Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycja na 5 lat - jaki jest najlepszy sposób?

Napisany przez zechyr
Cześć wszystkim!

Mam zamiar odkładać od 200 do 300 euro miesięcznie przez najbliższe 5-6 lat i zastanawiam się, czy zainwestować je w jakiś fundusz, książeczkę oszczędnościową, czy coś innego.
Szczerze mówiąc, kompletnie się na tym nie znam, dlatego proszę o radę.
Jaki jest najlepszy sposób, aby uzyskać jak najwięcej odsetek przy niskim ryzyku w stałym lokacie o okresie trwania około 5-6 lat?

Mam 5000-6000 euro, które mogę dołożyć do tej pakietu, aby być może uzyskać wyższe odsetki.

Jakie są możliwości?

PS: Jeśli moje wyrażenie było niejasne lub coś w tym stylu, proszę o wyjaśnienie - po prostu jestem zupełnie nowy w tej materii.

Pozdrowienia i czekam na wasze rady!

Napisany przez zechyr
---Przy czym zapomniałem napisać:
Jestem całkiem gotowy poświęcić trochę czasu, aby zgłębić tematykę inwestycji itp.
Czytałem tutaj kilka razy, że ta książka jest bardzo polecana:
Souverän investieren mit Indexfonds und ETF autorstwa Gerd Kommer.

Wiem, że z kwotą 10.000 - 20.000 zł nie zrobi się wiele. Moim celem jest przynajmniej walka z inflacją - obecnie pieniądze leżą na książeczkach oszczędnościowych i te 200-300 € miesięcznie nie powinny tam też trafiać...
Chciałbym znaleźć bardziej spójne, dochodowe rozwiązanie

Napisany przez EuroPaule

w jakiś fundusz, książeczkę oszczędnościową lub cokolwiek innego, co się tylko da.
Żeby być szczerym, nie mam pojęcia i proszę o radę!

Cześć,

Jeśli to jest obecna sytuacja, nie powinieneś na razie nic robić, chyba że może założyć konto oszczędnościowe w banku, który jest objęty niemieckim systemem ochrony depozytów.

Cytat z zechyr

---Przy okazji, zapomniałem napisać:
Jestem również skłonny poszerzyć swoją wiedzę na temat inwestycji i podobnych spraw.

Trochę nie wystarczy! Jeśli zastanowisz się, jak długo musisz pracować na pieniądze, które chcesz zainwestować z czasem, to z pewnością warto poświęcić na to więcej niż trochę czasu, prawda?

Na początek proponuję artykuł na temat inwestowania w Fundusze inwestycyjne.

Powodzenia!

Paule

Napisany przez zen_holger

Wiem, że z kwotą 10.000 - 20.000 w zasadzie niewiele można zrobić. Moim celem jest przynajmniej walka z inflacją - obecnie pieniądze są trzymane na kontach oszczędnościowych i te 200-300 € miesięcznie nie powinny również tam trafiać...

Cześć zechyr,

dlaczego okres inwestycji jest ograniczony do 5-6 lat? Czy planujesz w tym czasie zakup nieruchomości? Jeśli pozostaje przy 5-6 latach, to akcje (fundusze) zdecydowanie nie wchodzą w grę jako rozwiązanie.

Kto powiedział, że z kwotą 10-20 tys. € niewiele można zrobić?:eek: Pytanie brzmi: CO chcesz z nimi zrobić? Odkładać na starość, kupić nieruchomość, wybrać się w podróż dookoła świata...?

Jeśli szukasz dobrej stopy zwrotu z uwzględnieniem inflacji, ponownie wróciliśmy do akcji (funduszy), co moim zdaniem ma sens dopiero długoterminowo (20+ lat).

Warto rozważyć obligacje korporacyjne. Mniejsze ryzyko niż w przypadku akcji, ale większy zwrot niż na koncie oszczędnościowym. Można w nie inwestować także za pomocą tanich ETF-ów.

Powodzenia
Holger

Napisany przez EuroPaule

Warto rozważyć obligacje korporacyjne. Mniejsze ryzyko niż w przypadku akcji, ale większy zwrot niż na koncie oszczędnościowym. Można inwestować w nie również za pomocą nisko kosztownych ETF-ów.

Cześć,

Moim zdaniem, obligacje korporacyjne powinny stanowić tylko niewielką część (dodatek) całego portfela inwestycyjnego. Powodem jest to, że notowania są silnie uzależnione od wielu czynników.
Z jednej strony mamy aspekt rentowy (inflacja, stopy procentowe, ryzyko kredytowe), a z drugiej stronny sprawy związane z przedsiębiorstwem (rozwój zysków, koniunktura itp.).
Można śmiało powiedzieć, że obligacje korporacyjne łączą trudności związane zarówno z akcjami, jak i obligacjami.
Według mnie, dla inwestorów indywidualnych ten temat jest zazwyczaj zbyt skomplikowany. Dlatego zalecam je jako dodatek, a nie główną inwestycję.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez zechyr

Dlaczego okres inwestycji jest ograniczony do 5-6 lat? Czy planujesz wtedy kupić nieruchomość? Jeśli pozostajesz przy 5-6 latach, to akcje (fundusze) zdecydowanie nie wchodzą w grę jako rozwiązanie.

Kto powiedział, że nie można wiele osiągnąć z kwotą 10-20 tys. €?:eek: Pytanie brzmi: CO chcesz z nimi zrobić? Oszczędzać na emeryturę, kupić nieruchomość, zrobić podróż dookoła świata...?

Warto rozważyć obligacje korporacyjne. Mniej ryzykowne niż akcje, ale z większym zwrotem niż na koncie oszczędnościowym. Można nimi inwestować także w tanie ETF-y.

Powodzenia
Holger

Przepraszam najpierw za późną odpowiedź

W zasadzie nie musi to być ustalone na 5-6 lat, ale 20+ lat też mi nie odpowiada...

Moim celem byłoby właściwie zakupienie małego mieszkania, ale ceny nieruchomości w Berlinie są obecnie tak wysokie, że moje kapitałowe wyobrażenia nie mają zbyt wielkiego znaczenia.
Jeśli chodzi o inwestycje kapitałowe, jak już wspomniałem powyżej, jestem skłonny zdecydować się na mniej konserwatywne podejście, czyli inwestowanie w różne obligacje korporacyjne, rynki itp. Nie jestem w stanie ocenić, jaka jest najbardziej zrównoważona mieszanka inwestycji. Czy ma sens podzielenie kwoty 5000-6000 €?

Byłbym bardzo wdzięczny za dalsze odpowiedzi

Pozdrawiam

Napisany przez zen_holger

Czy ma sens dzielić się zaledwie 5000-6000 € na początku?

Cześć zechyr,

świetnie opisujesz to, co powstrzymuje tak wielu ludzi przed wcześniejszym sensownym inwestowaniem swoich pieniędzy, aby przyniosły one odpowiedni zwrot: idea posiadania własnego mieszkania.

Rozumiem, że chodzi ci o to, że sam zamierzasz zamieszkać w małym mieszkaniu własnościowym, tak?

Tylko: mieszkanie własnościowe jest przede wszystkim nie kapitałochłonną inwestycją, ale towarem konsumpcyjnym. Oczywiście, oszczędzasz na czynszu. Ale co z czynszem kapitałowym, czyli odsetkami, które musisz płacić bankowi za pożyczkę?

Tak, oprocentowanie jest obecnie niskie jak nigdy wcześniej, i prawdopodobnie takie pozostanie przez jakiś czas. Ale faktem jest, że korzystne warunki pozyskania pieniędzy są już wliczone w obecne (wysokie) ceny nieruchomości.

Długo miałem takie same myśli jak ty.

Z zaplanowanym wizją posiadania własnego domu (dzięki społecznej kondycjonowaniu, że to konieczność) nie mogłem zdecydować, gdzie ulokować oszczędności.

Idea początkowo wydaje się obca, żeby przez 20 lat lub dłużej oddawać swoje pieniądze, aby zainwestować je w portfel papierów wartościowych. Ale tylko tam twoje pieniądze mogą naprawdę pracować dla ciebie i osiągać regularne zyski (dywidendy i odsetki).

W końcu chodzi przecież o optymalne zabezpieczenie na przyszłość, prawda?

Kiedy już przyswoisz sobie, że wynajęcie na całe życie nie jest hańbą, lecz tańszą w dłuższej perspektywie i przede wszystkim bardziej elastyczną opcją, zniknie również blokada przed inwestowaniem pieniędzy długoterminowo na giełdzie.

Tak, to ma sens.

Przede wszystkim w portfelu papierów wartościowych chodzi o podział między część ryzykowną (akcje/fundusze akcyjne) i część o niskim ryzyku (obligacje).

Obie części można dobrze zabezpieczyć odpowiednio szeroko zdywersyfikowanym funduszem.

Jeśli potrzebujesz więcej informacji na temat inwestowania, które są odpowiednie dla początkujących, zajrzyj na mojego bloga.

Pozdrowienia
Holger

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata