Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Problemy z finansowaniem w związku ze śmiercią.

Napisany przez doerpn
Cześć,
w wyniku śmierci mojego ojca pojawił się następujący problem:
Matka otrzymuje nadal około 50% jego emerytury.
Zamieszkane przez siebie mieszkanie jest obciążone kwotą 183.000,- €.
Serwis kapitałowy i odsetkowy wynoszą miesięcznie 867,- € (stopa procentowa 5,31% na 10 lat, wygaśnięcie 1.2020).
Ta kwota ją przerasta całkowicie.
Kilka lat temu przeczytałem, że można zrezygnować z umów bez kary za wcześniejsze rozwiązanie, jeśli obecna stopa procentowa (około 1,9%) odbiega o więcej niż x% od umówionej stopy procentowej, ale nie mogę niczego znaleźć w Internecie na ten temat.
Teraz moje pytania:
Czy istnieje taka klauzula?
Gdzie ewentualnie mogę ją znaleźć?
Czy śmierć ojca może być ewentualnie powodem do bezszkodowego wyjścia z umowy i zawarcia nowej umowy na aktualnych warunkach?
Z góry dziękuję.
Wesołych Świąt Wielkanocnych
dörpn

Napisany przez Michael Ostwald
Cześć Dorpnie,

Rozumiem trudną sytuację Twojej matki. Tutaj konieczne są działania.

Śmierć jednego z pożyczkobiorców stanowi uzasadniony interes do wypowiedzenia umowy kredytowej, dlatego nie ma konieczności czekania na zakończenie okresu wiązania oprocentowania w 2020 roku. Konieczna jest refinansowanie, które przyniesie Twojej matce akceptowalne obciążenie. Kwestia rekompensaty za wcześniejsze spłacenie kredytu moim zdaniem jest tu drugorzędna. Prawdopodobnie zostanie ona naliczona po wypowiedzeniu umowy kredytowej. Wysokość tej rekompensaty może być wstępnie obliczona. Opłata ta zostanie po prostu dofinansowana w nowej umowie kredytowej i nie musi stanowić żadnej szkody ekonomicznej. Nowa umowa kredytowa zostanie wyposażona w znacznie lepsze oprocentowanie, dzięki czemu oszczędności z tytułu odsetek w porównaniu z poprzednią umową kredytową mogą zrekompensować rekompensatę za wcześniejszą spłatę, co w rezultacie może przynieść korzyść ekonomiczną. Nawet jeśli ostatecznie pozostaną niewielkie dodatkowe koszty, teraz należy postawić priorytet na akceptowalne obciążenie i zaakceptować ewentualne dodatkowe koszty.

Jeśli jesteś zainteresowany/a krótkoterminowym rozwiązaniem, możesz napisać mi prywatną wiadomość i podać swój numer telefonu. Oddzwonię do Ciebie nawet w Wielkanoc.

Pozdrowienia,
Michael Ostwald

Napisany przez obelix
Cześć,

moim pierwszym krokiem zawsze byłoby otwarte i uczciwe rozmawianie najpierw z obecnym wierzycielem i dokładne opisanie sytuacji.

Prawie zawsze można razem znaleźć rozwiązanie, na przykład rozciągnięcie spłaty.

Rezygnacja z VFE przy refinansowaniu będzie trudna do osiągnięcia, co z kolei zmniejszy korzyści.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata