Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Do jakiego wieku samochodu opłaca się wykupić ubezpieczenie komunikacyjne pełne?

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie, zawsze jeździłem tylko starymi samochodami i teraz po raz pierwszy mam możliwość kupienia samochodu, który ma tylko cztery lata. Jest w bardzo dobrym stanie i chcę go zadbać. Dlatego zastanawiałem się, czy powinienem wykupić dla niego pełne ubezpieczenie komunikacyjne. Jednak jeszcze nie sprawdziłem, jak wysokie byłyby składki. Przyjaciel powiedział mi, że nie warto, bo czterolatek jest już za stary na pełne ubezpieczenie. Co eksperci ubezpieczeniowi tutaj, na forum, mogliby mi powiedzieć na ten temat? Pozdrowienia, Klebo

Re: Do jakiego wieku samochodu opłaca się wykupić ubezpieczenie komunikacyjne pełne?

Napisany przez 2Bolitho
Pytanie brzmi, czy w razie szkody jesteś w stanie równoważnie z własnej kieszeni zastąpić samochód. I czy chcesz to zrobić. Jeśli 1) nie i 2) tak, to musisz ubezpieczyć ryzyko. Po prostu porównaj koszty dla siebie i zdecyduj sam.

Napisany przez 2Escorpio

Pytanie brzmi, czy w razie szkody jesteś w stanie równowartościowo zastąpić samochód z własnej kieszeni.

Teraz nie rozumiem tego punktu.

Załóżmy, że przez lata oszczędziłeś 200 000 euro, kupujesz za nie auto za 75 000 euro... w razie szkody mógłbyś więc spokojnie kupić nowe równowartościowe auto.

Niemniej jednak zawsze zdecydowałbym się na pełne ubezpieczenie w takim przypadku samochodu. Powiedziałbym raczej, że zależy to od wartości samochodu, a nie od tego, czy można sobie jeszcze raz kupić kolejne... Te pieniądze brakują wtedy na koncie oszczędnościowym.

Napisany przez 2Bolitho

Teraz tego punktu nie rozumiem.

Załóżmy, że przez lata zaoszczędziłem 200 000 euro, kupując za nie samochód wart 75 000 euro... w razie szkody nadal spokojnie mogę sobie pozwolić na zakup nowego, równoważnego pojazdu.

Mimo to zdecydowałbym się na pełne ubezpieczenie w takim przypadku auta. Powiedziałbym raczej, że to kwestia wartości pojazdu, a nie tego, czy można sobie pozwolić na zakup nowego... Ta kwota w końcu zostaje zabrana z konta oszczędnościowego.

Poprawne podejście. Jeśli jednak masz konto na nieprzewidziane wydatki z 200 000 euro, to pieniądze nie są wtedy zabrane. To właśnie na ten cel zostały przeznaczone. Ale tak, prawdopodobnie dotyczy to niewielu osób. Jednak chodzi tu o odwrotną sytuację, jeśli chodzi o wartość. Samochód kosztuje może 10 000 euro i wtedy pojawia się pytanie, czy ponoszę ryzyko samodzielnie czy też ubezpieczam. Oczywiście również zależne od dochodów i majątku.

Napisany przez 2Escorpio
No cóż. 200 tysięcy, jakie mam oszczędzone, nie są po to, aby zastąpić samochód o wartości 75 tysięcy. Oczywiście, te pieniądze wystarczyłyby na to, ale mogę je również przeznaczyć na zakup nowego samochodu za 8 lat lub oszczędzić je na moją emeryturę.

Ponieważ samochód z wątku jest już 4 lata stary, moim zdaniem, wykupienie ubezpieczenia typu full nie ma sensu. Lepiej odłożyć tę kwotę na później, aby móc kupić nowy samochód w przyszłości.

Oczywiście, może się zdarzyć, że za 2 tygodnie wystąpi szkoda objęta ubezpieczeniem full, ale byłoby to pechowe zdarzenie.

Napisany przez 2Bolitho
Każdy musi sam rozważyć, czy mógłby żyć z takim pechem. Pieniądze na nowy samochód trzeba i tak odłożyć. Dodatkowa kwota na pełne ubezpieczenie może nie być znacząca. Ale jak już wspomniano, porównaj i rozważ.

Napisany przez 2Escorpio

- dodatkowa opłata za pełne ubezpieczenie powinna nie być znacząca.

no cóż, ja płacę około 600 euro rocznie za pełne ubezpieczenie (dodatkowo do OC).... to już sporo pieniędzy.

Napisany przez 2Bolitho
Jeśli decyzja dotyczy pełnego ubezpieczenia lub tylko odpowiedzialności cywilnej, to zgadza się. Jeśli opcją jest ubezpieczenie komunikacyjne częściowe, różnica będzie mniejsza. Nie znam teraz Twojej umowy, ale dobrym sposobem na obniżenie kosztów jest także udział własny.

Napisany przez Experte
Myślę, że również zależy to od wysokości składki.

W przypadku ubezpieczeń samochodowych często zdarza się, że ubezpieczenie full kasko może być tańsze niż ubezpieczenie od szkód częściowych.

W przypadku ubezpieczenia od szkód częściowych zawsze opłaca się 100% składki.

Napisany przez tiemann
To również ważne, jak drogi jest samochód. Powyżej 10-15 tysięcy euro zastanowiłbym się, poniżej tego progu myślę, że jest mało samochodów kradzionych.

Napisany przez 2Escorpio

Nie znałem twojej umowy,

W sumie ja też nie... tylko rachunek *uśmiech*. Ale chyba jest tam 300 euro udziału własnego czy jakoś tak.

Cytat od tiemanna

To również zależy od tego, jakie jest drogie auto. Powyżej 10-15 tysięcy euro warto zastanowić się nad tym, poniżej tego progu mało które auta są kradzione.

Kradzione jest to, czego się potrzebuje. Jeśli ktoś zleci kradzież silnika Trabanta, bo już nie kupi nowego, to taki zostanie skradziony.

Są chętnie kradzione starsze auta, ponieważ nie mają one tylu zabezpieczeń jak nowe.

Napisany przez Experte

Ważne jest również, jak drogie jest auto. Od 10-15 tysięcy euro warto się zastanowić, poniżej tego, zdaje się, że auto jest rzadko kradzione.

Nie trzeba mieć ubezpieczenia typu Vollkasko, ponieważ kradzież jest objęta ubezpieczeniem Teilkasko.

ubezpieczenie Vollkasko jest potrzebne w przypadku, gdy spowodujemy szkodę samochodem, za którą ponosimy winę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata