Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Karta kredytowa Kalixa lub karta kredytowa DKB

Napisany przez Yakfreak
Cześć wszystkim,

mam pytanie, chciałbym założyć kartę kredytową do użytku okazjonalnego. Obecnie waham się między kartą przedpłaconą Kalixa a DKB. Potrzebuję karty tylko do czasem płacenia przez internet, gdy Paypal nie działa, tankowania, okazjonalnych zakupów w Polsce lub w Szwajcarii. Limit kredytowy nie będzie przeze mnie używany, konto będzie przeze mnie zasilane.

Wypłaty gotówki są darmowe z DKB, przy Kalixa muszę zapłacić 1,75 €, natomiast Kalixa nie pojawi się w (nieskazitelnie czystym) rejestrze Schufa, ale za Kalixa pobierana jest opłata wstępna w wysokości 9,95 €. Transakcje zagraniczne są bezpłatne przy obu kartach.

Którą byście polecali lub odradzali?

Re: Karta kredytowa Kalixa lub karta kredytowa DKB

Napisany przez 2Escorpio
Zawsze wolałbym mieć zwykłą kartę kredytową za granicą.

W razie nagłych wypadków, takich jak choroba lub inne sytuacje, kiedy karta przedpłacona jest pusta, byłoby to kłopotliwe... w przypadku karty kredytowej można się wtedy zadłużyć.

Najlepszy przykład... musiałem z góry zapłacić 3700 euro za dwa zęby w Australii... PLUS oczywiście wszystkie inne koszty podróży... Wtedy karta kredytowa była bardzo przydatna... Zanim kwota została pobrana z mojego konta (4 tygodnie później), ubezpieczenie zdrowotne za granicą już mi ją wypłaciło.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata