Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Przewodnik po akcjach F&W

Napisany przez beat
Dzisiaj natknąłem się na odnowiony przewodnik po akcjach. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. W zasadzie nic nowego, ale wszystko pięknie zebrane przy każdej akcji. Teraz nie trzeba przeszukiwać różnych stron w poszukiwaniu danych. Wiadomości, oceny, transakcje z udziałem osób wewnętrznych, ujawnienia SWX, archiwum FuW, wykresy... Jeszcze mi brakuje rachunku zysków i strat oraz bilansów.

Napisany przez Springer
Trzeba się zarejestrować i mieć subskrypcję, ale tak naprawdę nie chcę żadnej, więc po prostu zrezygnowałem... albo da się obejść?

Napisany przez Dany1
beat pisze: Dzisiaj natknąłem się na nowo zaprojektowany przewodnik po akcjach. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. W zasadzie nic nowego, ale wszystko pięknie skonsolidowane dla każdej akcji. Teraz nie trzeba już szukać danych na różnych stronach. Wiadomości, oceny, transakcje insiderów, wykazy SWX, archiwum FuW, wykresy... Jeszcze brakuje mi rachunku zysków i strat oraz bilansów.
Dzięki za wskazówkę, Beat! Strona rzeczywiście bardzo się poprawiła. Nawet można stworzyć przykładowy portfel. Właściwie oczekiwałem, że gazeta powiadomi mnie e-mailem lub w inny sposób... na szczęście istnieje portal giełdowy... :mrgreen:

Napisany przez beat
Dany1 pisze: dziękuję za wskazówkę Beat, strona rzeczywiście stała się bardzo dobra. Nawet można stworzyć wzorzec pola formularza. W sumie spodziewałem się, że gazeta poinformuje mnie mailowo...na szczęście istnieje portal giełdowy...
Dzisiaj w wersji papierowej również dodali wskazówkę. Muszę trochę się przestawić, aby efektywnie korzystać z tego naprawdę przydatnego narzędzia. Muszę jeszcze sprawdzić, jak uzyskać dostęp do danych bezpośrednio do mojej bazy danych...

Napisany przez 2cybercrash
Szkoda, doskonała usługa online F&W jest teraz dostępna tylko dla subskrybentów magazynu do zawijania sałatek! Ale nie chcę zawijać sałatki w papier, to nie dla mnie. Byłbym skłonny wydać kilka groszy na przewodnik po akcjach online.

Napisany przez ADMCI4
codziennie czytam raport FUW. Analizy techniczne dotyczące SMI autorstwa Rolanda Vogtsa są kwestią subiektywną. Mam jednak pytanie: momentum - w dzisiejszym wydaniu (piątek 20.04.07) jest zaznaczona zielona linia momentum. Czy ktoś z was wie, jaki to jest wskaźnik momentum? Jestem klientem Swissquote i w narzędziu analizy nie mam momentum w obszarze wykresu, ale tylko w oknie wskaźników (na dole). Przy okazji: RSL według LEVY (momentum) - czy istnieje narzędzie do analizy w sieci, które również odzwierciedla to wizualnie na wykresie?

Napisany przez svx_biker
Narzędzia tego nie znam, ale: co oznacza wskaźnik RSL? Relative Strength according to Levy Na podstawie założenia, że tytuły o wysokiej względnej sile pozostaną stosunkowo silne w przyszłości, w RSL tworzona jest hierarchia wartości różnych tytułów na podstawie ich indywidualnego stosunku do wyników. Stosunek różnych tytułów do siebie wzajemnie nie ma znaczenia. RSL większe niż 1: większa siła kursowa niż w przeszłości. RSL mniejsze niż 1: słabsza niż w przeszłości. RSL równa się 1: identyczne z przeszłością. Chodzi więc o wskaźnik porównywalny do RSI. Wydaje mi się istotne, aby najpierw zrozumieć wskaźniki, zanim się nimi pracuje. RSL to wskaźnik dynamiki, ale nie należy go mylić z momentem. PS: Dla szybkiej informacji można np. skorzystać z Google. W przeciwnym razie polecam dobrą instrukcję analizy technicznej.

Napisany przez ADMCI4
dziękuję za odpowiedź. Znam różnicę między RSL a momentum. Jednak szukam odpowiedzi na pytanie: dlaczego momentum jest wyświetlane w analizie na wykresie przez Rolanda Vogta? Załączam zrzut ekranu tej wiadomości w formacie JPEG. To zrzut ekranu SMI z momentum (na dole, z czerwoną ramką). Czy chodzi o to samo momentum, o którym zawsze się mówi?

Napisany przez Springer
Nic nie widzę, czy to przez moje słabe oczy? Poprawnie umieszczono tagi początkowe i końcowe, czy ścieżka jest nieprawidłowa?

Napisany przez svx_biker
Twoje zdjęcie już widzę, ale to nie to samo, co nakładane jest na wykresie Rolanda Vogta. Jeszcze raz: 1. Nie znam narzędzia, które nakłada moment na kurs. 2. To, co widnieje u Rolanda Vogta lub czasami w FuW, to nie jest moment

Napisany przez svx_biker
Dlaczego nie zapytasz bezpośrednio na stronie invest.ch? Autorzy być może powiedzą Ci, jakie narzędzie używają i jaki konkretnie jest parametr. PS: Nie podoba mi się, że nie używane są te same parametry każdego dnia.

Napisany przez ADMCI4
ach...jak podejrzewałem, mowa tutaj o pędzie (momentum) i jakimś innym narzędziu przedstawionym na wykresie...poza tym nie mam pojęcia dlaczego link do obrazu nie jest poprawnie wyświetlany (skopiuj link do przeglądarki i otwórz nowe okno). Muszę zapytać administratora o to, kod źródłowy powinien być poprawny. Podejrzewam, że chodzi o linię przedstawiającą średnią ruchomą 200 dni (można to wszystko ustawić). Kiedyś zapytałem na invest.ch o coś innego...nigdy nie dostałem odpowiedzi. Spróbuję jeszcze raz lub zapytam u f+w, jak to jest.

Napisany przez beat
Dziś nagle nie miałem danych w BCHN w przewodniku po akcjach. Wysłałem e-mail do FuW, 15 minut później otrzymałem odpowiedź, że teraz wszystko jest w porządku. Różne platformy mogłyby się na tym wzorować. Swissquote wlecze się przez cały dzień - czasem nawet się zacina w realizacji zleceń - i stanie się częściowo bezużyteczny od 17:45 ze względu na prace konserwacyjne. ZKB była martwa przez 3 godziny w zeszłym tygodniu...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata