Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Od jakiego wyniku możliwy jest kredyt hipoteczny?

Napisany przez Keule2012
Cześć!

Dzisiaj otrzymałem swoje sprawozdanie samokontroli SCHUFA i proszę o pomoc i informacje!
Mój wskaźnik podstawowy wynosi 94,65%, a branżowy wskaźnik działalności hipotecznej jedynie 92,82% -> ryzyko zadowalające do podwyższonego!!!!

Dane dotyczące: 33 lata, kobieta, 2 konta osobiste (jedno wspólne z moim mężem), 1 karta kredytowa, limit debetowy w wysokości 5000€, niewielka pożyczka w Postbank, 1 wniosek online o finansowanie nieruchomości bez mojej wiedzy, umowa telefoniczna Vodafone, 4 adresy, w tym 1 nieprawidłowy (miejsce pracy!!)

Pracownicy SCHUFA powiedzieli, że nieprawidłowy adres nie ma znaczenia, wnioski o kredyt mogą być zgłoszone nawet bez zgody. Nie mogę zrobić nic więcej, poza regularnymi płatnościami.

Mój mąż i ja stoimy na progu zakupu mieszkania - a teraz to.
Czy mamy w ogóle jeszcze szansę? Jego wskaźnik wynosi 96,8%, nawet bez negatywnych wpisów.

Zarabiamy razem około 3400€/miesiąc.

Czy ktoś ma jakąś radę??

DZIĘKUJĘ!!
Pozdrowienia Keule2012

Napisany przez Schlumpf
Cześć Keule,

więc podstawowa ocena w Schufa to jest już nauka sama w sobie. Ale dopóki nie ma negatywnych cech, nie musisz się tak bardzo martwić. Zapytanie o warunki nie zostanie w nim długo przechowane.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Keule 2012,

wynik bazowy poniżej 95 uznaje się za niewystarczający, ale nie oznacza to konieczności odrzucenia finansowania. Wszystko zależy od banku, do którego się zwracasz, i jeśli trafisz dwukrotnie, twój wynik w Schufa będzie jeszcze gorszy, podobnie jak twój męża.

Odrzucenie z tym wynikiem bazowym jest jak najbardziej możliwe. Należy zachować ostrożność. Sprawdź posty na forum, gdzie zbyt wiele zapytań zepsuło wynik.

Napisany przez 2Escorpio

Basisscore poniżej 95 uważa się za niewystarczający.

To miłe z waszej strony. U nas wszystko poniżej 98% przechodzi do specjalnej oceny.... nawet w przypadku debetu.

Ogólnie rzecz biorąc, słaby wynik nie oznacza koniecznie odrzucenia... ale, jak już wspomniałem, prowadzi do specjalnej oceny (jeśli bank korzysta z wyników) i zazwyczaj negatywnie wpływa na oprocentowanie.

Istnieją jednak banki, które kierują się tylko wynikiem i czasami odmawiają debetów i kart kredytowych, mimo braku negatywnych wpisów w Schufie.

Jeśli chodzi o błędny adres, zalecam jego usunięcie. Częsta zmiana adresu także ma negatywny wpływ. Nie wiem, czy ma to wpływ na wynik scoringowy, ale zazwyczaj ma wpływ na doradcę bankowego.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Ecorpio,

no cóż, zazwyczaj powyżej 95 jest zazwyczaj ok, ale poniżej zaczyna być ciasno/cienko. Oczywiście, istnieje wiele innych czynników, które również odgrywają rolę, trzeba spojrzeć na to całościowo.

Zawsze zależy też od banku, do którego się zgłaszasz. Chciałem tylko zwrócić uwagę na zagrożenia, które mogą tam czyhać, ponieważ jedno - i zgodzą się ze mną - jest jasne, jeśli osoba, która postuje, teraz zapyta w 2-3 bankach i otrzyma tam 2-3 odmowy (z jakiegokolwiek powodu) - co jest całkowicie możliwe - to wynik może być na tyle zły, że nawet w bankach niezwiązanych z BIK (które nawet nie mają gorszych warunków) nie zostanie udzielona zgoda. Wtedy staje się to własnoręcznie wywołanym, zbędnym problemem przez niewłaściwe podejście, wiedząc o nieco problematycznym punkcie wyjścia!

Każdy bank postępuje inaczej i ważne jest wiedzieć, jak się do tego zabrać i jak dany bank to rozpatruje. Coś tu zaczyna działać własnym impulsem, co potem krótkoterminowo nie daje się już zbyt łatwo naprawić i uważam to za zbędne i smutne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata