Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Rozliczenie dyspozycji jako praktykant

Napisany przez Zabel
Cześć! Jestem tutaj nowy i nie bez powodu się zarejestrowałem.

Przede wszystkim kilka słów o sobie - mam 19 lat, uczę się w jednej z największych firm (prawie na 100% zostanę zatrudniony, chociaż nic jeszcze na piśmie...) i moje konto bankowe ma ujemny stan -2500€.

Niestety nie jestem w stanie samodzielnie zredukować tego salda. Chciałbym zacząć od nowa, wziąć kredyt i spłacać go około 70€, gdy moje konto będzie na plusie.

Obawiam się jednak, że nie dostanę kredytu. Moi rodzice na pewno nie będą żadnego poręczycielem.

Co byście zrobili na moim miejscu? Nie chcę po prostu wysyłać różnych zgłoszeń kredytowych, nie mam w tym doświadczenia i trochę martwię się o moją ocenę w Biurze Informacji Kredytowej.

Mam konto w Postbanku.

Pozdrawiam

Napisany przez eichi
Na twoim miejscu najpierw zastanowiłbym się, dlaczego tak dużo wydajesz pieniędzy i zacząłbym obniżać wydatki. Następnie zacząłbym wydawać znacznie mniej niż zarabiam, aż do wyczerpania debetu. Dopóki nie zmienisz podstawowo swojego podejścia do wydatków i dochodów, poźniej będziesz miał kolejny kredyt + znowu -2500€ debetu. Niestety, zaczyna się to już od kwoty około ~70€. Albo masz stałą sumę, która zostaje odjęta na początku miesiąca, albo znów nie wychodzi. W takim przypadku wydawaj mniej...

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Tak, lub po prostu dodawać 70 EUR więcej każdego miesiąca, albo samodzielnie obniżać limit debetowy o 70 EUR każdego miesiąca.

Napisany przez 2Escorpio
Myślę również, że najlepiej jest zostawić dodatkowe 70 euro na koncie każdego miesiąca.

Najlepiej jest postawić sobie cel NAJMNIEJ 70 euro, a jeśli możesz pozwolić sobie na trochę więcej, to lepiej więcej.

Jako praktykant, otrzymanie kredytu wydaje mi się prawie niemożliwe... Jestem zaskoczony, że debet jest tak wysoki.

Niestety, debet zazwyczaj ma wysokie odsetki, ale widzę mało alternatyw jeśli chodzi o kredyty.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Zabel
Tak, też już miałem ten pomysł. Miałem nadzieję, że po prostu będę mógł go przekształcić, aby łatwiej zarządzać swoimi pieniędzmi na koncie.

A no cóż, mam dość wysokie stałe wydatki każdego miesiąca na jedzenie, paliwo i inne rzeczy. Porównywalnie sprowadzam moje wydatki na czas wolny. Tak więc suma się zebrała, po prostu żyłem jak każdy inny w moim wieku/grupie znajomych, tylko że ja nie dostaję niczego za darmo od rodziców.

Zobaczymy, czy spłata debetu jest możliwa. Te prawie 100€, które muszę co miesiąc płacić odsetki, w sumie to sporo, nie mogę zbyt wiele zaoszczędzić. No cóż, sam jestem winien.

W każdym razie dzięki za wasze sugestie!

Pozdrawiam

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Jako praktykant, otrzymanie pożyczki jest niemal niedorzeczne... Jestem nawet zaskoczony, że debet jest tak wysoki.

To było już 22 lata temu. Moje dawne bankowość pozwoliła mi przekroczyć moje konto o 4 000 marek niemieckich przy miesięcznym wynagrodzeniu praktykanta w wysokości 600 marek niemieckich. Potem siedziałem tam, a doradca banku odpowiedział na moje pytanie: Co teraz zrobimy??
No cóż, 600 marek niemieckich nie są naprawdę dużymi pieniędzmi
To był początek gwałtownej kariery zadłużenia, ciągłego refinansowania w celu uporządkowania finansów, ale debet był zawsze pchany do granicy, 0 nie było 0, a -4 000 było 0.
I znowu i znowu usprawiedliwianie, kamera wideo na finansowanie w 0%, szkoda byłoby, gdybym odłożył te pieniądze od razu (a wtedy nie mógłbym tego zrobić....)

I tak suma rosła, po prostu żyłem jak wszyscy inni w moim wieku/grupie znajomych, tylko ja nie dostałem niczego od rodziców za darmo.

Ale to błąd. Musisz żyć zgodnie z tym, na co cię stać. Być może oni są równie zadłużeni jak Ty. Z własnego doświadczenia mogę Ci jedynie doradzić, abyś teraz zdyscyplinował swoje zaległości. Jeśli Ci się to uda, w przyszłości będziesz mógł płacić prawie zawsze gotówką. Robi mi się niedobrze, gdy obliczam, ile odsetek zapłaciłem w trakcie mojej kariery zadłużenia i jakie to przyniosło problemy małżeńskie, gdy środków miesiąca musiałem iść na zakupy tam, gdzie można było płacić kartą, ale nie sprawdzano stanu konta za pomocą numeru PIN. Albo gdy jedno z dzieci wybierało się na wycieczkę szkolną... 20 EUR stanowiły wtedy dużo pieniędzy.

Napisany przez eichi

Tak, miałem już ten pomysł. Miałem nadzieję, że mogę po prostu przekształcić swoje długi, aby łatwiej zarządzać swoimi pieniędzmi na koncie.

Jak już wcześniej powiedziałem: Dla ciebie ważne jest doświadczenie, że posiadanie długów nie jest takie proste. Możesz zniszczyć nimi swoje życie albo nawet całe życie. Lepiej teraz naucz się tego na kwocie 2500 i z tego wyciągnij wnioski. Niektórzy zaczynają od takiej kwoty jak ty i po 5 latach w tym samym stylu życia mają długi w wysokości 20 000 euro. Naprawdę życzę ci, abyś potraktował to jako lekcję i nigdy więcej nie znalazł się na minusie.

Cytat od Zabela

A no i mam każdego miesiąca dość wysokie stałe wydatki związane z jedzeniem, paliwem i innymi rzeczami.

Jeśli usiądziesz na chwilę i przeanalizujesz wszystkie stałe wydatki, możesz często zaoszczędzić na poszczególnych, jeśli zrobisz to w mądry sposób. Zrezygnuj z umów na telefony komórkowe i znajdź taryfę, która odpowiada twojemu zachowaniu. Nie ubezpieczaj telefonu (to nonsens). Nie spłacaj ratami telefonu, tylko kup dobry używany. Nie kupuj kawy na wynos, nie kupuj dużo produktów gotowych w sklepie. Jest wiele obszarów, na których możesz zaoszczędzić, nie rezygnując całkowicie z czasu wolnego.

Cytat od Zabela

Zobaczymy, jak uda się spłacić debet. Prawie 100 euro miesięcznie, które muszę płacić tylko w odsetkach, to spora kwota, nie mogę tam wiele zaoszczędzić. No cóż, moja wina.

Skąd masz te 100 euro?

Jeden z najwyższych obowiązujących stóp odsetkowych w Niemczech powinien wynosić 15% p.a. Zakładając to, dochodzę do kwoty 31,25 euro miesięcznie.

Cytat od Zabela

Dziękuję wam wszystkim za propozycje!

Proszę, uważam, że najważniejsze jest, abyś nauczył się, że tak dalej być nie może. Twoje doświadczenie nie powinno polegać na tym, że ach, to nie takie straszne, można po prostu zmieniać swoje długi.
Naucz się:
* Nigdy nie wydawaj więcej, niż masz
* Staraj się minimalizować stałe wydatki
* Nie zgadzaj się na masę zobowiązań poprzez raty (mam teraz 27 lat i nigdy w życiu nie płaciłem nic na raty)
* -2500 euro debetu to nie twój osobisty stan zerowy
* Poświęć sobie półl dnia na prawdziwe przemyślenia na temat zarządzania swoimi pieniędzmi.

Napisany przez Experte
Cześć Zabel,

czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad podjęciem dodatkowej pracy.

Wiele wydawnictw prasowych poszukuje np. dostawców gazet na pół etatu.

W ten sposób można również zmniejszyć swoje długi.

Pozdrowienia!

Napisany przez Ravemaster84
Nie pasuje w pełni, ale jest tu trochę prawdy:
Trzymaj się z dala od pułapek zadłużenia. Jak unikają ich młodzież - n-tv.de

Napisany przez 2Escorpio

To było tak już 22 lata temu. Moje ówczesne bank oczekiwane, że przekroczę stan konta o 4.000 DM, mając zarobki praktykanta w wysokości 600 DM netto. Potem siedziałem tam, a doradca bankowy odpowiedział na moje pytanie Co teraz zrobimy?
Cóż, 600 DM to właśnie niewiele pieniędzy.

To był początek stromej kariery zadłużenia,

Tak, kiedyś wierzyło się jeszcze w dobro w ludziach. Dlatego też nie udzielam tak dużej debetowej linii młodemu praktykantowi... W zależności od wynagrodzenia praktykanta 500 euro i ewentualnie 750 euro, jeśli zarobki praktykanta są znacząco wyższe niż zwykle. Okej, do tego dochodzi zazwyczaj karta kredytowa z limitem 1.000 euro.

Co do tych twoich 600 DM.

Wtedy miałem około 500 euro/miesiąc na życie. Odpowiada to czasowo około 600 DM/miesiąc w tamtych czasach.

Z tej kwoty musiałem opłacić 250 euro czynszu... więc zostało mi 250 euro na miesiąc.

Z tych 250 euro miesięcznie żyłem, kupowałem jedzenie, płaciłem za bilety komunikacji miejskiej, planowałem pójście na imprezy i odkładałem na prawo jazdy. Nikomu nie muszę mówić, że życie w tamtym czasie nie było przyjemne, ale tak to właśnie jest w trakcie nauki zawodu.

Były też czasy, kiedy jadłem po prostu chleb z wędliną i piłem tylko wodę... przez kilka dni... Często też myślałem, ach, niech to szlag, dosyć... Nie mam siły już, skorzystam z debetu. Dzięki Bogu nigdy tego nie zrobiłem... ta epoka jest teraz już daleko za mną i nigdy nie musiałem męczyć się z długami. Splata długów może być o wiele gorsza, niż życie przez 3 lata z wynagrodzeniem praktykanta.

Moi rodzice również mieli wystarczająco pieniędzy, ale wtedy nie udzielili mi ich, żeby zobaczyłem, jak wygląda życie, a teraz, po latach, to było zdecydowanie dobre.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez bananalars01
Zapisz dokładnie, na co wydajesz pieniądze każdego miesiąca.

Następnie spróbuj znaleźć obszary, w których możesz zaoszczędzić w przyszłym miesiącu.

Na koniec miesiąca porównaj rzeczywiste wydatki z planowanymi i zobacz, co udało Ci się osiągnąć itp.

Następnie planuj przyszłe wydatki itp.

Faktycznie, to swoisty prywatny system kontroli finansów lub rodzaj planu treningowego mającego na celu skuteczne obniżenie wydatków.

Niektóre koszty można obniżyć, inne nie.

Mniej imprez to pierwszy krok, kosztują one sporo. Oczywiście nie trzeba rezygnować ze wszystkich imprez.

Napisany przez morganland
Dzień dobry,

miałam podobny problem dwa lata temu z moim bratankiem, który także pilnie chciał uregulować swoje debetowe saldo, aby uniknąć zjedzenia go odsetkami. Wtedy znaleźliśmy możliwość uzyskania kredytu na spłatę debetu na stronie kreditrechner-kostenlos.de/kredit-fuer-dispoausgleich.

Rzeczywiście, jest ogromna różnica między płaceniem odsetek w wysokości 2,75% a ponad 12%.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata