Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: przedfinansowana umowa oszczędnościowa budowlana BHW + refinansowanie

Napisany przez werner1569
Drogi/-a Eksperto/-ko,
:W kwietniu 2003 roku podpisałem/-am umowę oszczędnościową Dispo maXX 5 z oprocentowaniem wynoszącym 2% na kwotę 100 000 € w celu sfinansowania domu jednorodzinnego.
W sierpniu 2003 roku podpisałem bezspłatne kredyt budowlany BHW na kwotę 100 000 € + przeniosłem oszczędności z konta Bauspar. Okres oprocentowania kredytu BHW kończy się 30.09.2013 roku!!!

Chcę spłacić ten kredyt do 30.09.2013 r. i skorzystać z kredytu Forward w wysokości 58 000 € od innego ubezpieczyciela + skorzystać z oszczędności z Bauspar w wysokości około 42 000 €!!

Nie chcę przyjąć kredytu Bausparowego w wysokości 5% od BHW po przydzieleniu go w 2. kwartale 2013 r., ale zamiast tego zlikwidować umowę oszczędnościową + skorzystać z obiecanego bonusu oprocentowania w wysokości 2,25% + zwrotu opłaty za zawarcie umowy.

:Teraz linia telefoniczna BHW twierdzi, że w przypadku wcześniejszej spłaty kredytu
:BHW bonus wsteczny nie jest możliwy, zgodnie z ich regulaminem. Jednakże nie znalazłem nic na ten temat.

doradca BHW, który odwiedził mnie osobiście, mimo przedstawienia regulaminu, nie mógł mi na ten temat nic powiedzieć, obiecał, że się dopyta, ale to już 3 tygodnie temu!!!

Jak powinienem/-am postąpić, czy spłacić kredyt do 30.09.2013 r.?? Czy zlikwidować przeniesioną umowę oszczędnościową do 30.09.2013 r.???

Mam nadzieję na szybką fachową pomoc!!!

Re: przedfinansowana umowa oszczędnościowa budowlana BHW + refinansowanie

Napisany przez Michael Ostwald
Cześć Werner1569,

nie mogę zrozumieć stanowiska infolinii BHW, ale również nie znam Regulaminu BHW dotyczącego tego bonusu. Moja rada w tym miejscu: Skontaktuj się pisemnie z BHW, zwracając uwagę na Regulamin i prawo do tego bonusu, i poczekaj na odpowiedź.

Co moim zdaniem jest również bardzo ważne: Nie czekaj z wypowiedzeniem umowy, aż sprawa z bonusem zostanie wyjaśniona, w przeciwnym razie istnieje ryzyko nałożenia opłaty odsetkowej za nieprzestrzeganie okresu wypowiedzenia (zazwyczaj 6 miesięcy), jeśli środki mają być dostępne 30.09., wypowiedzenie powinno nastąpić szybko, w przeciwnym razie Bausparkasse może zatrzymać część kapitału za wypłatę przed terminem, a przy saldzie 42 000 EUR można szybko dojść do kwot trzy- do czterocyfrowych. To byłoby co najmniej równie uciążliwe jak ewentualna strata bonusu.

Jakie oferty dotyczące finansowania zastępczego otrzymałeś/aś?

Pozdrowienia,
Michael Ostwald

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata