Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Odradzamy/Uważaj na DSL BANK WHEN POSTBANK)

Napisany przez lemanta
Cześć,
chciałbym ostrzec wszystkich, którzy finansowali się przez Bank DSL.
Bank DSL należy do banku Postbank, który również dokonuje obliczeń dla nich.
Proszę zawsze sprawdzać otrzymane zestawienia salda/wypłaty oraz obliczenia odsetek.
Już po raz drugi zdarzyło się, że pracownicy Banku DSL źle zsumowali nasze pobrane kwoty kredytów.
Oczywiście zawsze na naszą niekorzyść. W sierpniu 2012 roku nie przyznano nam żadnych kwot z informacją, że limit kredytowy został wyczerpany.
Dopiero po długich dyskusjach i dzięki mojej własnej dobrej księgowości Bank DSL po miesiącu stwierdził, że źle zsumował kwoty wypłat.

Teraz w styczniu 2013 otrzymaliśmy zestawienie wszystkich kwot wypłat/zestawienia salda, które również okazało się błędne, na naszą niekorzyść.

Również to zwróciłem uwagę z informacją z wczoraj, że przykro im, że Bank DSL ponownie błędnie obliczył końcowy wynik.

Jak to w ogóle możliwe, że coś takiego dzieje się w banku??????

To dla banku jest absolutnie nie do przyjęcia.

Napisany przez marty
To była kpina, opuściłem dawną Deutsche Postbank, ponieważ nie chcieli udzielić mi kredytu (tylko kilka tysięcy) na naszą ślub. Mimo braku wpisów w rejestrze dłużników, wykorzystanego debetu i regularnych wpływów z wynagrodzenia. Sprawdź, czy możesz spłacić ten kredyt DSL w inny sposób (zmieniając bank)?

Napisany przez obelix
Cześć,

z trudnością ocenić to z odległości. Oczywiście rachunki muszą być poprawne i poprawne. Dlaczego tam doszło do błędów???

Osobiście nie doświadczyłem tego - nawet w konkretnym przypadku z bankiem DSL. Niemniej zawsze trzeba być czujnym i kontrolować.

@marty; zawsze są powody, dla których bank negatywnie ocenia wniosek o kredyt. Najczęściej słusznie.

Napisany przez vwguenni
DSL-Bank? Nigdy więcej. Przy każdym wniosku o wypłatę pojawia się nowe żądanie dotyczące jakiegoś dowodu.
Cała ta taktyka opóźniania. Mogę tylko odradzić pójście do tego banku.
Teraz chciałbym zrezygnować, ale jestem związany na 10 lat. Już teraz wiem, że nie otrzymam od nich refinansowania.

Napisany przez NaTwoim13
@vwguenni

Czy twoje finansowanie odbyło się za pośrednictwem pośrednika?

Napisany przez vwguenni
Tak, mam. Do tej pory miał dobre doświadczenia z DSL i bardzo jest zaskoczony, że teraz w ogóle nie działa.

Napisany przez NaTwoim13
Co nie działa?

Jest znane, że DSL Bank ma trudności z punktualnością i szybkością pierwszej wypłaty, ale jeśli już ruszy, to działa.

Zazwyczaj brakuje dokumentów, których pośrednik nie sprawdził przed wypłatą. Pośrednik powinien szybko zauważyć, czego jeszcze brakuje, lub co jest błędnie oznaczone jako brakujące, wtedy można szybko interweniować i poprawić w zatwierdzającym oddziale, lub wyjaśnić. Jednak jeśli zaczynam z tym 3 dni przed wypłatą, to może szybko pójść coś nie tak.

Również może być trudno, jeśli pośrednik złoży błędne wnioski, czy to celowo czy nieumyślnie i warunki wypłaty nie mogą być spełnione (np. muszle podczas remontu i modernizacji, aby obniżyć stopień obciążenia nieruchomości).

W przypadku częściowej wypłaty jest to zazwyczaj dość proste, powinno zawsze dobrze przebiegać. Faktura, polecenie płatnicze i gotowe. W przypadku własnej pracy, gdzie DSL Bank jest bardzo wyrozumiała i wypłaca 10 000 do 15 000 euro z góry na konto DN (zazwyczaj wymaga się, aby kapitał własny był priorytetowo wykorzystany na cenę zakupu i koszty uzyskania nieruchomości), przy następnym żądaniu płatności na konto należy dostarczyć dowód (poprzez zdjęcia, rachunki opłacone osobiście lub kwity od pracowników budowlanych), że poprzednia wypłata została zainwestowana na zwiększenie wartości domu.

Napisany przez vwguenni
W teorii całkiem proste, ale w praktyce trudne do zrealizowania.
Najpierw odpowiedni pracownik/sprawozdawca nie jest na swoim miejscu, potem jest chory, potem na szkoleniu, musi być też urlop itp. itd.
Nie ma zastępstw, nikt nie zajmuje się akta innego. Dodatkowo osoby na drugim końcu linii są niezwykle nieprzyjazne.
Pustynia usługowa w Niemczech? Uwaga, Klient grozi pracą? W takim razie lepiej trzymać się z daleka. To może oznaczać stres przy patrzeniu do akt budowlanych.

Trzeba przyznać, że coś poszło nie tak przy przekazaniu dokumentów przez notariusza do banku.
Chociaż, kto powierzył notariuszowi protokołowanie? Dokładnie agent nieruchomości z firmy nieruchomości Postbanku. Ktoś tu ma złe zamiary.
Dla mnie tylko irytujące, ponieważ prace na budowie nie mogą iść dalej, ponieważ brakuje pieniędzy na rzemieślników. Ci przyjdą tylko wtedy, gdy przynajmniej zostanie dokonana zaliczka.
Ale jak to ma działać, jeśli płatności są opóźnione/odkładane?

Każdy, kto mnie zapyta, usłyszy odpowiedź, która nie będzie miała dobrego zdania o DSL.

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, ale Pani uwaga krytyczna nie dotyczy ogólnie banku DSL! Proszę skontaktować się z notariuszem, z agentem nieruchomości. Tego drugiego nie powierzyłbym kwestiom notarialnym, wolę załatwić to samemu lub klient powinien załatwić.

Najpierw odpowiedni pracownik/urzędnik nie jest na swoim stanowisku, potem jest chory, potem na szkoleniu, na wakacjach...

W przypadku banku DSL w Hameln na pewno nie będą to jakiekolwiek przeszkody w wypłatach i szczerze mówiąc, jeśli finansowali się Państwo poprzez pośrednika finansowego, to powinni od niego tego zażądać, ponieważ może, musi i powinien załatwić te sprawy szybko i sprawnie!

Jeśli jednak warunki wypłaty nie są spełnione - tutaj wygląda na kwestie notarialne - to bank DSL nie wypłaci środków i nie będzie za to odpowiedzialny, ponieważ żaden bank by wtedy nie wypłacił. Poza tym pośrednik finansowy od razu zauważy, gdy warunki nie są spełnione i wie też, kiedy będą dokonywane wypłaty!

Napisany przez vwguenni
Bronią Państwo DSL bardzo zaciekle. Czy mają Państwo osobiste powiązania?

Moje doświadczenie oraz doświadczenie mojego maklera finansowego są inne. Niestety. Chciałbym skoncentrować się na mojej budowie, co jest niemożliwe, ponieważ obecnie muszę tylko przekładać spotkania i już zlecone zlecenia.

Wszystko kosztem moich nerwów i moich pieniędzy. Jeśli znają się Państwo na DSL, mam pytanie:

Czy mogę pozwać DSL o odszkodowanie za opóźnione wypłaty?

Chętnie usłyszę od Państwa.

Napisany przez vwguenni
Jeszcze kilka informacji tła:
Umowa pożyczki zawarta pod koniec listopada 2015 roku
Protokołowanie przez notariusza 08.12.2015
Cena zakupu 118 000 €
Moje wkład własny 116 000 €
Moja płatność w wysokości 68 000 € z dnia 15.12.2015
Płatność pozostałej kwoty w wysokości 50 000 € przez DSL do dzisiaj niezrealizowana.
Pierwsza rata na prace konserwatorskie w wysokości 30 000 € została wniesiona 06.01.2016.
Pierwsza informacja zwrotna dotycząca wypłaty, dopiero po ponownym zapytaniu, 20.01.2016
Do dzisiaj brak reakcji, oczywiście poza proszę uzupełnić to i tamto....

Napisany przez OHenry
Nie mogę powiedzieć nic złego na temat rozliczenia z usługą DSL. Obecnie toczymy procedurę odwoławczą, ale mimo że sytuacja nie jest łatwa, kwartalne zestawienia sald (od lat) zgadzają się co do grosza z moją osobistą listą w Excelu - rozliczenia są poprawne i terminowe!

Napisany przez NaTwoim13
Nie mogę zrozumieć Państwa liczb, naprawdę kompletnie nie. Nawet jeśli podejmują wysiłek, by zmodernizować i odnowić nieruchomość, od kiedy w Banku DSL wystarczy tylko 68 000 euro z 116 000 euro kapitału własnego? Kapitał własny jest priorytetowy do użycia. Czy mają Państwo teraz 48 000 euro (po odjęciu lub uregulowaniu kosztów nabycia) na koncie? Faktycznie to niemożliwe.

Czy już zostało wysłane pismo dotyczące terminu płatności przez notariusza? Co notariusz tak naprawdę zaniedbał?

Najbardziej nie rozumiem chronologii zdarzeń. Koniec listopada: podpisanie umowy z DSL (zatwierdzenie lub złożenie wniosku?), 8 grudnia: spotkanie z notariuszem (nazywacie to protokołowaniem, zakładam, że było to spotkanie notarialne! Czy też ustalenie hipoteki??), a 15 grudnia: już zapłaciliście całą kwotę kupna, czy zaliczkę?

Jeśli spotkanie z notariuszem 8 grudnia dotyczyło ustalenia hipoteki, kiedy miało miejsce właściwe spotkanie notarialne??

Nie jestem w stanie zrozumieć tego wszystkiego, ani pod względem kwot, ani przebiegu czasowego.

Napisany przez wadi
Zaczęliśmy budować w 2012 roku. kredyt za pośrednictwem pośrednika w DSL Bank. Wszystko poszło bez problemów, ale na pewno też dzięki pośrednikowi. To on załatwił wszystko, co było potrzebne u producenta domów lub u nas. Omówił jeszcze raz z nami sytuację finansową i obliczył dodatkowe koszty. I tak dalej. Naprawdę się postarał. Oczywiście może to również wynikać z tego, że w naszym regionie wiele rzeczy nadal rozchodzi się za pośrednictwem „słowa ustnego”.

Nastąpiły problemy przy cesji. DSL Bank zrobił literówkę w nazwie firmy producenta domów. Ten, słusznie, nie zaakceptował cesji. Telefon do naszego pośrednika (w sobotę po południu) i po 48 godzinach sprawa była wyjaśniona. Oczywiście pośrednik musi też mieć odpowiedni zapał.

Wypłaty w DSL Bank bez problemu. Wysłano pismo z prośbą o wypłatę wraz z fakturą pocztą i zazwyczaj pieniądze były na koncie w ciągu 7 dni. Tylko przy ostatniej płatności DSL zażądał pozostałe dokumenty KFW przed wypłatą.

Napisany przez NaTwoim13
@wadi

Tak jest. W DSL Bank czasami zacina się, szczególnie w oddziale w Hameln przy punkcie wypłat, ale nie ma niczego, czego nie dałoby się rozwiązać, jak trafnie zauważyłaś i opisałaś, prawie wszystko zależy od pośrednika, zwłaszcza gdy coś się zacina.

Jeśli przestrzegane są wytyczne DSL Bank, opracowany jest z klientem dostosowany do kryteriów wydawania finansowania, rozsądnie opracowane zostały dokumenty finansowe, zrozumiale i kompletnie złożone, to DSL Bank jest jednym z wiodących banków na rynku hipotecznym. Obejmuje to warunki, realizację, możliwości wyboru i akceptację różnych małych filarów, które nie stoją tak dobrze podczas aplikacji.

Napisany przez wadi
Pytanie zawsze brzmi: Kiedy pośrednik otrzymuje prowizję?
Prawdopodobnie po zawarciu umowy lub upływie okresu odstąpienia, prawda?
Zazwyczaj potrzebujemy tylko jednego kredytu hipotecznego.
Więc tutaj również nie ma wiązania klienta.

Jeśli mieszkasz w okolicy, gdzie nie ma zbyt wiele marketingu szeptanego, to pośrednik nie musi się aż tak starać.

Na przykład, polecaliśmy naszego pośrednika dwóm zaprzyjaźnionym param.
Oni również przez niego sfinansowali swoje nieruchomości i są zadowoleni -> polecają dalej.

W naszym przypadku również źle się mówi o firmach, czyli złe doświadczenia szybko się rozchodzą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata