Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: LABO - Czy ktoś może pomóc?

Napisany przez alex.
Cześć,

jesteśmy teraz przy obliczeniach dotyczących finansowania (225000 Dom + dodatkowe koszty + 25000 remont).

Oprócz banku mamy również do czynienia z Labo. Ten program wsparcia budownictwa mieszkaniowego (0,5 procenta) szczególnie mnie interesuje. Jeszcze nie wiem, czy program z bonifikatą odsetkową jest opłacalny, ponieważ spłata jest bardzo niska, a oprocentowanie wynosi 2,32 (10 lat) lub 2,52 (15 lat), nie jest aż tak znacząco lepsze.

Miałam rozmowę w piątek z bankiem. Niestety program komputerowy pokrzyżował nasze plany - nie mogliśmy nic policzyć, ponieważ program miał awarię... Porozmawialiśmy krótko i gdy usłyszał, że chcę uwzględnić Labo, powiedział, że powinniśmy prowadzić rozmowę dopiero po tym, jak dowiemy się, o jaką kwotę chodzi (czy i ile nam udzielą finansowania).

Ale czy nie trzeba najpierw ustalić, czy bank nas zfinansuje i czy chcą wiedzieć o miesięcznym obciążeniu, żeby było wystarczająco dużo pieniędzy na koniec?

To teraz jak? Najpierw bank - potem Urząd Powiatowy -> czy na odwrót?

Doradca jest niestety na urlopie i dopiero za 1 1/2 tygodnia (na zaplanowany termin) będziemy mogli porozmawiać. Mam dojazd do obu miejsc (bank/Urząd Powiatowy) po 30+ km i także trudno mi jest umówić spotkania, ponieważ mam 3 małe dzieci. Nie chciałabym jeździć kilka razy, bo coś mi umknie.

Jak mogę się najlepiej przygotować? Jak dokładne muszą być dokumenty dotyczące domu? Mamy plany architektoniczne - ale nie mamy planu poddasza, które zostało rozbudowane później. Co dalej? Czy Urząd Powiatowy może już dokonać oceny, czy muszę czekać 4-6 tygodni, czy w ogóle kwalifikujemy się do wsparcia? I później rozmawiać z bankiem? Dom znajduje się w bardzo atrakcyjnej okolicy i jeśli oficjalnie będzie już dostępny, to nie będziemy mieli szans... Ponieważ w tej chwili jesteśmy w pierwszym rzędzie (ale według tysiąca przeciwnych informacji), chcemy to przeprowadzić dość szybko.

Dziękuję!

Pozdrawiam, Alexandra

Napisany przez NaTwoim13
Witaj Alexie.,

co mają na myśli odsetki w wysokości 2,32% na 10 lat i 2,52% na 15 lat? Czy to są aktualne warunki, jakie możesz otrzymać???
Jeśli tak, to zauważ, że są one o 2% droższe niż warunki oferowane przez Labo, o ile opisywane 0,5% są oferowane przez Labo.
Niski udział w spłacie daje swobodę, droższe pieniądze zwiększają spłatę, więc argument o niskiej spłacie nie ma znaczenia. Ponadto zauważ, że pieniądze od Labo na drugim miejscu obniżają wskaźnik obciążenia, więc warunki, o których mówisz dla pierwszej pożyczki są do obniżenia, albo w ogóle będziesz mógł je uzyskać tylko wtedy, gdy pożyczka od Labo zostanie wzięta pod uwagę.

Oferta głównego banku może posłużyć jako podstawa do kalkulacji kosztów, bank na pewno udzieli ci tych informacji.

W Dolnej Saksonii takie są zasady, że główna finansowanie nie może być jeszcze sfinalizowane w momencie składania wniosku o publiczne fundusze od Banku N, lecz to właśnie Bank N musi zatwierdzić, zanim główna umowa może zostać podpisana. Oczywiście, chyba że złożysz osobny wniosek wraz z wnioskiem do Banku N o zgodę na złożenie wniosku z wyprzedzeniem.

Wszystkie Twoje pytania powinien wyjaśnić i załatwić broker finansowy. Zarówno w przypadku składania wniosków o pożyczki w Labo i Banku, jak i w koordynacji działań banków między sobą, a także w przygotowywaniu brakujących dokumentów, ten broker pomoże Ci, a stworzenie najlepszego koncepcu spłaty z pierwszorzędnym bankiem jest oczywiście wliczone w jego usługi.

Napisany przez alex.

Cześć Alex.,

Co oznaczają oprocentowanie 2,32% na 10 lat i 2,52% na 15 lat? Czy to są obecne warunki, jakie możesz otrzymać???
Jeśli tak, to zauważam, że są one o 2% droższe niż warunki Labo, o ile opisane 0,5% to warunki Labo.

Labo ma dwa różne programy. Program budowy mieszkań z oprocentowaniem 0,5% na 15 lat - do 40% kwoty oraz program wspierający oprocentowany odpowiednio na 2,32% i 2,52% powyżej 30% kwoty. Oba programy można wykorzystać osobno lub razem. Więc albo do 40% Labo + reszta z banku... albo do 40% (0,5% oprocentowania) z Labo i do 30% (2,32% oprocentowania) z Labo + reszta (?) z banku.

Dzisiaj ponownie zasięgnąłem informacji w Landratsamt. Wygląda na to, że muszę poczekać na termin, ponieważ każdy urzędnik prosi o inne dokumenty do wstępnej kalkulacji.

Teraz zarezerwowałem spotkanie z bankiem na środę i piątek (różne banki) oraz w przyszłym tygodniu z Labo.

Nie sądziłem, że zdobycie kredytu może być tak skomplikowane - a to na pewno dopiero początek...

Pozdrawiam
Alex

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Alex,

dlaczego terminy bankowe są przed terminami Labo? Czy nie powinno być najpierw ustalone, co Labo może im zaoferować?

Czy jesteś pewien, że Labo finansuje ogółem 70 % kosztów? Albo co masz na myśli mówiąc 40 % i 30 %? Na co się odnoszą te procenty? Koszty ogólne? Do ceny zakupu, czyli kosztów uzyskania przychodów/rezygnacji z kosztów/renowacji i modernizacji?

Uważam, że wizyta w Labo jest najważniejsza, zanim zabezpieczysz fundusze pierwszego rzędu.

Napisany przez alex.

Cześć Alex,

dlaczego terminy bankowe przed terminami w Labo? Czy nie powinno najpierw zostać ustalone, co Labo może zaoferować i zapewnić?

Czy jesteś pewien, że Labo finansuje ogółem 70% kosztów? Czy może chodzi o 40% i 30%? Na co się odnoszą te procenty? Koszty całkowite? Do ceny zakupu, czy też do pozycji uwzględniających wartość, takich jak cena zakupu/koszty uzyskania/rzemiosło-renowacja?

Uważam spotkanie w Labo za najważniejsze, zanim zabezpieczysz środki pierwszego rzędu.

Tak, Labo sfinansuje do 70% (jak wiele ostatecznie będzie udzielone, to kwestia) - cena zakupu + koszty renowacji.

Niestety nie mogę przyspieszyć terminu w Labo - chciałbym go mieć wcześniej. Chciałbym również wyliczyć 3-4 modele z banków. Z Labo i bez niej. Labo chce, żebyśmy mieli wystarczająco dużo do życia po spłacie raty za Dom (szacowane koszty są wyższe niż koszty utrzymania w banku) i nie jestem w stanie na to odpowiedzieć, bo nie wiem, jak wysoki jest rata. Oczywiście nie podpisałbym niczego. Po prostu sprawdziłbym, jaka byłaby realistyczna miesięczna obciążenie. Chcę wykorzystać czas do tego momentu... nie może być to interpretowane jako niekorzystne dla urzędu powiatowego?!

Pozdrawiam, Alex

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Alex.,

tutaj możemy także obliczać, ale musimy znać całkowite koszty (nie podali Państwo kosztów dodatkowych), a tym samym kapitał własny, co prowadzi do określenia całkowitego zapotrzebowania na finansowanie.

Następnie można przeanalizować trzy przypadki, bez Labo, z 30% Labo i z 70% Labo. To obliczenie dotyczy wyłącznie pierwszej pożyczki, dzięki czemu można poznać miesięczne obciążenia. Należy uzupełnić odpowiednie stawki Labo dla każdego przypadku.

Oczywiście będzie to tylko wartość przybliżona, ponieważ trzeba będzie później zastanowić się, jak długi powinien być okres stałego oprocentowania, a poza tym pierwsza pożyczka może także wynikać z funduszy KfW, choć wątpię, czy tak będzie, ponieważ warunki KfW są trudne do przebicia. Niemniej jednak spodziewam się, że KfW teraz obniży swoje stopy procentowe.

Napisany przez alex.

Cześć Alex,

tutaj również możemy przeprowadzić obliczenia, ale potrzebne będą pełne koszty (nie podałeś kosztów dodatkowych), wraz z kapitałem własnym, aby obliczyć łączne zapotrzebowanie finansowe.

Następnie można przeanalizować trzy przypadki, bez Labo, z Labo w wysokości 30% i z Labo w wysokości 70%. Te obliczenia odnoszą się wyłącznie do pierwszego kredytu hipotecznego, więc będziesz już znał miesięczne obciążenie. Należy dodać odpowiednie punkty referencyjne dla każdego przypadku.

Oczywiście będzie to tylko przybliżona wartość, ponieważ trzeba będzie później zastanowić się, jak długo ma być okres ważności oprocentowania, a także pierwszy kredyt hipoteczny może wynikać z funduszy KfW, choć mniej prawdopodobne, ponieważ warunki KfW są trudne do przebicia. Niemniej jednak sądzę, że KfW teraz obniży swoje stopy procentowe.

Więc Dom 225000, remont 20000, NK (5,5%) 12375, EK 50000. Myślałem, że różnice będą dużo większe. Commerzbank (bank domowy), Sparkasse, VRBank będą prawdopodobnie droższe niż Targo itp.?!
Pozdrawiam, Alex

Napisany przez NaTwoim13
Targo??? Um Gottes Willen!

W naszym regionie najlepszą ofertę miałaby Sparkasse, Commerzbank mogłaby się pokusić, a Volksbank jest zbędna!
W Sparkasse i Volksbank zaproponują im - jeśli niczego nie określą - kombinowane finansowanie z oszczędzaniem na zakup nieruchomości, Commerzbank zaproponuje swoje warunki, dopóki nie wspomną, że mają lepsze warunki, po czym przejdzie do oferowania najnowszych warunków wielu innych banków.

Oczywiście jest to jedynie ogólne szacowanie, a każda filia działa inaczej, ale w zarysie będzie to przebiegać w ten sposób.

Ale są również inne banki, które mogą być interesujące.

Napisany przez alex.

Targo??? Um Gottes Willen!

W naszym regionie najlepsza ofertę zaproponuje Sparkasse, Commerzbank jeśli zechce, a Volksbank jest zbędna!
W Sparkasse i Volksbank, jeśli nic nie podasz, zaproponują ci finansowanie z oszczędzaniem na budowę, a Commerzbank zaproponuje swoje własne warunki, aż w końcu zdecyduje się oferować warunki wielu innych banków.

Oczywiście jest to tylko ogólna ocena i każda filia działa inaczej, ale w zasadzie jest to dość trafne.

Ale są jeszcze inne banki, które mogą być interesujące.

Co oznacza to odnośnie Commerzbank? Że sprzedają produkty innych banków i otrzymują prowizję? Osobiście nie mam złych doświadczeń z Commerzbank jako zwykły bank - ale to co innego, gdy chodzi o coś tak ważnego jak finansowanie.

Które banki by Pan polecił? Z oferta internetową mam trochę trudności (chociaż nie jestem aż tak stary ;-)) - zawsze myślę, że łatwiej jest mieć bezpośredniego partnera do kontaktu w razie problemów (co jednak prawdopodobnie też nic nie daje, jeśli partner nie jest kompetentny..).

Pozdrawiam Alex

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

jeśli to nadal aktualne, w zeszłym roku kupiliśmy Dom i sfinansowaliśmy go za pomocą Labo. 15% wkładu własnego daje możliwość otrzymania do 35% całkowitych kosztów (w tym prowizji dla pośrednika/podatku od nabycia nieruchomości/kosztów renowacji) jako bezodsetkowy kredyt od Labo w ramach programu subsydiowania oprocentowania. Istotne są tutaj wielkość nieruchomości oraz liczba osób. doradca z biura powiatowego ma tu pewne pole do popisu.

Dodatkową zaletą jest to, że kredyt Labo zajmuje drugie miejsce w kolejności spłaty, co oznacza, że dla banku limit obciążenia hipoteki jest niższy.

A jeśli chodzi o Targo-Bank:
Zostałem skuszony ofertą oprocentowania na poziomie 3,xx% i umówiłem się na spotkanie w oddziale, trwające godzinę, które w zasadzie sprowadzało się do gdzie jeszcze możemy sprzedać ubezpieczenie, a na samym końcu zaproponowano mi oprocentowanie na poziomie 12,xx% efektywnie.

Napisany przez alex.

Witaj,

jeśli to nadal aktualne, w zeszłym roku kupiliśmy Dom i sfinansowaliśmy go za pośrednictwem Labo. 15% własnego wkładu, a następnie można otrzymać do 35% ogólnych kosztów (w tym pośrednik/opłata za nabycie nieruchomości/koszty remontu) w postaci bezodsetkowej pożyczki od Labo oraz programu zniżki odsetek. Istotne są tutaj wielkość nieruchomości i liczba osób. doradca w starostwie ma tutaj pewną swobodę decyzji.

Dodatkową zaletą jest to, że pożyczka Labo zajmuje drugie miejsce, a limit obciążenia dla banku jest niższy.

Co do Targo-Bank:
Zostałem skuszony ogłaszanymi oprocentowaniami na poziomie 3,xx% do rozmowy w oddziale, trwało to godzinę i było raczej rozmową typu gdzie jeszcze można sprzedać ubezpieczenie, a na końcu był oferowany efektywny oprocentowanie na poziomie 12,xx%.

Dziękuję za informacje. Przełożyłem dzisiejsze spotkanie, ponieważ nie mamy jeszcze wszystkich dokładnych informacji od sprzedawcy (m3 itp. - jak się okazuje, zawsze tego potrzebują). Ciekawe, że piszesz o położeniu Labo na drugiej pozycji. doradca bankowy (Commerz) twierdził, że w programie dofinansowania mieszkaniowego Labo chce być na pierwszym miejscu (w przypadku zniżki odsetek wydaje się wystarczające zajęcie drugiej pozycji). Miałem również wrażenie, że entuzjazm finansowania poprzez Labo był ograniczony...

Chciałbym ubiegać się tylko o to dofinansowanie mieszkaniowe. Zniżka odsetkowa w wysokości 2,32% nie jest znacznie lepsza od 2,40% (Commerz) - a ja mogę skuteczniej spłacać - inaczej będziemy mieć gorzkie przebudzenie za 10 lub 15 lat (nasze dzieci będą gotowe do studiów za 15 lat i do tego momentu chcemy spłacić jak najwięcej). Czy otrzymałeś łącznie 35% dla obu programów?

Targo odpada w każdym razie. Zdecydujemy się między 3-4 bankami w okolicy.

Pozdrawiam, Alex

Zakupiliśmy nieruchomość z istniejącym budynkiem w obszarze o słabej strukturze.
Cena zakupu 90 000 EUR, łączna suma wraz z opłatami dodatkowymi i remontem wynosi 120 000 EUR.

18 000 EUR wkład własny
6 000 EUR dodatek dla dzieci
38 000 EUR Labo bez odsetek
14 000 EUR z bonifikatą odsetek 2,74%
44 000 EUR bank hipoteczny 3,45% oprocentowania efektywnego

Labo rozliczane jest co kwartał, miesięczne obciążenie wynosi przeliczeniowe 320 EUR.

Napisany przez alex.

Kupiliśmy istniejącą nieruchomość w słabo rozwiniętym regionie.
Cena zakupu 90 000 EUR, całkowita suma z NK i remontem 120 000 EUR.

18 000 EUR kapitału własnego
6 000 EUR zasiłku na dzieci
38 000 EUR Labo bez odsetek
14 000 EUR oprocentowane 2,74%
44 000 EUR u banku domowego 3,45% RRSO

Labo spłacane jest kwartalnie, miesięczne obciążenie wynosi przeliczeniowo 320 EUR.

Dziękuję za informację! Pomaga mi to. Zobaczymy, co powie jutro VR-Bank. Wygląda na to, że współpracują z Labo i mogą udzielić lepszej porady.

Pozdrowienia
Alex

VR Bank jest naszym głównym bankiem

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata