Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie na życie z ubezpieczeniowym wskaźnikiem kapitałowym

Napisany przez coolpeter
Cześć,

mam ubezpieczenie na życie z kapitałem zapasowym. Rozpoczęło się to 01.08.2000 r. i muszę wpłacić do 31.07.2019 r., po czym będzie ono w spoczynku przez kolejne 5 lat.

Dotychczas wpłaciłem ponad 27 000 euro. Wartość polisy wynosi jednak tylko 22 000 euro (to samo co wartość wykupu)
Rozpocząłem od 127 euro, obecnie wpłacam 218 euro miesięcznie (ze względu na dynamikę)

Oszczędzam w MEAG Eurokapital, mogę zmienić fundusz na: MEAG Eurobalance, MEAG Euroflex lub MEAG Eurorent

Oczywiście mogę również zrezygnować z całości, ale co wtedy?

Pozdrawiam serdecznie,

Andreas

Napisany przez soundjunk
Nie rozumiem teraz, na jakim etapie chcesz uzyskać poradę?

Napisany przez coolpeter
Cześć, polisa na życie powinna być moim zabezpieczeniem emerytalnym... jestem samozatrudniony i nie otrzymuję państwowej emerytury... to, co ubezpieczenie robi z moich wpłat, już mnie nie przekonuje. Zastanawiam się, co można teraz zrobić najlepiej.

Jestem wdzięczny za każdą wskazówkę...

Napisany przez Matthew Pryor
Po pierwsze, dynamiczne zwiększenie mogłoby być wstrzymanie, aby uzyskany budżet mógł zostać wykorzystany w inny sposób.
Jednak warto zwrócić uwagę na korzystne zasady podatkowe dla starych umów, które obecnie nie są już dostępne.
To, że wartość RKW jest poniżej wpłaconych składek, ma swoje uzasadnienie w dwóch przyczynach:
- Część kosztów związanych z opłatami za ryzyko (np. ubezpieczenie na wypadek śmierci)
- Koszty związane z opłatami za ubezpieczenie
Co do alternatyw? Trudno powiedzieć. Wolne inwestycje w fundusze, Rürup, obligacje...

Napisany przez coolpeter
Dziękuję za odpowiedź.

Czy według Pana/Pani opłacałoby się przenieść depozyt?

Aktualnie jestem w 100% zaangażowany w MEAG Eurokapital.

Napisany przez Holger1984
Szanse na zwrot inwestycji istnieją, ale biorąc pod uwagę trudną sytuację na rynku kapitałowym, nie są realistyczne

Napisany przez AV-Planer
Cześć,

Najpierw powinieneś przestać przyjmować dynamicznie. Spowodują one dodatkowe koszty, których najprawdopodobniej nie zrekompensujesz w pozostałym okresie trwania.

MEAG Eurokapital ma względnie korzystną strukturę kosztów dla funduszu akcyjnego. Na pewno byłyby lepsze wyniki (ale zawsze o tym dowiadujemy się dopiero po fakcie). Ponadto rozwój wartości udziałów w polisie funduszowej jest w znacznym stopniu determinowany rzeczywistym udziałem w aktywach. Zazwyczaj opłaty początkowe są rozłożone na pierwsze lata umowy, więc powinny być w dużej mierze uregulowane.

Koszty w ramach polisy ubezpieczeniowej można ocenić dopiero po zapoznaniu się z ubezpieczycielem.

Napisany przez coolpeter
Cześć,

ubezpieczycielem jest Victoria-LV

Co sądzisz o zmianie deotów? Jednak oto MEAG Eurokapital wygląda teraz dość słabo, a inne są bardzo wysoko...
Być może natychmiast wpłacić na Eurobalance...?

Właściwie nie chciałbym zrezygnować z wszystkiego, ze względu na korzyści podatkowe itp.

Może ktoś ma jeszcze pomysł?

DZIĘKUJĘ

Pozdrowienia

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

pytanie o odpowiedni fundusz na przyszłość jak zawsze pozostaje bez odpowiedzi, ponieważ kryształowa kula jest przeważnie zamglona .... .

Ale jeśli chodzi o podstawową klasę aktywów / strategii inwestycyjnej, możesz podjąć decyzję.

Niestety, opcja czystego funduszu akcji już nie istnieje. Fundusz Eurokapital był chyba tak zły, że w MEAG przekształcono go na fundusz mieszany w połowie 2010 roku. Jednakże sukces jest ograniczony.

Fundusz EuroBalance wydaje się lepiej realizować ten pomysł i moim zdaniem jest lepszym wyborem między tymi dwoma funduszami.

Fundusze Euroflex i Eurorent to fundusze obligacji. Moim zdaniem brakuje im dynamiki, aby osiągnąć z inwestycji coś więcej. Jeśli już, to raczej Euroflex, ponieważ wiąże się z mniejszym ryzykiem w przypadku wzrostu stóp procentowych. Nawet jeśli dochodowość w przeszłości w przypadku EuroRent była lepsza. Wtedy mieliśmy spadające stopy procentowe.... .

Zastanowiłbym się, czy potrzebuję świadczeń ubezpieczeniowych. Jeśli nie, wolałbym skorzystać z możliwości wolnego inwestowania w fundusze. Lepsze fundusze i więcej możliwości... .

Pozdrawiam, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata