Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Niska ocena w SCHUFA z powodu zapytań kredytowych?

Napisany przez bigblue2010
Cześć wszystkim,

obecnie rozważam zakup domu, uzbierałam trochę ponad 1/4 kwoty zakupu jako kapitał własny i nadal mam dobre dochody.

Skontaktowałam się z różnymi lokalnymi bankami i umówiłam spotkania, ponadto zarejestrowałam się na dwóch lub trzech porównywarkach kredytowych online (Interhyp, Dr. Klein itp.). Wszystkie to niezobowiązujące zapytania!

Chciałabym teraz wiedzieć, czy moja ocena w biurze informacji kredytowej (SCHUFA), zwłaszcza przez zapytania online o kredyt, się pogorszyła?

Pozdrowienia
Marcus

Napisany przez Schlumpf
Cześć BigBlue,

jeśli to tylko niezobowiązujące zapytania, to nie mają one wpływu na Twój wynik w Schufa. Nie musisz się martwić, żadna bank nie może przeprowadzić sprawdzenia w Schufa bez Twojego podpisu.

Cześć,

dzięki za szybką odpowiedź. Co mnie najbardziej martwi, to zapytania do Interhyp i Dr. Klein, jak ja to zrozumiałem, to sprawdzają one bazę danych Schufa?

Pozdrowienia
Marcus

Napisany przez Schlumpf
Cześć BIg Blue,

no cóż, zakładam teraz po prostu, jak pracuję. Kiedy otrzymuję zapytanie, szukam odpowiedniej oferty dla klienta i dopiero gdy klient ją potwierdzi, sprawdzam Schufa. Jeśli złożyłeś luźne zapytanie warunków, na pewno nie będę sprawdzać Schufy. Jeśli jednak już przesłałeś dokumenty dotyczące obiektu, to możliwe, że będę musiał to zrobić. Masz bezpośredniego przedstawiciela?

Cześć,

nie, nie mam stałego kontaktu. Jednakże otrzymałem już wstępną ofertę warunków od Interhyp.

Pozdrowienia
Marcus

Napisany przez Schlumpf
Ile zostało ci zaproponowane? Z jakiego regionu pochodzisz?

Nawet jeśli firma sprawdziła twoje dane w Schufie, twój wynik w Schufie nie będzie znacząco wpływany przez zapytanie o warunki i nie będzie długo przechowywany, więc nie martw się.

Cześć,

zaoferowano mi około 3,24% na 20 lat, myślę, że to nie jest zła oferta. Z kolei dostałem od Wüstenrot w przybliżeniu ofertę na 3,01%. Jesteśmy z okolic Stuttgartu.

Pozdrawiam
Marcus

Napisany przez Schlumpf
Czy oferowano ci dodatkowo środki KfW? Należy pamiętać, że w przypadku Wüstenrot dostaniesz tę ofertę tylko w kontekście umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe.

Czy dodano dodatkowo środki KfW?
Tak, dodano mi także kredyt KFW, chociaż muszę uczciwie powiedzieć, że prawdopodobnie go nie wykorzystamy! Nie jestem pewien, czy powinniśmy budować Dom energooszczędny KFW. Według mnie, dodatkowe koszty w porównaniu z kredytem KFW się nie opłacają.

Cytat ze Schlumpf

Należy jednak pamiętać, że oferta ta od Wüstenrot jest dostępna tylko w połączeniu z umową oszczędnościową.

Wspomniana oferta kredytowa została zaoferowana bez umowy oszczędnościowej.
Co przemawia przeciwko umowie oszczędnościowej? Mieliśmy już wcześniej myśl, bez sugestii doradcy banku, aby zabezpieczyć kredyt za pomocą umowy oszczędnościowej.

Napisany przez baufi81
Cześć Marcusie,

Obecnie biorę udział w maratonie porównywania banków i porównuję różne oferty. Mam te same obawy i dlatego zawsze pytam zarówno banków, jak i pośredników kredytowych o sprawdzenie w Schufa. Do tej pory zawsze odpowiedź była negatywna! Sprawdzenie Schufa zostanie przeprowadzone dopiero w momencie zawarcia umowy, wcześniej nie. Oczywiście, jeśli masz dużo małych kredytów lub wiele umów telefonicznych itp., może to sprawić problemy, ponieważ zawsze sprawdzają Twoją historię w Schufa.

Pozdrowienia
Baufi.

Napisany przez degusto11
Cześć,

zapytanie w sensie prawnym nie oznacza jeszcze zawarcia umowy. Jeśli umowa nie zostanie zawarta, z niej nie wynikną żadne korzyści ani wady. Dlatego konkretne instytucje kredytowe nie mają prawa ani powodu do przekazywania danych do SCHUFA.

Samo zapytanie oznacza tylko: Sprawdzam różne warunki

Same zapytania nie mogą spowodować negatywnego wpisu w SCHUFA.

Sam audyt oznacza tylko, że wynik jest oceniany, a nie zmieniany.

Dlatego punktacja nie zależy od tego, ale raczej od innych indywidualnych czynników.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

To wymieniona oferta kredytowa została zaoferowana bez BSV.
Co stoi na przeszkodzie dla BSV? Rozważaliśmy zabezpieczenie kredytu za pomocą BSV, chociaż doradca bankowy nie zaproponował nam takiej opcji.

Jeśli chodzi o to:

Otrzymałem ofertę około 3,24% na 20 lat, co moim zdaniem nie jest złym ofertą

Zastosowanie 2% spłaty kapitału, po 20 latach nie powinno pozostać zbyt dużo niespłaconego długu, który mógłby stworzyć Wam problemy. Dlatego zazwyczaj bardziej opłacalne jest spłacanie (oprocentowanie Waszych pieniędzy wynosi 3,24%) niż uzyskiwanie opłaty manipulacyjnej + odsetek minimalnych na saldzie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata