Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy składanie wniosku o drugą kartę kredytową ma sens?

Napisany przez ADMCI4
Dziś otrzymałem reklamę pocztową, w której ADAC oferuje mi kartę Visa. Korzyści brzmią oczywiście dobrze, od bonów paliwowych po kredyty Zalando i rabaty na hotele. W pierwszym roku karta ta jest prawdopodobnie bezpłatna. Od drugiego roku kosztuje 84 euro rocznie. Zastanawiam się, czy nie warto ubiegać się o nią na pierwszy rok. Zawsze mogę ją w końcu anulować. Czy to ma sens, czy lepiej pozostać przy mojej karcie Master Card?

Napisany przez 2Bolitho
Jeśli będziesz w stanie skorzystać z tych korzyści, to ma sens. Jednak korzyści szybko się wyczerpują, jeśli musisz płacić opłatę. Dlatego dobrze zapoznać się z warunkami wypowiedzenia umowy.

Napisany przez Hoffner53
Można Ci tylko odradzić

Ostatecznie, na ciebie spadną tylko ukryte koszty!

Takie karty zawsze wiążą się z pewnym ryzykiem.

Pozdrowienia, Helmut

Napisany przez 2Escorpio

Muszę ci to odradzić

Ostatecznie czekają cię tylko ukryte koszty!

Takie karty zawsze niosą pewne ryzyko.

Pozdrowienia, Helmut

W tym przypadku to nieprawda. Karta kredytowa ADAD jest wydawana przez LandesBankBerlin (LBB) i jest bardzo solidna, a poza opłatami za transakcje w obcej walucie (co dotyczy praktycznie wszystkich kart kredytowych) nie ma tam żadnych dodatkowych kosztów.

Jedynym pytaniem, które pozostaje, jest to, czy korzyści z karty są na tyle duże, aby opłacała się roczna opłata?

To zawsze zależy od tego, czy warto uzyskać drugą kartę kredytową, czy często podróżujesz za granicę. Wewnątrz Niemiec zazwyczaj dobrze się sprawdzają karta debetowa + karta kredytowa. Poza granicami kraju zaleca się posiadanie dwóch kart kredytowych.

Napisany przez der graf
Cześć,
jeśli możesz zrezygnować z karty po jednym roku i chcesz skorzystać z korzyści w ciągu tego roku, śmiało sięgnij po nią. Nie widzę przeszkód, aby mieć drugą kartę kredytową.
Pozdrowienia

Napisany przez bjoern-ma
Jeśli regulamin pozwala na wypowiedzenie umowy po roku, to też zdecydowałbym się na wniosek o kartę kredytową. Przyjaciel mojej mamy ma ich pięć, bo dostaje zniżkę na wszystko - chociaż nie wiem, czy używa ich za darmo - ale jeśli można coś zaoszczędzić i działa to - zawsze!

Napisany przez 2Escorpio

Jeśli regulamin pozwala na rezygnację po roku, to również złożyłbym wniosek o kartę kredytową. Przyjaciel mojej mamy ma pięć sztuk, bo z każdą może uzyskać jakieś obniżki - nie wiem jednak, czy faktycznie z nich korzysta za darmo - ale jeśli można zaoszczędzić, dlaczego by nie skorzystać - zawsze!

Cytat od graf

Cześć,
jeśli możesz zrezygnować z karty po roku i chcesz skorzystać z korzyści w tym roku, to śmiało ją sobie załatw. Według mnie nie ma nic przeciwko posiadaniu drugiej karty kredytowej w takim przypadku.
Pozdrowienia

Proszę, nie rób obu rzeczy! Za każdym razem, gdy składasz wniosek o nową kartę kredytową (czyli za dużo kart albo każdego roku nową), Twoja historia kredytowa jest sprawdzana, co długoterminowo szkodzi Twojej zdolności kredytowej... i to znacząco. Jedna czy dwie karty kredytowe to nie problem, ale pięć na pewno... oczywiście pracownik może mieć 5 kart kredytowych... ale gdy zechce skorzystać z kredytu hipotecznego, to przyniesie to duże problemy.

Napisany przez speaker2013
Cześć wszystkim,

Karta kredytowa ADAC na pewno może być bardzo pomocna. Jednak jak już opisali to inni tutaj, każda karta kredytowa pogarsza ranking w Schufa. Jeśli członek ADAC chciałby skorzystać z pożyczki, aby móc sobie pozwolić na samochód, musi liczyć się z dużo gorszymi warunkami. (Źródło: kredyt samochodowy ADAC - dzisiaj kredyt samochodowy)

Ponieważ z powodu złej oceny punktowej w Schufa dostawca zakłada, że sytuacja finansowa wnioskodawcy jest gorsza niż podano. W rezultacie wzrastają odsetki i maksymalne okresy kredytowania. Dlatego nie powinno się korzystać z zbyt wielu ani raczej żadnych kart kredytowych.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dla zwykłych obywateli powinna wystarczyć karta kredytowa.
Tylko moje zdanie

Napisany przez Daukind

Dla przeciętnego obywatela powinna wystarczyć jedna karta kredytowa.
Tylko moje zdanie

Każdy, kto wybiera się za granicę na wakacje, powinien koniecznie mieć co najmniej dwie karty. Może być nieprzyjemnie, jeśli jedyna karta kredytowa zostanie odrzucona lub zablokowana.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dlaczego dwa? Dlaczego od razu myśleć negatywnie o blokadzie za granicą?
Ale to nie jest takie złe. Każdy musi indywidualnie zdecydować, czy chce mieć 1, 2 czy 3 karty kredytowe.
Albo w ogóle żadnej, co również jest możliwe

Napisany przez 2Escorpio

Dlaczego dwie? Dlaczego od razu myśleć negatywnie o blokadach za granicą?
Ale to nie jest takie złe. Każdy musi indywidualnie zdecydować, czy chce mieć 1, 2 czy 3 karty kredytowe.
Albo w ogóle nie mieć, co też jest możliwe.

Już często znajdowałem się za granicą, a jedna karta nie działała, ponieważ została zablokowana ze względów bezpieczeństwa.

Bardzo frustrujące jest, gdy bank dzwoni do Ciebie w środku nocy w godzinach biznesowych @Zeitverschiebung.

Ponadto większość kart może zostać zablokowana tylko 24/7, ale nie odblokowana... Co stawia Cię w bardzo niezręcznej sytuacji podczas różnicy czasu lub w weekend. Zwłaszcza gdy chcesz zameldować się w hotelu, a to nie jest możliwe.

Dużo podróżuję i zawsze mam przy sobie kartę debetową, Visę, Mastercard i Amex. Do tej ostatniej można się dodzwonić 24/7 i odblokować kartę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata