- sob kwie 13, 2013 2:53 pm
Witam drogie forum, mam pytanie dotyczące mojej aktualnej sytuacji finansowej. Około roku temu wziąłem ogólny kredyt w moim banku domowym (Volksbank) w celu spłacenia kilku drobnych kredytów. Wtedy głównym celem było łatwiejsze uzyskanie finansowania na nieruchomość. Niestety, teraz wszystko to poszło się górą! Moje pytanie brzmi: kredyt wynosi około 17000€, a stopa procentowa wynosi około 10,8%. Obecnie niemal połowa miesięcznej płatności idzie na odsetki! To nie pozwala mi spokojnie spać. Z drugiej strony mam różne umowy z partnerami Volksbank dotyczące Riester, oszczędności budowlanych, emerytury... Łączna wartość tych kont wynosi około 8000€. Wiem, do czego służy oszczędzanie budowlane i oszczędzanie na emeryturę! Nie musisz mi tego tłumaczyć. Jednakowoż wydaje mi się teraz sensowne zerwanie tych umów i zainwestowanie środków w moją kredyt, aby go szybciej spłacić. W końcu w mojej opinii lepiej jest nie otrzymać 1,x% odsetek, niż płacić każdego miesiąca 10,8% odsetek! Niestety moja doradczyni bankowa nie była w stanie zaoferować mi korzystniejszej stopy procentowej i powiedziała, że w przyszłości będę mógł to spłacić za pomocą mojego oszczędzania budowlanego. Obecnie jednak brakuje mi środków, aby regularnie go zasilać. Chciałbym przede wszystkim pozbyć się długu. Myślę jednak, że mój bank działa raczej w swoim interesie niż w moim! Czy macie jakieś porady? Pozdrowienia,