Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: LBS West chce pozbyć się starej umowy.

Napisany przez riker
Cześć,

mój kontrakt oszczędnościowy w LBS West (w wersji Vario R) został podpisany we wrześniu 2003 roku. Kwota oszczędnościowa w wysokości 5000 € została teraz osiągnięta dzięki większej wpłacie. W międzyczasie denerwuję się tym, ponieważ teraz LBS chce się mnie pozbyć i prawdopodobnie ma ku temu ważny powód z powodu nadmiernej wpłaty na koncie. Dołączyłem poniżej skan pisma, które zostało mi wysłane.

Chciałbym oczywiście nadal korzystać z dobrej stopy oprocentowania (1,5% + 2% premii). W przypadku natychmiastowego rozwiązania kontraktu, opłata za jego otwarcie nie zostanie mi zwrócona (chociaż przepisy mówią, że te 10 lat już prawie minęło ).

Czy mogę jakoś zapobiec lub opóźnić rozwiązanie kontraktu? Rozumiem, że prawdziwy cel oszczędzania na cele mieszkaniowe nie istnieje już po osiągnięciu kwoty oszczędnościowej, ale musi być jasno określone, czy rozwiązanie konta przez LBS w tym przypadku jest legalne. W moich dokumentach kontraktowych nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.

Jeśli rozwiązanie kontraktu nie jest możliwe do uniknięcia: Czy zebrane premie do tej pory są dla mnie bezpieczne? Zgodnie z warunkami umowy powinny one być bezpieczne, pod warunkiem że wypłata nie nastąpi wcześniej niż 7 lat po rozpoczęciu kontraktu.

Czy powinienem skorzystać z dołączonego formularza rozwiązania umowy i samemu złożyć wypowiedzenie do 19 kwietnia, czy lepiej poczekać i pozwolić LBS na rozwiązanie kontraktu?

Będę bardzo wdzięczny za wasze rady.
riker

Napisany przez C. Andreas
Cześć riker,

żadna z tych dwóch opcji nie jest atrakcyjna.

Jesteś już spóźniony, czyli zbyt długo zwlekałeś i teraz decyzje podejmuje LBS.

Czy otrzymasz premię i zwrot od LBS zależy teraz od decyzji LBS. Jeśli decyzja będzie negatywna, nie będziesz miał szans na roszczenia, ponieważ prawdziwy cel oszczędzania na budowę (środki na koncie + prawo do pożyczki = suma kredytu budowlanego) nie będzie już istniał.

Powinieneś od razu sięgnąć po mały trik, być może odniesiesz sukces. Proszę wypełnić oświadczenie o przyjęciu przydziału, które otrzymałeś x lat temu, oraz zaakceptować przydział I PRZY TYM WYRAŻĄĆ zgodę na zrezygnowanie z pożyczki.

To może zadziałać...

Pomimo zrozumienia dla twojego postępowania, w 2013 roku musisz także zrozumieć kasy oszczędnościowe.

Napisany przez riker
Cześć Panie Andreasie,

dziękuję za szybką odpowiedź. Aby uniknąć dalszych kłopotów, jestem gotów zakończyć umowę i zainwestować pieniądze w inny sposób. Termin przydziału miał miejsce prawie dokładnie dwa lata temu. Jednakże wtedy nie zaakceptowałem przydziału, więc posiadam formularz, o którym Pan wspomniał (patrz załącznik).

W formularzu należy między innymi określić wykorzystanie środków oszczędnościowych na cele budowlane. Nie jest jednak przewidziana żadna alternatywa bez zastosowania w sektorze mieszkaniowym. Czy w takim przypadku powinienem po prostu nie zaznaczać niczego? Czy słusznie sądzę, że w takim przypadku nie otrzymam wypłaty (już zaksięgowanej na koncie oszczędnościowym) premii mieszkaniowej?

Czy mógłby Pan powiedzieć mi coś więcej na temat tego sposobu? Czy z powodzeniem stosował Pan go w przeszłości w podobnych sytuacjach? Moim zdaniem nic nie stoi temu na przeszkodzie. Nawet na formularzu przewidziano opóźnione przesłanie, w którym przydział następuje po zakończeniu trzech miesięcy na koniec miesiąca. Ponieważ dotąd LBS nie wydał jeszcze wypowiedzenia, a co najwyżej zagroził tym, nie powinno nic pójść nie tak!?

Pozdrawiam serdecznie!

riker

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

Trik jest względny, to jest jedyna opcja, aby ewentualnie uratować swój bonus.
Jeśli to nie zadziała, powinieneś też odpuścić, ponieważ po prostu jesteś za późno.

- Akceptuj przydział i zrezygnuj z oszczędności na budowę
- Wprowadź numer BLZ i konta
- Wprowadź domniemany cel użytkowania
- Podpisz
- Umów się na spotkanie w LBS lub Sparkasse lokalnie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata