Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Wynajem użytkowanie Dom jednorodzinny freelancer Podatek

Napisany przez sven4242
Cześć,
kupiłem Dom jednorodzinny za pożyczkę. Jestem freelancerem i pracuję od 2 dni w tygodniu w biurze w domu jako programista. Wynajmuję część domu mojej dziewczynie za lokalny czynsz. Korzysta ona między innymi z piwnicy (ma własną praktykę, posiada dzwonek, oddzielne zewnętrzne wejście przez garaż; jednak połączone schodami z pomieszczeniami mieszkalnymi wspólnymi) do pracy freelancerskiej (oprócz 30-godzinnej pracy etatowej) w dziedzinie leczenia zwierząt. Reszta jej czynszu dotyczy jej prywatnego pokoju i wspólnie używanej przestrzeni mieszkalnej.
Słyszałem, że w przypadku samodzielnego domu jednorodzinnego jest dość trudno uzyskać korzyści podatkowe w porównaniu z wynajmem zewnętrznym.
Czy mogę przy 145 mkw powierzchni mieszkalnej stworzyć odpowiednio duże biuro domowe lub nawet przyporządkować kilka pokoi do działalności freelancerskiej?
Czy słuszne jest, że czysty wynajem (częściowy) przestrzeni mieszkalnej dla partnerki życiowej nie jest uznawany w ten sposób, że odsetki od zadłużenia, konserwacja itp.
mogą być pomniejszone proporcjonalnie?
Dziękuję z góry za wskazówki dotyczące tego, co jest legalne i sensowne!

Cześć, Sven

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata