś okaże się, że twoje miejsce pracy nie jest już takie pewne. Jeśli stracisz pracę, będziesz miał co najmniej 6 miesięcy na spokojne poszukiwanie czegoś nowego.

2. W długoterminowej budowie majątku, moim zdaniem, w grę wchodzą tylko nieruchomości i/lub portfel papierów wartościowych.

Przy kwotach, jakie możesz/masz zamiar inwestować miesięcznie, może to wystarczyć na małe mieszkanie własnościowe. Będziesz potrzebował kredytu. Czy chcesz to zrobić? Masz ochotę być wynajmującym?
Jeśli to mieszkanie pozostanie twoim jedynym aktywem, będziesz miał tzw. ryzyko skupione: wszystko na jednej karcie (nieruchomości).

Portfel papierów wartościowych: im młodszy jesteś, tym wyższy powinien być odsetek akcji. Jeśli masz przed sobą jeszcze 30-40 lat pracy zawodowej, to zrozumiesz, że nieważne, czy giełdy akcji czasami przechodzą na głębokie wody. Długoterminowo zawsze to się wyrównuje i uzyskasz najwyższy zwrot z inwestycji spośród wszystkich klas aktywów.

Na razie zapomnij o pasywnym dochodzie i życiu z odsetek itp. Zajmij się długoterminowym maksymalizowaniem zysków z zarobionych pieniędzy. To już dużo wymaga, ale jest wykonalne!

brzmi to wszystko dobrze i pięknie, ale jak powinien on zabrać się za to z portfelem papierów wartościowych? Pójść do najbliższego doradcy bankowego?

@hautnah

Also, doradca bankowy nie byłby moim pierwszym wyborem.

W zasadzie jest to podobne do prowadzenia samochodu: albo prowadzi się samemu, albo ktoś inny (doradca) prowadzi, a ty siedzisz obok na fotelu pasażera.

Ten, kto chce prowadzić sam (bo to bardziej przyjemne i daje niezależność), musi nauczyć się prowadzić samochód. Każdy może jechać jako pasażer.

SubZero ma czas, bo chce/powinien najpierw zbudować swoje konto na czarną godzinę. Dopóki tego nie osiągnie, może spokojnie zapoznać się z tematyką giełdową.

Ponieważ nie ma idealnego momentu na wejście (i wyjście) na giełdzie, nie ma znaczenia, kiedy zacznie się inwestować. Oczywiście, im wcześniej, tym lepiej. Ale nie przed zrozumieniem, co się robi.

Zwiększając zrozumienie zależności, strach przed popełnieniem błędu i strata pieniędzy będzie mniejszy.

Istnieją dobre książki na ten temat (np. autorstwa Gerd Kommera), a na reklamowanie mojej strony internetowej zrezygnuję w tym miejscu.

Napisany przez Hautnah
Ma sens to, co mówisz. Którą z Kommerów masz na myśli?

p.s. już słyszałem o dostępach do rachunku DEMO, gdzie można kupować akcje wirtualnym pieniądzem. Czy znasz coś takiego?

Zacząłbym od Souverän investieren mit Indexfonds und ETFs.

Po pierwszej decyzji, czy chce się inwestować na giełdzie czy nie, następne istotne pytanie brzmi: Czy kupować poszczególne akcje czy raczej fundusze?

Osobiście uważam, że fundusze (ETF-y) są najlepszym rozwiązaniem dla niedoświadczonych inwestorów i dla tych, którzy nie traktują inwestycji jako hobby.

Dlaczego?

Fundusze automatycznie zapewniają pewien poziom dywersyfikacji ryzyka, już od pierwszej zakupionej jednostki. Ryzyko niewypłacalności, które oznacza, że akcja może stać się bezwartościowa z powodu upadłości przedsiębiorstwa, jest w ten sposób znacznie zredukowane, ponieważ w funduszu znajdują się inne akcje, które mogą zrekompensować stratę.

Znaczący nakład pracy, aby osiągnąć ten sam poziom dywersyfikacji ryzyka (rozszerzenia portfela) poprzez poszczególne akcje, jest wysoki (i kosztowny).

Aby w ogóle wybrać akcję do zakupu, konieczny jest pewien wkład pracy badawczej. Należy znać pewne wskaźniki, w tym finansowe (obrotowe) wskaźniki przedsiębiorstw. Większość inwestorów przecenia swoje umiejętności w wyborze prawidłowych papierów wartościowych (overconfidence bias).

Ostatecznie nie można powiedzieć, czy na wygodnej inwestycji w fundusze wyjdzie więcej zysku niż przy inwestowaniu w poszczególne akcje. Stąd moje argumenty jako hobby. Jeśli nie znajdziesz nic ciekawszego niż zajmowanie się sprawozdaniami spółek akcyjnych i uważasz, że masz większą wiedzę niż większość inwestorów na giełdzie (90% z nich to instytucjonalni inwestorzy, czyli duże banki, firmy ubezpieczeniowe i inne instytucje finansowe), to kup poszczególne akcje.

Dla pozostałych, notowane na giełdzie fundusze indeksowe są prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem.

Moim zdaniem konto DEMO ma sens tylko wtedy, gdy chcesz spekulować, czyli szybko kupować/sprzedawać/kupować/sprzedawać... Jeśli chcesz budować majątek na dłuższą metę, powinieneś myśleć w okresach 20-40 lat. Przez tak długi czas nie chciałbyś prowadzić konta DEMO, prawda?

Napisany przez SubZero
Przepraszam za moje późne odpowiedzi i dziękuję za szczegółowe odpowiedzi! To prawda, że mam jeszcze wystarczająco dużo czasu, aby długoterminowo zbudować sobie ładne majątek. Mam teraz 28 lat i nie chcę polegać wyłącznie na swoim miejscu pracy jako źródle dochodu. Ponieważ od lat interesuję się alkoholami i drinkami, a teraz mam spore doświadczenie w tej dziedzinie, zacząłem inwestować w whisky, które najprawdopodobniej, albo nawet gwarantowane, wzrosną wartość w ciągu najbliższych 5-10 lat. Oczywiście, nie zarobię na tym majątku, ale przynajmniej za 10 lat będę mieć zbudowany mały zapas. Chciałbym być wynajmującym, ale nie znam się na wszystkich prawach i przepisach z tym związanych. Innymi słowy, nie wiem, co oznacza być wynajmującym i co muszę zrobić w związku z tym. inwestowanie w akcje wydaje mi się interesujące, tylko pytanie ile czasu to zajmie, jeśli zajmę się tym sam (a chcę!) i jak trudno jest nauczyć się handlu na giełdzie.

ponieważ od lat zajmuję się alkoholami i drinkami i mam już dość dobre pojęcie o tej dziedzinie, zacząłem inwestować w whisky, które bardzo prawdopodobnie wzrosną lub wzrosną wartość w ciągu najbliższych 5-10 lat. Oczywiście, nie zarobię fortuny, ale po 10 latach na pewno będę mieć przez to zbudowany mały zapas.

Ok, przyznam, że nie mam pojęcia o whisky, ale jedno jest pewne: opisujesz tutaj klasyczny spekulacyjny interes. Whisky przez następne 10 lat nie zarobi dla ciebie ani grosza, ale będzie stać na półce i bardzo prawdopodobnie wzrośnie wartość. Tę wzrostową wartość chcesz zrealizować za 10 lat, sprzedając butelki, czyli zamieniając ją na pieniądze.

Od siebie jednak polecam raczej inwestowanie pieniędzy niż spekulację.

Jaka jest różnica?

Przy inwestycji wkładasz pieniądze w kapitał produkcyjny. Są to aktywa takie jak akcje czy nieruchomości, które przynoszą ci bieżące dochody (dywidendy lub wpływy z wynajmu), które z kolei możesz reinwestować, aby generować dalsze dochody.

Metafora budowania majątku poprzez inwestowanie działa jak budowanie bałwana. Zaczynasz od małej kuli, a za każdym obrotem więcej śniegu przylega do kuli, co sprawia, że staje się ona coraz większa i większa.

Spekulacja natomiast ma na celu wyłącznie wzrost wartości, generowanie regularnych dochodów nie odgrywa w tym przypadku roli. Czy to złoto czy whisky: oba bezczynnie leżą i czekają, podobnie jak ich właściciel na wzrost wartości. To może nastąpić, ale nie musi.

Dlatego mówi się on się przespekulował. Słyszałeś kiedykolwiek, że ktoś zainwestował się zbyt mocno?

Cytat od SubZero

inwestowanie w akcje wydaje mi się interesujące, to tylko pytanie ile czasu zajmie mi samodzielne zajmowanie się tym (co chcę robić!) i jak trudne jest nauka handlu na giełdzie.

Bardzo dobrze, że chcesz sam się tym zająć. To zdecydowanie już jest właściwe podejście!

inwestowanie w akcje nie oznacza zresztą, że musisz nimi handlować. Jeśli chcesz budować majątek na dłuższą metę, najlepiej jest jak najmniej handlować w sensie Kupna i Sprzedaży. Lepiej trzymać wyselekcjonowane akcje lub udziały w funduszach jak najdłużej.

To wszystko jednak trudno uchwycić w trzech zdaniach. Jeśli interesuje cię giełda i chcesz dowiedzieć się o podstawach, zajrzyj na moją nową darmową książkę elektroniczną giełda dla początkujących. Znajdziesz ją na mojej stronie internetowej, patrz sygnatura (musisz być zalogowany, aby zobaczyć sygnaturę).

Napisany przez wohindamit

Ok, kenne mich mit Whiskys zugegeben nicht aus.

tutaj otrzymają Państwo pomoc lub po prostu sprawdź dla małego wprowadzenia.

Uważam tę dyskusję za bardzo interesującą i zgadzam się, że jako początkujący najlepiej inwestować w ETF-y. Mam surowce i whisky, ale wyłącznie jako dodatek do dywersyfikacji ryzyka. Zgadzam się jednak z SubZero, że obecnie prawdopodobnie nie można niczego zepsuć, jeśli chodzi o zachowanie wartości za pomocą whisky, pod warunkiem przestrzegania kilku podstaw. A w obecnym krajobrazie zainteresowania procentowe to już coś.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata