Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Potrzebuję dobrej rady dotyczącej finansowania.

Napisany przez hotdevil80
Witam drogie forum, mam pytanie dotyczące mojej aktualnej sytuacji finansowej. Około roku temu wziąłem ogólny kredyt w moim banku domowym (Volksbank) w celu spłacenia kilku drobnych kredytów. Wtedy głównym celem było łatwiejsze uzyskanie finansowania na nieruchomość. Niestety, teraz wszystko to poszło się górą! Moje pytanie brzmi: kredyt wynosi około 17000€, a stopa procentowa wynosi około 10,8%. Obecnie niemal połowa miesięcznej płatności idzie na odsetki! To nie pozwala mi spokojnie spać. Z drugiej strony mam różne umowy z partnerami Volksbank dotyczące Riester, oszczędności budowlanych, emerytury... Łączna wartość tych kont wynosi około 8000€. Wiem, do czego służy oszczędzanie budowlane i oszczędzanie na emeryturę! Nie musisz mi tego tłumaczyć. Jednakowoż wydaje mi się teraz sensowne zerwanie tych umów i zainwestowanie środków w moją kredyt, aby go szybciej spłacić. W końcu w mojej opinii lepiej jest nie otrzymać 1,x% odsetek, niż płacić każdego miesiąca 10,8% odsetek! Niestety moja doradczyni bankowa nie była w stanie zaoferować mi korzystniejszej stopy procentowej i powiedziała, że w przyszłości będę mógł to spłacić za pomocą mojego oszczędzania budowlanego. Obecnie jednak brakuje mi środków, aby regularnie go zasilać. Chciałbym przede wszystkim pozbyć się długu. Myślę jednak, że mój bank działa raczej w swoim interesie niż w moim! Czy macie jakieś porady? Pozdrowienia,

Napisany przez Ravemaster84
Zastanów się nad innym pożyczkodawcą. Nie trzeba od razu rezygnować z wszystkich innych umów.

Zobacz tutaj:
Porównanie pożyczek prywatnych: wszystkie banki bezpośrednie w przeglądzie

Rozważenie innego kredytodawcy. Nie trzeba od razu rezygnować ze wszystkich innych umów.

Tak, też już miałem ten pomysł! Ale to mi także nie pomaga. Chcę jak najszybciej pozbyć się tego kredytu ogólnie. Im szybciej wpłacę dodatkowe dużo pieniędzy, tym szybciej go zlikwiduję! Ale ogólnie ma sens zrezygnować z niewielkich odsetek od oszczędności budowlanych i zaoszczędzić znacznie więcej w postaci odsetek od kredytu!

Dziękuję!

W zasadzie zawsze warto spłacić pożyczkę przed rozpoczęciem budowania majątku. Oczywiście, można zrobić wyjątek dla żelaznej rezerwy na wypadek trudności finansowych.

Ale jeśli masz pożyczkę w wysokości 17 000 € / 10%, może być sensowne wzięcie tańszej pożyczki gdzie indziej. Czy jesteś w stanie spłacić te 17 000 € w ciągu, powiedzmy, 12 miesięcy? Będziesz potrzebował więcej czasu na spłatę.

Zwolnienie z ubezpieczenia emerytalnego może kosztować cię więcej, niż spłacenie pożyczki przez kilka lat. Być może możesz zawiesić wpłaty na pewien czas, aby następnie z wolnymi miesięcznymi środkami szybciej spłacić pożyczkę. Zazwyczaj można zawiesić płatności w fazie oszczędzania umów lokatowych.

Podsumowując:

Starać się o jak największą możliwą miesięczną swobodę finansową (bez wyłączania istniejących umów!) i refinansować pożyczkę na niższą stopę procentową, a następnie solidnie ją spłacić. 10% to już dość wysoki procent, prawdopodobnie zawarty w easycredit i opłaty manipulacyjne + ubezpieczenie salda długu.

Ale jeśli masz pożyczkę w wysokości 17 tys. euro / 10%, to ma sens wziąć tańszą pożyczkę gdzie indziej. Albo uda ci się spłacić te 17 tys. w przeciągu, powiedzmy, 12 miesięcy? Będziesz potrzebować więcej czasu na spłatę.

Tak, mogę jeszcze raz sprawdzić niższe oprocentowanie. Być może warunki są teraz bardziej korzystne. Przeczytałem również o 2% zniżki dla członków Volksbank. Skoro to mnie dotyczy, zapytam jeszcze raz. Ale generalnie, ze względu na nieoptymalną zdolność kredytową, raczej nie dostanę naprawdę niskiego oprocentowania.

Cytat od Ravemaster84

Zlikwidowanie renty może kosztować więcej, niż spłata pożyczki przez kilka lat.

Czy nie zapłaciłem już wystarczająco dużo opłat za to... Zastanowiłbym się również nad innymi formami lokowania pieniędzy! Do czego mi służy ta polisa, jeśli i tak przestanę wpłacać, a gdzie indziej mogę uzyskać lepsze oprocentowanie.

Cytat od Ravemaster84

10% to już dość wysokie oprocentowanie, prawdopodobnie zawarte w easycredit z dodatkowymi opłatami za obsługę i ubezpieczeniem spłaty kredytu.

Tak, z ubezpieczeniem spłaty kredytu, ale zaciągnięta bezpośrednio w Volksbank. easycredit nigdy mi tam nie zaproponował!

Chcę po prostu mieć jak najmniej długów, więc byłbym gotów poświęcić oszczędzone kwoty z budżetu mieszkaniowego i renty!

Dziękuję!

Ja, mogę jeszcze raz sprawdzić niższą stopę procentową. Być może warunki są teraz nieco lepsze. Przeczytałem także o korzyściach w postaci niższej stopy procentowej o 2% dla członków Banku Ludowego. Ponieważ mnie to dotyczy, zapytam jeszcze raz. Ale generalnie, ze względu na moją nie optymalną zdolność kredytową, chyba nie dostanę naprawdę korzystnej stopy procentowej.

Chodzi o to, aby uzyskać jak najniższą stopę procentową. Ale prawdopodobnie powinno być coś lepszego niż 10% (nie znam twojej sytuacji).

Cytat od hotdevil80

Czy nie zapłaciłem już wystarczająco dużo opłat za to... Zastanowiłbym się także nad innymi formami inwestycji! Do czego mi jest ta ubezpieczenie, jeśli i tak nie wpłacam już więcej i mogę zarobić lepsze oprocentowanie gdzie indziej.

Byłoby nieodpowiedzialne powiedzieć teraz, że nie ma problemu z wypowiedzeniem. Nie znam ani rodzaju ubezpieczenia emerytalnego/budżetowego, ani żadnych warunków umowy.
Ogólnie warto przeanalizować umowy. Czy jest możliwa przerwa w opłatach? Co się stanie w przypadku zawieszenia umowy? Co się stanie w przypadku wypowiedzenia? To wszystko pytania, na które trzeba znaleźć odpowiedź, aby rozważyć, którą drogą pójść.

Ogólnie, w przypadku umów budżetowych przerwanie wpłat podczas fazy oszczędzania jest szybkie i nieskomplikowane. Wypłata jest również dość prosta. Jaki to jest rodzaj planu? Przypuszczam, że to oferta od Schwäbisch-Hall.

Cytat od hotdevil80

Chcę po prostu mieć jak najmniej długów, dlatego byłbym gotowy poświęcić oszczędzone kwoty z kontraktu budżetowego i emerytalnego!

Zawsze podchodź logicznie do sprawy i na pewno nie podejmuj pochopnych decyzji w panice. Masz przegląd swoich miesięcznych przychodów i wydatków? Jeśli nie, koniecznie to zrób. Dzięki temu przynajmniej wiesz, na czym stoisz i możesz logicznie planować.

Napisany przez Vicky
Cześć,
Na pewno masz zawartą umowę z EasyKredit. Banki spółdzielcze praktycznie nie udzielają już kredytów. W większości banków spółdzielczych chodzi tylko o pobieranie prowizji. Dokładnie przejrzyj swój kontrakt. Czy została Ci w ogóle przesłana kopia?

Chciałbym jeszcze raz wyjaśnić na prostym przykładzie, jak banki spółdzielcze wyciągają ukryte prowizje.

Załóżmy, że dla kredytu

w 1. roku zapłacono 1000,00 euro oprocentowania, z czego 600 euro to odsetki, a 400 euro prowizji dla banku spółdzielczego
w 2. roku zapłacono 800,00 euro oprocentowania, z czego 480 euro to odsetki, a 320 euro prowizji dla banku spółdzielczego
w 3. roku zapłacono 600,00 euro oprocentowania, z czego 360 euro to odsetki, a 240 euro prowizji dla banku spółdzielczego
w 4. roku zapłacono 400,00 euro oprocentowania, z czego 240 euro to odsetki, a 160 euro prowizji dla banku spółdzielczego
w 5. roku zapłacono 200,00 euro oprocentowania, z czego 120 euro to odsetki, a 80 euro prowizji dla banku spółdzielczego.

W ten sposób banki spółdzielcze cichaczem przez całe 5 lat zgarnęły łącznie 1200 euro ukrytych prowizji. Jest to sterowane poprzez ubezpieczenie Grupy Kredytowej.

A nasz rząd federalny to wszystko umożliwia.

Napisany przez Vicky
Cześć,
Na pewno podpisałeś umowę z EasyKredit. Banki spółdzielcze praktycznie nie udzielają już samodzielnie kredytów. W większości banków spółdzielczych chodzi teraz głównie o pobieranie prowizji. Sprawdź dokładnie swoją umowę. Czy wysłano Ci kopię umowy?

Na prostym przykładzie chcę jeszcze raz wyjaśnić, ile banki spółdzielcze zabierają sobie w postaci ukrytych prowizji.

Załóżmy, że dla kredytu:

w pierwszym roku zapłacono 1000,00 euro odsetek, z których 600 € to odsetki, a 400 € to prowizja dla banku
w drugim roku zapłacono 800,00 euro odsetek, z których 480 € to odsetki, a 320 € to prowizja dla banku
w trzecim roku zapłacono 600,00 euro odsetek, z których 360 € to odsetki, a 240 € to prowizja dla banku
w czwartym roku zapłacono 400,00 euro odsetek, z których 240 € to odsetki, a 160 € to prowizja dla banku
w piątym roku zapłacono 200,00 euro odsetek, z których 120 € to odsetki, a 80 € to prowizja dla banku.

Tak więc banki spółdzielcze w ukryty sposób zarobiły w ciągu 5 lat łącznie 1200 € prowizji. Przez to prowadzony jest fundusz rezerwowy.

A nasz rząd federalny to dopuszcza.

Napisany przez Finance_2ME
Najpierw powinieneś spłacić pożyczkę. Następnie polecam ci ponowne się zinformować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata