Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Kupić notatnik o tematyce studenckiej?

Napisany przez Rosty
Lenovo oferuje naprawdę duże zniżki dla studentów na swoje urządzenia. Chciałbym kupić jeden poprzez studenta. Problemem jest faktura, która logicznie jest wystawiana na nabywcę. Czy student może sprzedać mi urządzenie, a ja mogę odliczyć fakturę? Na razie chodzi również o 19% VAT.

Re: Kupić notatnik o tematyce studenckiej?

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

jeśli na fakturze nie widnieje twój imię, to oczywiście nie możesz tego odliczyć. Istnieją pewne możliwości, aby przekazać koszty dalej, ale w takim przypadku ta osoba musiałaby świadczyć dla ciebie usługę. Musiałoby być także udokumentowane, dlaczego nie mogłeś sam kupić laptopa, aby udostępnić go tej osobie, oraz musisz być samodzielny lub mieć firmę lub coś podobnego. Nawet w takim przypadku skorzystanie z rabatu studenckiego byłoby oszustwem, ponieważ laptop nie jest dla studenta, lecz dla ciebie.

Ponadto, jest to również oszustwo, jeśli nie jesteś studentem, a korzystasz z rabatu studenckiego przy zakupie laptopa. Jeśli tak zrobisz, oszukasz system, który nie jest dla ciebie przeznaczony.

Oczywiście student może kupić dla ciebie laptopa i przekazać go ci za darmo lub sprzedać... ale lepiej nie robić tego od razu, bo byłoby to podejrzane.

Pozdrawiam, esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata