Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Doradztwo inwestycyjne

Napisany przez Markus92
Cześć,
W mojej sytuacji:
Jestem obecnym studentem i zastanawiam się, co zrobić, aby uzyskać z tego więcej.
Mam do dyspozycji 500 euro miesięcznie, z których nie ponoszę dodatkowych kosztów stałych.
Moje finanse obecnie wyglądają następująco:
- 8000 euro na koncie Cortal Consors Tagesgeld z oprocentowaniem 1,7% r./r. (na 12 miesięcy)
- 10000 euro na koncie Tagesgeld Postbank z oprocentowaniem 2,5% na 6 miesięcy
- 4500 euro na koncie oszczędnościowym Sparkasse Zuwachssparen z oprocentowaniem 4,5% r./r. do stycznia 2014 r.
- 3300 euro na koncie oszczędnościowym Sparkasse Zuwachssparen z oprocentowaniem 2,25% r./r. do stycznia 2015 r.
- 2500 euro na koncie bieżącym Sparkasse z oprocentowaniem 2% r./r. do 2500 euro

Moje skłonności do ryzyka oceniam jako niskie lub praktycznie zerowe, ponieważ te pieniądze zostały zaoszczędzone dla mnie przez moich dziadków, a sam w tym sensie nie zarabiam pieniędzy... (nie kwalifikuję się do Bafög).
Dlatego moje pytanie do was. Czy moje rozplanowanie pieniędzy jest sensowne? Macie jakieś propozycje poprawy?

Napisany przez Birgit
Cześć,

Na koncie bieżącym otrzymujesz 2% do 2500,-
Przy karcie kredytowej otrzymujesz 1,7%.

Dlaczego więc masz tylko 500,- na koncie bieżącym?
Wtedy miałoby to większy sens, aby mieć 2500,- na koncie bieżącym.

Birgit

Napisany przez Markus92
Tuż przed liczbą 500 brakowało cyfry 2.
Dzięki za uwagę!

Napisany przez soundjunk
Aktualnie wszystko jest w porządku, ponieważ oprocentowanie równoważy inflację. Po wygaśnięciu sytuacja staje się interesująca, gdy nie ma skłonności do ryzyka, ponieważ wtedy tracisz pieniądze. To ma miejsce gdy oprocentowanie i inflacja dalej pozostają w tej samej proporcji.

Napisany przez Markus92
Stopa inflacji wynosi obecnie prawie 2%. Aby ją zrównoważyć, musiałbym zainwestować w akcje/fundusze lub czy istnieją inne możliwości inwestycji? Czy istnieją fundusze, które są bezpieczne? Czy obligacje korporacyjne nie są stosunkowo pewnymi inwestycjami (zakładając, że chodzi o międzynarodowe firmy)?

Napisany przez soundjunk
Przymiotnik bezpieczny jest kwestią interpretacji.
Na krótką metę, czyli od 1 do 3 lat, fundusze akcyjne nie są uważane za bezpieczne.
Jednak moim zdaniem są one bezpieczne na dłuższą metę.
Aby uniknąć ryzyka czasowania, zawsze zalecam inwestowanie miesięcznie za pomocą planu oszczędnościowego.

Obecnie wskaźnik inflacji wynosi 1,5% w porównaniu z rokiem poprzednim.

Napisany przez Birgit

....
Moje skłonności do ryzyka oceniam jako niskie lub praktycznie nieistniejące,

Dlatego według mnie dla Ciebie w grę wchodzą tylko lokaty terminowe, obligacje, listy zysku, oszczędzanie z zyskiem.

Musisz sprawdzić, jakie oferty procentowe są dostępne.

Akcje/fundusze są bardzo podatne na wahania.
Zawsze występuje ryzyko straty.

Napisany przez soundjunk

Akcje/fundusze są bardzo zmiennymi instrumentami finansowymi.
Zawsze istnieje ryzyko straty.

Prawdopodobnie będzie podobnie przy ujemnych realnych stopach procentowych.

Napisany przez Birgit
Rzeczywista strata zysku jest znacznie mniejsza niż ryzyko straty przy inwestycji w akcje/fundusze.
W swojej opinii, inwestować w akcje/fundusze powinno się tylko wtedy, gdy pieniądze nie będą potrzebne przez co najmniej 10 lat i można zaakceptować pewne ryzyko.
Ale tutaj tego kompletnie nie widzę.
Markus chce bezpiecznie ulokować swoje pieniądze.
Jest studentem.
Na jakie wydatki będzie wkrótce potrzebne pieniądze? Na mieszkanie, auto?

Napisany przez soundjunk

Jednak rzeczywista utrata realnego oprocentowania jest znacznie mniejsza niż ryzyko utraty na akcjach/funduszach inwestycyjnych.

To jednak ogólna deklaracja i tym samym błędna. Zawsze zależy od czasu, a nie ukrywajmy, z doświadczenia w doradztwie dla klientów wiem, że wielu klientów chce zabezpieczyć długoterminowe cele inwestycyjne krótkoterminowymi inwestycjami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata