Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Podatki ogólnie: podnajem

Napisany przez Marc2012
Cześć wszystkim!

Wynająłem mieszkanie na miejscu studiów (290 zimno + 70 opłat obciążeń = 360, plus prąd = 20), ale wynająłem je w pełni za 400 (wszystko w cenie) i codziennie dojeżdżam zamiast przebywać na miejscu (mam członka rodziny wymagającego opieki w moim rodzinnym mieście).

Czy teraz muszę uwzględnić coś podatkowo? Nie jestem nigdzie zatrudniony (tylko czasami 400 euro praca), więc nie składam zeznań podatkowych. Składam tylko wnioski o stwierdzenie strat, aby uwzględnić bieżące koszty uzyskania przychodów.

Czy w związku z mieszkanie, które niedawno wynająłem komuś, muszę wziąć pod uwagę jakieś kwestie podatkowe? Zysk, który osiągam, uwzględniając koszty prądu, które dalej ponoszę, wynosi 20 euro. Potrzebuję to jednak na ewentualne uszkodzenia mebli, drobne naprawy itp. Właściwie preferuję, aby ta sprawa wynajmu/najmu była pominięta w komunikacji z urzędem skarbowym dla uproszczenia. Czy jest to dopuszczalne?

Pozdrowienia!

Napisany przez Hautnah
O ile mi wiadomo, musisz to jednak podać. Zysk pozostaje zyskiem, niezależnie czy to 1€ czy 1000€.

Napisany przez Marc2012
Dziękuję!
Czy ktoś jeszcze ma opinię na temat mojej sprawy?

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

musisz oczywiście podać dochody, a 20 euro miesięcznie to Twój zysk... Jeśli dojdzie do zniszczeń lub wystąpią inne koszty związane z wynajmem podnajmowanego mieszkania, możesz odliczyć te koszty jako wydatki.

Ale skoro i tak nie zarabiasz ani masz tylko pracę za 400 euro, to możesz być tego całkowicie obojętny... na tak niskie dochody nie nakładane są dodatkowe podatki, ale musisz je zgłosić!

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Marc2012
To oznacza, że teraz muszę złożyć zeznanie podatkowe?
Właściwie nie muszę go w ogóle składać!

Napisany przez 2Escorpio

oznacza to, że teraz muszę złożyć zeznanie podatkowe tylko z tego powodu?
W zasadzie nie muszę tego robić!

Niestety tak, chociaż w twoim przypadku to właściwie nonsens, można założyć, że masz pracę, w której zarabiasz 5 000 euro brutto miesięcznie... do tego dochodzą 12x20 euro // 240 euro dochodu z najmu, w takim przypadku musiałbyś oddać do urzędu skarbowego łatwe 100 euro. A pracownik też nie musiałby składać zeznań podatkowych.

Niestety nie ma minimalnej kwoty, od której trzeba składać zeznanie podatkowe... Istnieje jedynie minimalna kwota, którą trzeba osiągnąć, aby podatek się zaczął naliczać.

Napisany przez Marc2012

Istnieje tylko minimalna kwota, którą trzeba osiągnąć, aby podlegały podatkowi.

Gdzie leży ta kwota?

Napisany przez 2Escorpio
Basic allowance ? Wikipedia

Ale to nie dotyczy twojej pracy za 400 euro... Została ona już opodatkowana ryczałtowo przez pracodawcę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata