- czw kwie 18, 2013 4:40 pm
Cześć, zarejestrowałem się tutaj, ponieważ pilnie potrzebuję porady lub opinii dotyczącej mojego ubezpieczenia na życie, ponieważ jestem trochę zdesperowany z tego powodu
Oto dane:
ubezpieczenie na życie z kapitałem inwestycyjnym
Rozpoczęcie w 12.2004 (stare warunki)
Miesięczna składka 100,-
Termin wypłaty środków dopiero w grudniu 2050, czyli gdy będę miał/a 65 lat.
Aktualna wartość wykupu wynosi 8.100 €, z czego 10% stanowią akcje funduszu nieruchomości, które nie mogą zostać sprzedane, tak jak mi powiedziano.
Mam bardzo duże wątpliwości co do okresu trwania i funduszy ogólnie. Być może chciałbym zainwestować te 100,- miesięcznie w prywatne ubezpieczenie emerytalne, z którego będę miał/a gwarantowany korzyść. A pieniądze, które teraz dostanę, zainwestować w moje małe mieszkanie własnościowe.
Co myślicie o tym? Czy warto je sprzedać przed 12-letnim terminem w związku z ewentualnymi odliczeniami podatkowymi jako pracownik?
Dziękuję z góry za Wasze odpowiedzi.
Oto dane:
ubezpieczenie na życie z kapitałem inwestycyjnym
Rozpoczęcie w 12.2004 (stare warunki)
Miesięczna składka 100,-
Termin wypłaty środków dopiero w grudniu 2050, czyli gdy będę miał/a 65 lat.
Aktualna wartość wykupu wynosi 8.100 €, z czego 10% stanowią akcje funduszu nieruchomości, które nie mogą zostać sprzedane, tak jak mi powiedziano.
Mam bardzo duże wątpliwości co do okresu trwania i funduszy ogólnie. Być może chciałbym zainwestować te 100,- miesięcznie w prywatne ubezpieczenie emerytalne, z którego będę miał/a gwarantowany korzyść. A pieniądze, które teraz dostanę, zainwestować w moje małe mieszkanie własnościowe.
Co myślicie o tym? Czy warto je sprzedać przed 12-letnim terminem w związku z ewentualnymi odliczeniami podatkowymi jako pracownik?
Dziękuję z góry za Wasze odpowiedzi.